英國最新疫苗對Omicron重症死亡數據

1001 回覆
536 Like 353 Dislike
香港暫時數據未係好夠,所以用D共存大國例如英國較能對比疫苗對重症同死亡嘅影響。根據worldometers,
https://www.worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/#weekly_table
英國最近每星期大概60多萬確診,1800人死,所以較具代表性

數據係來自英國官方UK Health Security Agency

https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccine-weekly-surveillance-reports

我揀咗2022年week 5嗰份,因為Omicron最流行。最有用嘅raw data睇table 13。60歲或以上冇打針死亡率係打齊3針嘅10倍,e.g. 70歲以上十萬死100,60-69死36。
而重症率,60歲或以上冇打針重症率係打齊3針嘅5倍。

有心機睇埋table 1,Vaccine effective VE 對死亡率係95%,

依個報告用test negative control design,VE 大概就係100% - 打咗針都死÷冇打針死 再 control adjust
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2113151

宜家香港都仲係一中就捉入院,醫療系統就爆但未爆,睇英國「中咗返屋企抖下」情況亦可以預視香港之後情況。
留名睇反苗發癲
證明數據真係可以造出黎
你曲緊?
你又曲?
反苗撚:唔係100%防中招
又唔保證100%安全 就係毒針
夠薑講事實,等俾人屈毛啦
點解要講選舉?同重症死亡率有乜關係?有票投唔會死?
100000死100。。。
話撚知你個數據係民主國家定非民主國家過嚟,講咁遠把撚咩,我一早成家中撚晒 大家一齊放大假加病假冇事
英國冇迫針喎
混淆自願同強迫
打3針或以上堅係有效唔係講笑!

errr..... 要keep住打4 5 6 7 8 9 10針

如果想見到soon仔就快啲打針打針打針

我冇任何個人演繹,只係摘錄官方數據
暫時只信香港數據
Omicron delta 死亡率:0
關迫針咩事?一個病人死唔死同政府迫唔迫針有乜關係?
英國唔打齊兩針之前要強檢先可以入戲院商場
唔知唔好亂講
何況冇人可以保證香港同英國疫苗係一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞