Soundbar的決擇, 求解答(11)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
AVLIFE
想問吓Disney + 係咪大部份新戲都有dolby atmos? 唔似netflix咁, 係簡介度無logo睇到, 而隻Q700a又無走馬燈著, 係咪要改個app 既setting先出到?

利申: 睇netflix係有出dolby走馬燈。
想問下如果Sony 電視用返Sony sound bar 好定係用Samsung 都ok 有咩注意地方
Disney+嘅marvel除咗卡通片基本上都有atmos
如果你都見到有
咁其他戲你見到有就有
睇你咩budget
平價sony soundbar唔推薦
筆直3千 係咪q600a好啲
留意遲啲 Sonos 出mini sub
塞落sofa 底都好, 好過無 睇戲 無sub 無左靈魂
好奇怪, 我連試Disney+ end game都show唔到atmos, 懷疑係app既問題? 印象中Disney得一個plan, 應該點都會有Dolby Atmos

因為我用netflix既片就次次都有atmos字出
試吓更新/重裝/重新登入
我個電視櫃離牆都幾多下, 因為放projector, 所以有位比隻SUB郁
S巴玩左一日sb1000點?
(我的pro在amazon買仲未出貨去bns)
都係試左一陣, 佢收得快, 包圍感好強, 好易integrate落成套system度, 成個音場完整左, 對比之前果D肥慢既低音感覺爽好多

不過我自己覺得sb1000力水都係差d, 始終都係sealed既關係, 同ported有一段距離, 怪唔知得鬼佬都話sealed如果放得落sb2000係best option, 試ready player one bomb scene感覺continuous power再大d既話會包圍得再完整d

如果見amazon好耐唔出貨可以問下CS, 通常問完好快就ship
另外我空間百5呎左右, 如果細d既話應該會好d, 但係我覺得再大d既空間sb1000應付唔黎
本身有Q900A,想問下如果純聽歌係咪唔洗加後置?
純聽歌就唔應該用soundbar

不過答你問題, 係, 因為聽歌都係stereo, 即係2 channel
而家YouTube 真係出到Atmos !?
出唔到, 只有youtubetv可以出到surround, 除非我outdate左
我聽野空間得六十呎,一邊連埋飯廳都係得廿百呎
我諗sb1000 pro 應該夠掛?
青蛙巴,你條十仔線點?
唔使驚, 玩住先, 唔夠做咪最多買多隻dual

如果唔夠力再換就諗下pb1000, 不過ported既size係大勁多 如果繼續sealed就sb2000潛得再深d, 大力d, 再唔係就唔玩SVS去玩雷鳴L12, http://www.rythmikaudio.com/L12.html , 再上就JTR不過已經另一個世界

依家試完sb1000應該都唔使點諗3000 micro, 除非玩兩隻否則都未必夠使
3000 micro 40hz下仲差,s兄你都有講過
不過好蝦人,sb1000 pro 599, sb2000 pro已經899 咁差少少就玩到最多人用的炮王sb 3000 1099
Sb 2000 pro 個價唔是咁抵
歸根究底都係土地同銀包問題 見d鬼佬dual sb16 ultra, 好羨慕有咁既空間
好,唔該哂巴打 想問埋用光纖輸入係咪唔洗駁hdmi線
見佢說明書話冇ARC既話要駁光纖加HDMI,但駁同冇駁HDMI好似冇乜分咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞