Soundbar的決擇, 求解答(11)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Disney +未點得著

ps: 49X9000E
Minidsp 是什麼?有乜作用?

我問左svs cs 佢地話我一邊牆一邊電視櫃,對3000 micro 兩邊震會唔夠位放
建議我買番sb1000 pro
https://www.minidsp.com/products/minidsp-in-a-box/minidsp-2x4-hd

要配rew用,可以set peq,google都好多教學

3000 micro我係諗住45度角咁放,我放牆角係得佢咁細隻先郁到
sub無位加,後置應該平平地買ikea ,都要過海關
sub仔好重要呀,冇左佢成個包圍感會少左野咁,同埋睇戲會冇咩impact,最好都要入埋隻sub,同埋低音冇指向性,理論上擺位限制較少
3000 micro我係諗住45度角咁放,我放牆角係得佢咁細隻先郁到<<
咁45度角會否俾電視櫃阻住左?
Hello 各位
其實有dolby atmos會唔會真係差好遠
電視用緊Sony X90j
新居入伙朋友送左支Sony ht-s40r
平時都係睇Netflix Disney+多

一直都冇乜研究呢啲野
偶爾發現原來有樣嘢叫 dolby atmos
然後又發現原來我支bar唔支援

強迫症發作搞到我想整到可以係Disney+見得到dolby atmos個logo
咁其實atmos係咪真係有feel好多
如果真係換 有冇咩入門推介
Budget我就好浮動 主要睇性價比
淨係disney 個堆marvel既Atmos都好精彩
CP值 高暫時都係三星 Q700 A + 後置, 5000已經非常唔錯包圍感
想問下subwoofer 如果放喺露台門同sofa中間條隙
會唔會好影響音色
諗緊買Q700 , 800 定 900 定 950 連埋後置
冇buget 因人地為送既
但我唔睇電影😂 買左會試下
而家主要比個女睇Baby shark 既

係咪有新買新最好, 但700 同 800 都幾受歡迎
upmud9
入門未買過soundbar
普通睡房係咪用yamaha sr-c20a都夠用?同b20a有咩大分別? 主要都係睇netflix, budget預1500樓下係咪都冇乜得揀電視係panasonic jx700h
秋巴知唔知個優惠做到幾時?

星期四先得閒出去買
上星期買咗用緊,唔錯又慳位我覺得配電腦枱一流。不過如果放廳有位都係買返長嘅三叔700 800 900啦
低音箱
佢應該話有人送比佢
咁諗咩者 950啦
你露台門如果係玻璃,你會驚佢震碎
平平地可以考慮yamaha SR-C20A
唔係用三叔電視
冇得q-symphony
會唔會係一個考慮因素?

大路牌子的仲見到幾隻
Sony g700
Lg sn10y

大家俾吓意見我呢個新手
冇budget上限就買呢條啦

既然你唔睇戲即係買返黎擺,既然係擺定點都係由個樣入手先
呢set野當傢俬或擺設放喺屋企都值回票價,一雞兩味,阿女啲朋支嘅老豆老母上到黎見到就知你乜料。

https://www.spill.hk/audiovisual/Jacob-Jensen-S7-soundbar-review/
950 雖然好, 但有土地問題
各位巴打,我筆直係3000樓下,係廳用,有冇咩好推介? 同埋想問試機有冇話有d 地方有得試左先買
SAMSUNG HW-Q600A
LG SN7CY
YAMAHA YAS-209
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞