微軟宣佈以687億美元收購動視暴雪,SONY究竟何去何從?

915 回覆
89 Like 12 Dislike
下 佢啲ip全部收哂皮得返隻tvbuddy都唔叫收皮 sony獨佔最正係佢地 可惜唔符合sjw口味
班PS獵人谷撚左7年冇得出好慘架
出左幾集3DS集集怨婦咁話唔係PS唔買唔係正統MH
但又唔見佢地話玩PS有既MHFO
最撚癲見過有傻鳩話W先係真正既MH4
Bayonetta 2同3老任出錢整獨佔好理所當然
索狗又唔撚抵得走去出征神谷Twitter比神谷屌返轉頭
年年都消費捉馬騮同SIREN但一隻新作都冇
其實Astro得意吖 同埋捉猴啦都可以做返 睇佢想唔想再出續集啫
唔明gamepass點樣減少課金遊戲嘅生命週期,console類課金game本身個business model係可以做到免費俾玩家玩,遊戲週期係睇玩家熱潮keep到幾耐,同入唔入gamepass關係唔大。
設想下,如果fifa變到響gamepass任玩,fifa嘅課金收入會有負面影響咩?
反而受影響嘅係單機遊戲嘅生命週期,日日有新嘅"免費"遊戲,單機遊戲好容易俾新嘅遊戲搶咗討論熱度。單機遊戲太容易換畫,更加容易水過鴨背咁玩完。

Gamepass對遊戲廠商嘅最大影響係計利潤嘅方法唔同咗,依個先係影響嘅原點

如果佢有心做就唔會絕到官網都收皮啦
上一集已經係12年既事,明明有更得意既吉祥物
係要推麻布仔班騎呢怪,仲有Ratchet and Clank都好醜

講真ps3時代我仲係好鍾意sony啲game
tlou1真係各方面既神作,但第2集個劇情真係好嘔心
最乞人憎係sony放任條變態佬neil串鳩啲fans
成班sjw不可一世咁話要教育玩家仲要升職
連戰神個制作組都話要向佢地學習
睇到sony愈來愈差真心唔想支持
唔聽勤係指乜?勤嘅內容係乜?
唉... 其實我都覺得捉猴啦好得意 Astro算第二OK㗎啦 小小大星球就真係唔知想點 推咗咁多年都紅唔起點解要堅持 我覺得收埋佢皮仲好 嘥資源

最後生還者Part II個製作人係好乞人憎 我認同 不過往後睇吓點啦 佢都升咗SIE副總裁 可能已經唔使再落手做 下集隨時已經無佢嘅事 唔會再參與
SIE係叫佢哋整啲大眾化嘅遊戲 唔好再整非主流嘅遊戲 但製作人話要堅持繼續做先焗住唔續約

(當然呢啲都係傳聞咁講 係咪真 SIE同製作人自己先知)
所以我從來都唔撚明點解啲人會拎PS部機黎打丁
明明打機既都係求隻game生性
係都要周圍開火
講真撩事鬥非嗰班人係咪fans都成問題啦 純粹咁啱佢自己屋企玩晒PS咋嘛

時代唔同咗
而家係XGP傳教士周圍踢人入會
唔想食骨都要俾人屌
就算係真,我會理解做SONY唔係「勸」,而係「要求」,唔跟公司要求做遊戲就炒。唔好講到係員工嘅問題,製作人唔係工具,佢哋會有自己想做嘅GAME,只不過係道不同不相為謀。
但SONY咁樣做無疑係減少咗自家遊戲嘅多樣性,冇藝術類嘅上田文人,冇恐怖類嘅外山圭一郎,淨返嘅清一式係3A級商業大眾向作品。
你返屋企含撚啦周圍撩皮
你同果班索狗柒頭有乜分別
話閪知你企邊邊 識標籤人好撚型呀
神谷講到明"貝姐2同3係老任比錢我做, 索狗想玩就叫SONY比錢我囉"
買蟹貨
根本每間大廠都係咁
唯有係希望返M$係尊重製作人比佢地獨立營運

你冇開過Post撩咩
明明自己都係雙重標準標籤人做索狗
對XGP有自信就好心某幾位柒頭唔好成日將啲幾日冇人覆嘅死Post推返上嚟阻住個版面啦
明明成班傳教士就係做緊當年索狗做過嘅嘢
呢啲明顯係報復行為槍口對外啦下嘛
你自己就兩面燒方死無交鬧咁
上半part係嘅 但你講到多樣性其實都做緊 只係佢搵第二方做 唔自己養住班人 當第二方做嘅作品係賣得嘅就會注資收購 就好似佢宜家啲VR Game 多數都係第二方做 同埋三廠大把小品啦 使乜自己整咁多
你咁講基本上任何大廠都唔駛創新
Fallout elder scroll都唔係石頭爆出嚟
佢唔開新線既你又點會再有系列大作

你形容佢哋嘅行為係槍口對外
係咪想話我有玩XBOX都手指拗出唔拗入?
其實真係打機嘅唔係應該乜都玩嘅咩?
點解又要好似索狗咁死攬一個陣營?
我反感嘅係嗰班傳教士容忍唔到其他人對XGP嘅擔憂同質疑Wor
見過好幾次有人講多兩句
班撚樣就叫人繼續返去抽機俾Sony撚啦柒頭
咁樣都叫報復行為唔係撩交嗌咩?
SONY搵緊第二方做作品係指邊啲?
我都鍾意PS3遊戲多過PS4,當年嘗試推Killzone挑戰Halo,雖然失敗但係我覺得呢隻遊戲係一個好好嘅嘗試,遺憾PS4之後唔再做落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞