Soundbar的決擇, 求解答(11)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
一樣
似network speed慢
唔關事係disney個app on99
我都冇出logo但soundbar display有出atmos
dts virtual x唔係dts x, 無天空聲道
arc亦都無能力出dts x
佢唔支援blu ray格式亦都唔支援pcm 7.1, 有可能睇blu ray只出到stereo(我唔知ps5可唔可以將trueHD, DTS-HD轉做dolby digital同dts digital)
想玩atmos性價比最高係Q700a加後置
大概明,係咪即係電視冇eARC,基本上都唔洗諗dts x/atmos?即係買support atmos/dts x既soundbar都係冇用?
定係用ps5(/blu ray player)去計?
ps5 hdmi線直插soundbar hdmi out 咪得囉
有wifi會自動update
再做下功課就明了,thru arc 係 compressed. thanks 兩位

諗諗下其實唔support atmos都冇所謂,還掂都未必有位玩埋後置
望穿秋水,終於收貨。
人生第一條soundbar

求用後報告
Rich巴
師兄都係sony TV?

上網睇到似乎係sony電視通痛, 十月到而家都未fix到
𝗦𝗢𝗡𝗬 TV 用家
D+ 正常
我sony電視內置有著燈,但我駁apple tv開disney就唔著燈,不過soundbar有show出緊atmos
巴打們最後D+ 搞唔搞到Atmos?

試過用android D+ App 鏡射都係無著燈 (有forum 提過鏡射可以暫時解決atmos 問題)
師兄用smart tv app 定 apple tv ?

請教下個app verison 係?
我上面張圖咪就係sony
𝗦𝗢𝗡𝗬 TV 原生app 正常 ( Google TV )
Apple TV 都出到 雙D
之前冇用過其他soundbar,亦都冇係出面啲showroom試過其他產品,所以比唔到啲咩深入報告。

你有乜想知我可以試下解答
你個景
atmos係天空聲, 後置又唔同
不過有位有budget就最好買後置, 音場會好好多
我會覺得後置比atmos更重要
仲有提多樣, ps5 app同game都唔支援atmos, 但blu ray有
唔該巴打,好在提一提。咁真係索性唔買atmos算了,第時連埋電視同 player再 upgrade
通常 5.1 利先過Atmos 天空
兩者二揀一 一定揀後置先
出面有無bracket上到s216落隻掛牆電視機?
𝗦𝗢𝗡𝗬 TV 原生app 正常 ( Google TV )
Apple TV 都出到 雙D

Google TV App ver 2.3.2-rc1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞