Soundbar的決擇, 求解答(11)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
如果係因為筆直,我會揀800 + 後置
900前面個側邊聲道要靠反射,香港大部分蝸居都fail
唔諗住加後置
見q900a 一條過做到7.1.2 好似唔錯
不過要靠反射就難搞,左邊露台右邊係飯枱

如果要5.1.2 or 7.1.2 係唔係冇咩太多選擇
sn10y 太長

3.1.2 就q800a 最好?
唔係筆直就照900l但都係呢度定律個句 唔係海關唔批 / 真係無筆直 一律一定要加後置
我都係睇disney+ 同Netflix
係唔係都用唔到7.1.2
見app 好似都係5.1

如果5.1.2 有冇介紹
諗住星期六日去試
無blueray碟就唔洗太追求7.1.2
5.1.2玩下都夠
有冇人知咁嘅擺位有冇影響
就算家庭影院真喇叭 都要擺得好岩位 先發揮到 7.1.2 個7聲道
所以 我會揀Q800 + 後置咁玩效果一定好過 一條Q900
最近有冇人買過 Q800a+9500s
追過Post 早個月 仲有6000蚊內買到
唔知宜家仲有冇
你可以打去咸片問吓
我問過咸片生活,有成60人落左訂買Q800a。所以我都想知道,謝謝ching
今日我都買左A9+SW5,但係冇1500減
條隊咁長?
要登記 𝗦𝗢𝗡𝗬 VIP NIGHT 先有買滿$5000減$500 offer
今個月係1月25日
我通常都WhatsApp sale屎 reg VIP night

你今日買係一早訂咗定有現貨?
LG sn10y 有冇得加後置? 如果有係咩model
自己google咗吓 好似冇乜料搵到

考慮緊呢隻定係q800a 大家俾吓意見
定係有其他budget 玩法推介吓
再睇咗吓 rtings好似真係冇得加後置
咁LG要收皮了

啱啱開始研究 所以淨係識啲大路牌了
Sony太貴玩唔起
Samsung 我見呢度大家都係推q800a

咁其他牌子呢? 大家有冇好介紹
我睇Disney plus多
另外一個考慮點係我見q800a
後置好似冇自動校準功能

因為屋企裝修問題 兩隻後置唔能夠對稱放
都唔知有咩解決方案
咁誇張...但你有冇順便問埋佢仲有冇繼續做緊個個優惠
上星期問過咸片q700a +後置 $5780…有無人可以報下q800a幾錢?
請問師兄點知支soundbar 係咪最update firmware
今晚到左機
個sub 仔好正, 搵緊歌試, 用kkbox + airplay

我試netfllix dolby atmos 都ok

係唔知點解要踢著電視機個eARC 先可以自動轉聲
同問
師兄們,技術問題,小弟用緊 Sony kd55a8g,hdmi得ARC冇eARC,依家用緊cheap soundbar睇Netflix得5.1 logo
想問,如果換條有dts:x(tom Lee試過yamaha YAS-408),到時照thru ARC駁hdmi,係咪照出到dts:x?
再如果比多小小錢換條support atmos既soundbar,係咪一樣出到atmos?
搭單問埋YAS-408抵唔抵屌,見tom lee做緊3k

感激不盡
利申:爬哂文做過功課,半皮內有冇好野好用,主要用串流睇戲
補充,有ps5可以做blu-ray player
好似都可以用smart thing check?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞