短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
因為每個故都好短,諗住一次過算

多謝你
今晚更
等你
一陣開始寫
3.

返到屋企,我即刻同阿媽自薦,逢星期六幫佢放狗。

「終於知道阿媽辛苦喇?」佢好滿意我嘅「良心發現」。

我好心虛咁附和佢。

第二日我冇去cafe。

我個諗法係,既然星期六都見咗,星期日就唔使啦。同埋喺cafe見面淨係講得幾句嘢,都冇辦法達成有意義嘅對話。

好啦,其實我係懶得早起身。

星期二晚,我去咗cafe。冇見兩日,係時候要同男店員聯繫吓感情!

唔記得咗講,佢個名係阿瀚。

我喺佢返工個名牌偷睇到嘅。

行到cafe門口,我透過落地玻璃窗見到阿瀚忙碌執枱嘅身影。唔知點解今晚多咗人嚟。

我推門入去,佢無意之中望咗出嚟。

我對佢笑咗下,佢點咗點頭。

我今晚打算喺呢度食埋飯,所以搵咗個位坐低。一坐低阿瀚就攞住張menu行過嚟。

「星期日唔見你嚟嘅?」佢問我。

「係呀我朝早起唔到身。」我有啲唔好意思。

佢笑咗笑(終於見佢對我笑!),然後就幫我落單。

到咗星期六,我一早就起身衝去狗公園,果然離遠就見到阿瀚喺入面。

我被興奮嘅啫喱拖住跑入去。阿瀚察覺到呢邊嘅動靜,望咗出嚟,然後對我揮咗揮手。

我用力拉住啫喱,快步行向佢。

「今日咁早嘅?」佢問。

「係呀。」

啫喱同阿B好激動咁互相聞pat pat。我彎腰,解開佢條狗繩。

「佢哋不嬲都咁friend㗎?」我問,一半係好奇一半係想搵啲嘢講下。

琴晚我已經諗定話題,諗嚟諗去其實都只有狗嘅話題最易入手。

「唔係㗎,第一次見嘅時候佢哋有打過交㗎,後尾成日見,慢慢就一齊玩,最後friend埋。」阿瀚望住兩隻狗玩鬧嘅身影,微笑住答。

「哦…」阿媽以前有同我講過話啫喱同人打交,不過我唔知個對象竟然係阿B。

我幾驚訝,但驚訝完之後又唔知點接落去。

死啦,好似又dead air……

「之前唔見你嚟嘅?」阿瀚可能都覺得有少少尷尬,又唔好意思行開,所以想打破沉默。

「Er…因為阿媽早起身吖嘛,所以朝早咪佢放啫喱囉。我通常係夜晚帶啫喱落街行吓。」講起就唔好意思,其實平時夜晚都係好偶爾地俾阿媽逼我先肯帶啫喱落街。

「咦?你夜晚有放啫喱㗎?我都有試過夜晚放阿B喎,唔見你嘅?」Shit,吹太大,唔知佢都會夜晚放狗添。

「……可能因為行嘅位置唔同所以冇撞到掛。」我扮鎮定。

好彩佢冇再追問。「都係嘅,同埋我比較少夜晚放狗,多數淨係星期一先會,所以撞唔到你哋都唔奇。」

我見縫插針。「係呀係呀,我冇乜喺星期一夜晚放啫喱㗎,唔怪之得見唔到你哋啦哈哈。」

好驚險,爭啲就放狗人設崩壞……

今次我哋嚟嘅時間差唔多,所以最後我哋好自然一齊走。

但直到分開嘅時候,我都係搵唔到位問佢攞電話,所以我決定暫時跳過呢步。

第三步:【持續專注在同一個人上】
對於社交恐懼患者來說,分散投資是很吃力的,專注跟一個人建立關係才是皇道!

自此之後我每個星期一晚都去咗放狗,就係為咗撞阿瀚,順理成章咁同佢一齊行。

一來二去,我終於成功攞到佢電話喇!!!

唔知點解我覺得自己越嚟越似溝緊仔咁。

為咗醫好社交恐懼,我真係用盡九牛二虎之力…….
樓豬寫到好sweet
好想錫樓豬隻手
攞電話嘅細節呢
非重點,略過
點解我會喺新故講到一半入咗嚟
恭喜你live咗
今晚仲有冇得更? 定live咗呢個位已經計今日?
今晚會更
Live sweet到
第一個真sweet 劇情同主角內心獨白都好真實
似平時ff咁
第二個變咗甜(sweet)故
有啲魔幻 prefer第一個真實感多啲
會易啲代入
想寫吓唔同類型
快啲更新!!好好睇
準備寫
睇完第一個已經忍唔住留名
好sweet呀
新故去到一半....樓主加油 我睇住舊故先
呀!原來樓主係寫同ex合租嗰個!!
好好睇!!
(sorry推左三次post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞