微軟宣佈以687億美元收購動視暴雪,SONY究竟何去何從?

915 回覆
89 Like 12 Dislike
咁點兩敗俱傷?
擔心XBOX好過啦 1200萬部唔知有幾多部係XSX呢 機又無 又成堆食之無味棄之可惜嘅game 訂閱數幾多話?2500萬 仲少過PS+成倍 死囉 XBOX+PC都咁少 點搶市場?

(事先聲明 軟鳥挑機我先咁講 撩人者賤)
起完底先知佢係我索前線大將軍-羅洛
有人讚xb/switch 踩sony就會出征
好睇
純利 實業一定唔夠軟體多 但論企業整體財力 大家都唔係無得鬥

MSFT 總資產(美金) 3354億 現金 1306億 用咗687億買Activision 即係淨返619億

SONY 總資產(美金 )2506億 現金518億

相差100億 如果真係互片點會唔係兩敗俱傷?
唔滿意咪躝囉 你玩家嚟㗎咋 搵啱你嘅嘢玩啦 無人求你玩
咁你唔滿意咪唔好買囉 你都唔玩㗎啦 關你咩事 迫你玩?
剩係知佢最愛10/10 三日四百萬最強ps4獨佔神作
又係你自己唔鍾意玩聖光 肥婆 宜家人哋隻game有冇係你PS Store Wallet扣錢?唔知以為強制要你買
收左爹
互片完MS都已經賺返多過100億, sony呢?
本身上面有其他巴打討論 Sony應該試吓咩策略 我有畀個意見貼吓題 係你係咁啄住我咋喎 你夠話你XGP好多game要去玩 唔理我 但又係咁吠 我覺得你慘啲 講到部 PS5咁難擺 但自己又有喎 咁睇嚟部PS5都真係幾難擺
你依個比較本身就有問題
Microsoft 本身最大嘅業務都唔係gaming

而且兩間公司唔會攞晒咁多錢嚟打
依啲數字其實冇意義,除非你意思係指Microsoft 會本業貼副業,睇埋breakdown 先講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞