Soundbar的決擇, 求解答(11)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
等呢到巴打教路 新手
個人覺得surround先唔識野
睇錯左A9條片 以為係4舊
A7000幾好wow 睇咗條宣傳片好正
冇乜特別要求 需唔需要買埋重低音
今日出去試聽吓
睇你個人聽覺感受
我會揀surround
唔該晒大家
我係貪心啲 諗緊如果唔係睇戲可以拎對後置入書房用
Sub 仔買埋一定好好多
始終喇叭好難模擬到Bass 果個效果
同埋如果將來覺得有埋後置係有需要,就可以後加
ST5000後置冇就冇
點解我隻q800 睇電視好細聲 一睇Netflix YouTube又變番大聲?
HT setup既subwoofer同soundbar既subwoofer係兩回事, soundbar果d大部分都只係得個樣, 叫比個bass既感覺你

好既subwoofer營造既包圍感同力度睇戲好重要, 除非你接受到action scene開槍好似平平無其玩具槍咁既感覺, 而rear就真係將rear channel有既information比番你, 冇左就係冇左, 點都會有缺失

所以答案係, 缺一不可
睇電視有冇keep住surround mode?
月頭喺avlixe 買咗q800a,個送貨日期keep 住delay,由一個禮拜,拖到話下個禮拜新年前一定有,可能下個禮拜再問就新年後先有
Budget所限要喺全新嘅YAS-408同呢條用咗3個月嘅YSP-2700揀
應該有 一陣再睇睇
個人覺得香港嘅廳普遍細,全港起碼8成屋企應該無另一個空間獨立做家庭影院,用盡個bass影響屋企人同上下左右啲鄰居,所以用唔盡個Bass,幾有包圍感都用唔著,但surround就無以上問題,所以surround係重要過bass,喺香港嚟講
其實都係細有細玩, 大有大玩, 係隔離論壇都唔少細空間既setup, 仲有唔少JL用家

講多少少, subwoofer好少會預用盡, 因為要預headroom, 夾硬拉高volume會有distortion, 另外bass既作用係用黎fill up晒你成個影音既空間, 營造包圍感, 個包圍唔係話大唔大聲, 係你成個人都會感覺到電影既聲音包圍住你, 同埋應該有力既位佢係要比到你, 而量唔夠就滿足唔到個空間, 另外一個情況就係量夠質差, 所以點解有人成日會話得boom boom聲好嘈但係好銀耳

如果怕影響到人, 坊間好多isolation system, 例如auralex subdude同埋svs soundpath, 會將箱體同埋房間既共震減少

講番soundbar, 我都同意soundbar黎講rear重要d, 因為佢個sub真係未必做到真正完整既subwoofer效果, 不過reddit d人講subwoofer重要d有機會係HT向同埋外國空間大, 冇sub的話反而會超級空洞

推薦如果有時間可以上友誠試下sub仔, 可能會有新既體驗
soundbar既sub機會微d, 因為output細同埋冇咩可以調較, 要震到樓下的話你支soundbar應該要開到你都接受唔到既音量
我隻sony sw5有得較12級音量
有冇人知a9g有earc,但又唔係hdmi 2.1,如果買部支援Dolby Atmos既 soundbar又享唔享受到Netflix 有Dolby Atmos既戲??
lossless atmos都唔需要hdmi 2.1, 有earc就ok, 放心買吧

另外就算電視冇earc, 將source直插soundbar hdmi in再passthrough比電視一樣出到lossless, 不過只可以support一個source
一插有線電視個hdmi就干擾到eArc detect 唔到
有冇咩解決方法
熄CEC?
都係唔得不是yamaha sr c20用optic係咪都冇乜分別,反正都冇atmos, 幫老母裝
巴打隻 SW5 幾時訂架
睇下幾錢,如果新淨2千樓下都ok嘅
有,睇戲一定要低音

如果surround、低音二揀一,我會揀低音,不過其實睇戲兩個都係必要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞