短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
唔再一個個故開post了,直接掉喺呢度
《搭巴士,有個靚仔嘅AirPods連咗落我電話…》

1.

最近我成日喺巴士上遇到同一個靚仔。佢應該每日都喺差唔多嘅時間上呢班車,不過我以前好似冇見過佢。

遇到佢嘅第一日,佢坐咗喺我隔離,佢坐出面。我本身淨係掛住自己聽歌,冇為意佢個樣。不過落車同佢講「唔該借借」嘅時候唔覺意掃咗佢一眼。

佢對眼好靚。

呢個係我第一個反應,然後我就好急咁落咗下層,因為太趕時間。

當然,我一返到公司就即刻喺signal group同我幾個friend講呢個男仔。

「但係萬一佢除咗口罩勁樣衰咁點算?」我啲friend真係好鍾意打擊我。

「唔緊要!還掂我永遠唔會知道佢除口罩咩樣。」我只需要一個美好嘅幻想,現實係點唔重要。

而經過一整日嘅回味同美化,嗰個男仔喺我心目中已經由「對眼好靚嘅男仔」變成「靚仔」。可能我真係dry得太耐,所以先咁容易興奮。

之後連續幾日我都撞到佢,我諗今日應該都唔例外。不過我今日遲咗起身,出門有少少趕,我唔肯定自己可唔可以趕得切同佢坐同一班車。

落到街,時間已經好抆,我唯有跑去巴士站。其實平時我係嗰啲懶得追巴士嘅人嚟,寧願睇住架車走都唔想跑到死死吓咁。

但今時唔同往日,我只有喺呢一程巴士先會見到佢。一定要衝!!!

辛辛苦苦跑到巴士站,我已經喘晒氣出晒汗。好彩架車啱啱到站,啲人仲排緊隊逐個上車。

上到巴士上層,我仲特登揀咗個近樓梯嘅位,希望兩個站後個男仔上車時會選擇坐喺我隔離。

但係我嘅如意算盤打唔響了,因為下一個站就有個阿嬸坐咗我隔離。我偷偷地怒睥佢一眼,但係佢一坐低就合理眼瞓覺,完全冇留意我。

激死我喇!!!!

跟著落嚟呢幾分鐘我個心一直有啲不安又小鹿亂撞。雖然我隔離個位已經俾個阿嬸坐咗,但我附近都仲有啲位,希望個男仔唔好坐咁遠啦。

下一個站,個男仔終於都上車。佢今日都仍然咁靚仔……(有口罩嘅情況下)

今次佢坐咗喺我斜前面兩排,比起琴日佢坐我後面,搞到我冇得𥄫,已經算好

位置圖

見到佢坐低咗,我個心終於安定落嚟。我又偷偷地𥄫咗佢幾眼,然後打開signal,諗住同我幾個friend匯報。

㩒入去發現有個unread message。

:你真係好痴線😂

係我個friend ,佢覆緊我琴晚個錄音。但我已經唔係好記得自己琴晚講咗乜(因為我傾乜都好鍾意瘋狂錄音)。

於是我就開始喺個袋度摷對AirPods出嚟,打算聽返個錄音,但唔知點解我搵極都搵唔到。

諗諗吓,好似係今朝太趕,唔記得執落袋……

唉算。我將部電話擺喺耳邊,㩒咗播放,諗住直接聽。

但係咩聲都冇。

唔係壞speaker下話……我皺眉,攞開部電話。呢排成日lag機,我都懷疑部機壞壞哋㗎喇。但係我唔死心,再播多一次。

都係冇聲。我已經成隻耳仔貼實部電話,較到勁大聲,都係聽唔到。

我開始有啲煩躁。

搞乜呀今日,又遲出門口,部電話又壞。

呢個時候,我見到嗰個男仔四處張望,好似搵緊嘢咁。我好奇咁睇吓佢做乜,但佢突然擰轉頭,視線落喺我身上。我躲避不及,一直攞住耳邊部電話,呆咗咁望住佢。

四目交投之際,我突然記返起我個錄音內容。

「呀!!今日搭巴士佢坐我後面,佢着咗件黑色衛衣,入面係白裇衫,勁襯佢囉。同埋佢喉核好正呀,我就嚟唔得喇,今日香港要水浸喇……」其實我平時同friend講嘢嘅時候就係鍾意咁浮誇,又好鍾意勁仔細咁形容。

但而家呢一刻,望住個男仔耳朵戴住嘅AirPods,同埋佢恍然大悟嘅眼神,我只恨自己點解咁多廢話。

我即刻打開control centre。

“Fung’s AirPods Connected”

果然,有個陌生嘅AirPods自動connect咗我部電話……

我手忙腳亂咁熄返,移開目光扮到冇事發生咁。

好彩有口罩遮一遮,如果唔係巴士上每一個人都會見到我塊面而家紅到利是封咁款。

而個男仔亦已經擰返轉面,但我仍然睄到佢偷笑緊。

Ok我唔會再搭呢班車了。

(未完)
屌,未check完就㩒咗回覆,仲要hi到不推文
夠貼地
G持
LM
2.

呢程車係我人生中搭得最耐嘅一程。一到站,我幾乎係跳起身,想即刻離開座位。好彩個男仔唔係喺呢度落。

但我隔離個阿嬸仲瞓緊覺,對腳伸直晒阻住咗我,我出唔到去。

同一時間仲有一大堆人都起咗身想落車。呢個站好多人落,我眼白白咁睇住大家都起晒身排隊落樓梯,心入面叫苦連天。

我叫咗個阿嬸幾聲佢都冇反應,唯有拍一拍佢同佢講我要落車。佢睥咗我一眼,「嘖」一聲先施施然咁移開對腳。

我忍住想一腳踩落去嘅衝動,離開咗座位。

前面嘅人一個個咁落去下層,我隨住隊伍行前,其實速度都算快,因為大家都趕返工。行到去嗰個男仔隔離時,我望向另一邊扮見唔到佢。

突然,樓梯間傳嚟「砰」一聲,我探頭一望,有人跌咗嘢。佢有少少慌張,一邊講「唔好意思」一邊執返啲嘢。

落車嘅隊伍亦因為呢場小小嘅插曲停滯咗,冇再前進。

唔係呀嘛……我目無表情但內心勁崩潰,點解偏偏要等我行到佢隔離嘅時候先停???

最慘嘅係,就算我唔望佢,我都感受到佢打量我嘅目光,令我如坐針氈。

今日真係我人生中最柒嘅一日……

不過好快嗰個人就已經執好嘢,大家又再繼續落車。

但人體嘅構造真係好奇妙,行到樓梯口,我越叫自己唔好望,目光就越會不由自主咁飄向個男仔。

然後又對視咗。

條友完全唔避開,仲要好寸咁挑一挑眉,好似對自己嘅吸引力好有自信咁。

仆街。

我幾乎係逃亡咁跑落樓梯。

但佢挑眉好charm……爭啲又忍唔住流口水。

一落車我就迫不及待咁同我幾個friend講呢件柒事。不出所料,佢哋全部都喺度幸災樂禍。

:「你幻想一下如果佢除咗口罩係小夫咁樣,你呢幾日就係對住個小夫出水,仲要俾佢知道咗。」

我睇完個message之後打咗個冷震。可唔可以唔好詛咒我……

到咗晏就,其中一個friend咁啱嚟附近做嘢,我哋就約一齊食lunch。難得唔係帶飯自己食,我決定約佢去遠少少嘅一間cafe。

好彩嗰度周圍都多餐廳,所以間cafe唔係好多人等緊。我哋等咗一陣就可以坐。

坐低冇耐,又有一批人入嚟。我無意中抬頭一望,竟然見到一個熟悉嘅身影行咗去冇幾遠嘅一張檯度坐低,面向住我哋。

係小夫——唔係,係巴士嗰個「疑似靚仔」。

因為今朝個friend嘅一番說話,我哋全部都開始叫個男仔做小夫。

我嚇親。做乜又見到佢?唔通佢喺呢度附近返工?呢度係我平時落車嗰度嘅下兩個站,唔通佢平時就係喺呢度落車嘅?我望住佢,沉浸喺自己嘅思考入面。

但我想講佢真係好敏銳,我只係望耐咗佢少少,佢就已經察覺到,望咗過嚟。

我即刻求其擸塊menu擋住塊面。

「做咩呀?」我個friend好不解咁問我。

「我見到小夫呀!喺後面嗰檯,灰色衫白色口罩。」雖然小夫同我哋有一段距離,但我仍然壓低聲量回答。

唔使照鏡我都知自己個樣好似見到鬼咁,唔知嘅仲以為小夫係我債主。但今朝喺人哋面前柒完一鑊,我真係唔想咁快又撞到佢。我甚至有種衝動想搵過第二間餐廳。

「吓?!邊度呀?」但係我個on9 friend完全唔理解我嘅掙扎,聽完我講之後佢即刻——係即刻!擰轉面,連成個身都擰轉埋,然後慢慢喺度掃視全場至少五秒。

我想死。

為免佢再做出啲咩失控舉動,我連menu都唔理掉埋一邊,扯一扯佢件衫。

「你痴線㗎?我冇叫你即刻望呀!」我真係俾佢累死。

佢終於擰返過嚟,神情有啲詭異嘅興奮。「我見到喇!原來佢除咗口罩一啲都唔小夫囉,個樣ok喎!」

我呆咗一呆,頭先太緊張,都唔記得咗望吓小夫除罩個樣係點。

我鬼鬼祟祟咁望向小夫,然後不禁倒抽一口涼氣。

原來佢唔係小夫,係出木杉……

「頂呀,竟然真係個靚仔!」我而家同我個friend一樣咁興奮,連隔離檯嘅人都望一望我哋。

我決定原諒小夫今朝挑眉嘅舉動了。
呢一個故應該下一章完
好期待
3.

之後又過咗幾日。我仍然每一日都喺巴士上撞到呢個男仔,而每一次佢上嚟上層嘅時候,都會望一望成車嘅人先,然後我就會唔小心同佢對到眼神。

好啦其實唔係唔小心,而係因為我每次由佢上嚟嗰刻就不停望實佢。

雖然我好小心想偷偷地昅,但每次都俾佢發現。

唔知係咪巧合,每次同佢對望完,佢就會行過嚟,坐喺我附近。

但就算係巧合我都覺得好心動呀呀呀!

我有特別留意過,佢上車嘅時候上層其實仲有其他離我遠啲嘅空位,但佢每次都會揀個近我嘅位。

咁佢應該唔係好厭惡我掛。

如果可以日日咁望佢,我願意每晚OT作為代價!被愛情(?)沖昏頭腦嘅我甚至隨口發咗個都幾毒嘅誓。

結果呢日真係要OT,我好夜先走。

原來呢個世界真係有禍從口出呢樣嘢......

我拖住疲倦嘅身軀行去巴士上層,仍然係同一條路線嘅車,只不過係相反方向。但我朝早嘅衝勁已經消耗得七七八八。

夜晚嘅巴士仍然載住一堆放工嘅人,但人數明顯比朝早疏落好多。我求其掃咗眼,諗住是但搵個位坐低。我已經攰到冇辦法思考。

然後我就見到嗰個男仔。

今次到佢坐咗喺近樓梯嘅位。

即係話佢平時都咁遲放工,所以我先撞唔到佢?平時我永遠一到放工時間就即刻走,唔怪得一次都冇撞過佢啦。

短短嘅一個瞬間,我快速思考咗好多嘢。啱啱仲塞緊嘅大腦竟然喺呢一刻因為佢而開始活躍起嚟,我覺得自己真係有病。

但呢個對我嚟講真係一個意外驚喜。平時放工搭車我都冇遇見過佢,我仲以為佢係搭其他車走。

呢個時候嘅佢挨住櫈背瞇埋咗眼,唔知係咪瞓着咗。窗外街邊昏黃嘅燈光映照喺佢面上,忽明忽暗。夜晚嘅佢睇落平易近人咗好多,令我有種錯覺,覺得自己好似真係好熟悉佢呢個人咁。

但其實我只知佢叫Fung,唔知係馮定係鋒定係風。

我忽然有啲鼻酸。

死,每日都望佢,搞到好似真係有啲沉迷咁。

我唔想打擾到佢,但又想望到佢,所以坐咗喺佢後幾排嘅位置。

隔咗一陣,佢好似醒咗,因為我見到佢坐直咗。佢無意中望咗望四周圍,我下意識低頭避開佢視線。好彩,佢好快就望返前面。

放工嘅路線嚟講,佢係會早過我落車嘅,所以我到時就可以睇住佢落車。

諗諗吓,我咁樣算唔算係送佢返屋企呢?嘻嘻!

眨吓眼,終於到咗佢朝早上車嗰個站,佢係時候要落車喇。但我望向前面,呢個人仍然安安穩穩坐喺原位,好似冇諗住起身。

搞咩......我搲晒頭。

隔咗一陣,到咗我屋企個站。前面嘅人依然紋絲不動。我勁掙扎,有啲唔捨得落車添......

結果我淨係坐喺原位聽住閂門嘅聲音。我決定等佢落咗車我再喺下個站落,搭對面車返去!

又過咗一陣,上層嘅人已經落得七七八八。

又又又隔咗一陣,上層得返我哋兩個人。

佢究竟喺邊度落車架?唔通......佢係驚我跟住佢落車,所以唔想喺我面前落?我覺得我估中咗,如果唔係解釋唔到點解佢唔落車。

但下一秒,佢就執嘢起身,不過唔係行去樓梯,而係行嚟我呢邊。

?????

死喇,佢係咪想過嚟鬧我,叫我唔好再跟住佢......

佢行埋嚟嘅時候,我淨係感覺到自己心跳得極快,其餘乜都唔知,乜都諗唔到。

點知,佢最後淨係坐咗喺我隔離,咩都冇講。

點算!而家即係點?!

我個腦正式短路。
原來要再下一章先完到
少女心爆發,留名
留名
Lm
合集(得3/4篇)
你一個月後入返嚟睇就會有幾篇
文呢
今晚出
想快啲到今晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞