Soundbar的決擇, 求解答(11)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
呢款貼牆都唔夠位?
請教 $3000 內 budget

諗緊Yamaha YAS-408 同 Denon DHT-216,又或者有冇其他選擇
SAMSUNG HW-Q600A
因為我梳化要貼牆,個架頂住左
巴打下面個座直徑係咪28cm
貼牆應該買半圓果隻
中撚左伏
半圓問過唔岩9500s
無線 surround 唔係行 Bluetooth
A9 同sound bar 概念唔同 sound bar 長度始終有限 前面 左右中 三聲道 如果 你個廳夠闊夠深 就會音場痴埋一舊, A9 左右兩隻 你想點擺都得, 分得夠開可以做到左右清晰音場,如果 用埋Sony 自家S center 睇全景聲前面三聲道應該會分得更清楚
我未聽過SN7CY,但睇你追唔追求atmos,3聲道會多人聲聽,同埋部機個大細放唔放得到,最好去試聽一次
https://youtu.be/DZfZnN_tbIE

Q950T vs q950a vs q900A
想問下點解我個Z9F出聲有2個問題?
1. 睇youtube開片/轉片,頭1.5秒係無聲
2. 睇睇下電視(不論youtube/ tv/ netflix)就會間歇性斷左聲?大概都係1.5秒
利申:用緊x95h 已插hdmi連sound bar
想買隻3.1.2睇戲打機用,見lg有隻細細隻qp5,賣緊4000,大家點睇,定有其他好選擇
岩岩拎左Q800A番屋企
但係我插google tv落soundbar(arc), 再插HDMI線落電視。但係電視冇畫面
有冇巴打知係咪要set咩先可以係電視到收番HDMI畫面

利申:舊電視,冇arc
in out有冇錯
1. 可能係soundbar都係咁?用過sony同samsung soundbar,都係食咗一秒左右
2. 我都係x9500h但配Q800A 同樣問題
in out係講緊條soundbar?
因為我電視淨係得in
soundbar
我google tv插落soundbar既hdmi(earc/arc)
電視插落soundbar既hdmi
已經錯左
電視插落Earc/arc,另一個位先插google tv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞