微軟宣佈以687億美元收購動視暴雪,SONY究竟何去何從?

915 回覆
89 Like 12 Dislike
大廠有班人想"精簡架構",即使間STUDIO賺到錢都好,如果個規模細,一樣會諗住摺埋佢。
佢地係真係擔憂定還是雞蛋挑骨頭?
從來都無人話過game pass係完美
係人都知m$ store又唔user friendly又慢
Dlc expandion又另入又未必有特價
個優勢係我地可以周圍試game
真係有愛我相信你都識入返steam啦下嘛?
索索黎黎去去既抽插係乜你自己有眼睇
例如Ironman VR?人哋都唔係SIE旗下㗎啦
Little Big Planet 我覺得唔差喎,玩落去同Mario有好大分別,用嚟吸引年紀較細嘅玩家入坑PS
單機game 做得好既,好似botw 咁,邊會咁易fade out

根本唔係全部都雞蛋挑骨頭
有啲真心想轉會嘅走去問
唔想食骨嘅都要俾人串返去買PS4唔使食骨任買
又問人係咪真心想打機
想打就唔應該介意食骨
有啲唔熟XGP陣容嘅又要俾啲傳教士起圍
呢啲情況我諗你都可能見過啦
好人好姐正經啲分享有冇人會反感吖
嗰個定期分享XGP動向嘅巴打就真係有心啦
有冇見過有索狗入去搞事?
根本啲人平心靜氣講已經少好多事端
成日將PS4年代索狗打橫行掛喺口邊
然後用一個icon推舊Post嘅人就真係慌死冇交嗌啦
佢想像嘅應該真係直接爆出嚟嘅大IP
成功嘅咪Horizon Zero Dawn
失敗嘅咪Days Gone

我嘅睇法係細IP都重要,例如隔離POST講到SIREN係恐怖遊戲嘅頂尖
係咪可以試下用SIREN為SONY提供咗獨特性?「你想玩最好嘅恐怖GAME,就係要買PS」。根本就唔需要同M$鬥多遊戲,可以係鬥質,問題係SONY遊戲太同質。
小小大星球呢啲已經唔賣得 仲要$468係咪想自殺 定$308就差唔多

一開始定平啲 好過最後劈價同PS+送啦
真 嗰個介紹XBOX巴打我都respect佢 人哋真係用心介紹 唔係撩事鬥非 我都有幫佢畀正評
你拎最勁嘅遊戲做例子去講
諗下中遊嘅遊戲
諗下如果係任玩,玩家嘅遊玩耐性係會降低,玩家俾錢買嚟玩同免費取得係兩種心境嚟
先利申︰唔係hardcore gamer,打機對我黎講可有可無,每個星期都唔會打多過兩日
對我黎講打機最緊要可以同人social,所以單機game 除非好好口碑 / 非常有趣,否則都唔會玩

所以淘汰走d 糞作我覺得係好事黎
十分同意你講要鬥質
好簡單用戰神同botw做例
應該都唔少人係為呢兩隻野出機

邊有人預到佢會拆自己招牌搞tlou2變sjw game
本身pt可以打到個神位返黎
Sony又唔大錢逼konami做野
根本sony既衰落係自己造成
我淨係知你係知名軟鳥 你同另一件推post撚一樣咁乞人憎
你嘅諗法會導致中小型作品冇位生存,咁點會係對遊戲業係好事
即係電影業如果得返商業大片,冇晒小品文藝,你會覺得係好事?
另外,中遊嘅遊戲唔一定係糞,可以只係唔夠大路,畫面唔夠好,但仍然係值得玩嘅遊戲。

「單機game 除非好好口碑 / 非常有趣,否則都唔會玩」
其實你所謂嘅糞作對你嚟講係冇所謂,因為你只會玩人地過濾咗俾你嘅遊戲。
咁索狗係抵比人屌嘅
根本太多錢要定期洗吓

反正坐係個倉都會蝕
PT太難講,你可以諗係KONAMI無論點都唔想俾小島再掂P.T.,咁SONY點DEAL都冇用。如果唔用小島,買SILENT HILL返嚟就冇意義。
甚至小島離職時可能簽咗,所有響KONAMI公司RECORD過嘅IDEA都唔可以用,甚至寫埋幾耐唔可以做恐怖遊戲,成件事可以好複雜。但我想講嘅係SIREN,一個SONY自己HOLD嘅IP。

老實講我對SONY而家嘅表現幾失望,但如果SONY宣佈同fromsoft 出Bloodborne2,咁咪係又係乖乖shut up and take my money。
講咁多扮中立扮被逼害
但次次老任XB爭議POST都會衝出黎咬人
SONY柒又陪班索狗護航
唔夠講就標籤你波台狗
佢屌軟鳥任豚就得人地屌索狗就唔撚比
都廢撚事再覆佢

都唔夠你將Parody account當真咁好笑啦
反還反都要分清楚事實㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞