Soundbar的決擇, 求解答(11)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
佢係 無a center 模擬 埋 中置
950A / 900A 個條片 淨係比較個spec
睇post76 啦
A9 佢試曬有無用s cente 同有無sub 前後比較
想放淘寶全新9500s架
買左唔夠位擺

https://t.me/abcabc2020222
覺得佢講得幾特別,數幾多個單元決定係咪atmos。仲有話既然模擬咁多聲道,做乜唔模擬埋sub仔重低音(好似係咁講)
想學人地d review channel既話就唔該依條友真係做多d research, 識多少少野先學人做評測啦, 唔係鳩up就叫評測 佢依家咁樣同d pr channel真係冇分別

睇佢d comment竟然仲有人話佢客觀
SQUIRRELLED巴
我係電視區樓主巴打, 有巴打想玩HUE, 我印象中好似你都有玩, 可以教下佢嗎?
佢呢啲零知名度我諗啲代理都唔會理佢俾機佢試 咪唯有 cap 官方圖 同啲spec 9 up
我來了,樓豬巴,我想問如果我淨係要hue左個電視

係咪買以下就夠
sync box, bridge hub,同燈帶一條?

想問咁我55吋電視點知要買幾長?
hi step巴, 我冇玩hue呀, 不過我記得依度有另一位巴打有玩, 睇下可唔以幫到手
我個支800a+9500s
Disney+電視顯示食到Atmos
但個display仔冇Show過
咁啫係食唔食到Atmos格式
Netflix Atmos 呢
暫時 d+ apps 仲係好唔準

Q900A 後日送貨
星期四 wfh 留喺屋企玩
巴打就好
我套800a冇聲氣
岩岩睇左少少資料, 係sync box + hue bridge + strip light就得, 我見amazon買strip light可以跟電視大細買

利申: 冇用過, 等真實用家建議好d

https://www.philips-hue.com/en-us/explore-hue/propositions/entertainment/sync-with-tv

https://www.amazon.com/Philips-Hue-Gradient-LightStrip-Assistant/dp/B08HV6V49V
我反而唔明係我部電視睇netflix咁計,用原生app,佢點call 個hdmi syncbox?
https://www.philips-hue.com/en-us/explore-hue/blog/connect-hue-sync-with-netflix

Smart TVs that have built-in apps for streaming services such as Netflix and Amazon Prime do not work with the sync box — you need to have the content pass through the sync box in order for light syncing to work.
咁收工
要用Google TV with chromecast/ Apple TV/ PS5 插落去個sync box先有用
冇左upscale
用緊罪大 HT-Z9F
人聲好弱 , 放 SOUNDBAR 個位有高度限制 , 只可以 6.5cm 以內 , 最佳選擇係咪三叔 Q800A ?
去家品屋墊高前面 令條bar 打斜少少向上 令個音場向返個頭
試過 , 都係唔得
佢設定有 Voice 大聲D , 開 +2 都弱
尋日買咗,bass唔多夠喉,但大部分音效同人聲都幾清晰,同埋都幾立體,同gen 1比較都幾大進步

另外之前試過同一個地方用Denon S216,bass好強,但有啲亂咁噴,聽得耐會有啲吃力,呢樣beam gen 2就控制得好啲

今晚會去買埋一對Sonos one嚟做好少少個surround

Sonos beam gen 2應該最近全線減$500,做緊$3999,香港一出無耐就減,唔通無人買? Sonos one sl 都特價$1499(呢個就唔知幾時開始)

Sonos beam gen 2香港無乜評測,我都係睇啱就買,都有驚喜嘅,鐘意勁bass就未必啱心水
你幾時落單?
我上星期五上網買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞