短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
好想偷走 但我好撚肚餓
食住人哋屋企啲新年水果利是糖先
就開飯 留肚
live咗
4.

好彩而家唔算太夜,附近間跌打館仲未閂。

個男仔好好心咁孭住我一步步咁行去跌打館。

呢個動作明明好心動,但呢一刻我咩心思都冇晒。

「唔好意思呀麻煩到你。」我唔係講客氣說話,而係真心愧疚。我邊估到自己跑個步都會做出呢啲蠢事?

本身淨係自己幻想下都唔緊要,但當現實中真係搞到人嘅時候,我又變得好唔自在。

「好小事,下次小心啲喇。」佢嘅語氣冇唔耐煩,希望唔係扮。

好快,我哋就到咗跌打館。入面個醫師拍緊烏蠅,見到我哋嘅身影,佢眼神一亮。

「嘩,整親邊度呀放佢落嚟等我睇睇。」唔知係咪錯覺,我竟然從個醫師嘅語氣中聽出幾分躍躍欲試。

我有啲想走,可惜我走唔郁。

「嗱阿妹,好小事啫。」個醫師手捧住我嘅腳踝睇咗幾眼。「一陣我幫你啪一嘢就⋯⋯」

講都未講完,佢就一嘢啪咗落去。

「呀!」一瞬間腳踝傳嚟鑽心嘅痛楚,我忍唔住尖叫。

但痛完之後,好似真係好咗。我輕輕咁郁咗郁腳踝,痛楚的確比之前減輕。

至少我而家可以自己行路喇。

出咗跌打館,一股尷尬喺我同個男仔之間蔓延。

「唔該晒你⋯⋯」我諗唔到講咩好,唯有再次向佢道謝。

「下次真係要小心啲喇。」佢笑。「你頭先跑得咁慢都拗柴,可能係俾嘢kick親。」

我勁心虛。

諗起拗柴嘅真正原因,我覺得有啲羞恥。

「係⋯係囉,頭先地下好似有嚿嘢搞到我kick咗kick。」我硬住頭皮回答。

諗諗吓又覺得自己好廢。原來我真係跑步慢到俾佢注意到⋯⋯

呢個時候,我哋經過頭先嚟嗰條路。

「咁我返去跑步喇,你快啲返屋企唞吓啦!」個男仔對我揮一揮手,然後就行向嗰條路。

「拜拜。」我都同佢揮手。

唞咗兩日,我掙扎住咁去返跑步。

我驚我再唞耐啲,之後就會懶,唔再嚟。

我行去緩步徑嘅時候,個男仔咁啱跑到我附近。

我哋視線唔小心對上。

下一刻佢向我跑過嚟。

「你隻腳冇事喇?」佢問,聲音微喘。

「係呀。」

「一齊跑吖。」佢好自然咁邀請,神情亦無半點奇怪,彷彿只係隨口一問。

我應承咗。

因為上一次跟佢跑,我的確跑得快咗。

今次我終於係光明正大咁跟著佢,而唔係好似上次咁偷偷摸摸。

佢刻意放慢咗速度,同我維持住幾米嘅距離。搞到我就算攰都唔敢停,費事將佢嘅速度拖得更慢。

睇嚟我跟佢跑都係好事,起碼咁樣我就會盡力去跑。

但好快,我就後悔。

「唔得喇我,停得未呀⋯⋯」我上氣不接下氣,腳步越嚟越重。

「挺直個身!唔好彎腰!就完㗎喇,堅持埋佢!」個男仔唔知幾時開始由帶領住我變成緊緊跟喺我後面,逼我繼續跑。

但佢已經講咗好多次「就完」⋯⋯

教練,我想返屋企呀!!!

我欲哭無淚。

後來,我每次跑步都俾個魔鬼教練跟住。

雖然好想直接唔再嚟,但我又覺得咁樣好對唔住佢。

好啦,其實係因為佢靚仔⋯⋯又大隻⋯⋯

不過,多得佢嘅魔鬼式訓練同我渴望進步嘅心,我終於可以堅持唔停咁跑完5k喇!!

多謝溫仲衡(我免費教練)。

原來佢真係長跑教練嚟。唔怪之得我進步得咁快啦(自己講)。

熟咗少少之後,我問過佢點解無啦啦教我呢個三唔識七嘅人跑步。

「嗰陣見你跑咗幾日都跑得咁慢,睇到我好辛苦,職業病發作。」

「哦⋯⋯」仲以為佢想借啲意接近我添。

話時話,究竟我嗰陣係跑得有幾差,先令佢咁頂唔順,就連放咗工都要幫人訓練⋯⋯
一入嚟就有故
woo時間啱啱好
愛情小說男主角靚仔是必須的
本身好眼瞓想唔寫但好有罪惡感
個名聽到都覺得靚仔
臨瞓推一推
原來我堅持唔到跑步係因為冇靚仔教練
我而家終於搵到原因啦
一口氣追曬
終於live到
多謝支持
好凍真係 起身食咗個杯面又躝返上床冚被
等緊你出文㗎
今晚出
樓主介唔介意我讀你D故錄片放上網
即係好似講故仔咁
D故好甜睇到少女心爆發
好想試下演繹
好呀
你而家終於搵到原因藉口
鄰居個細路係咁播油站歌uh oh uh oh

我就嚟變hater。
睇字都覺得嘈你播返賀年歌同佢鬥嘈
咁我屋企咪更加嘈到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞