短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
5.

周汝程同陸子毅用咗一個鐘討論查案計劃。

等到傾好晒一切,已經差唔多九點喇。

「咕嚕咕嚕——」一聲異響從周汝程嘅肚入面傳嚟。頭先同陸子毅傾得太投入,忘記咗饑餓感,而家搞掂好晒,佢先開始覺得餓。

「行啦,落去食嘢。」陸子毅面不改色咁企起身,「今餐我嘅。」

周汝程跟住佢行咗出房。

出咗酒店,行多二百米左右就係一條小食街。

暑假嘅夜晚特別多人,十分熱鬧。未行到去,唔同攤檔食物嘅香氣已經傳嚟,周汝程嘅飢餓感再度被勾起。

佢冇理會咩矜唔矜持,一行到入口就衝向左邊一個賣臭豆腐嘅攤檔。

行到埋去,周汝程只感覺自己口水都流晒出嚟。

攤檔上擺放住唔同口味嘅臭豆腐圖片,款式琳琅滿目,令人眼花撩亂。

攤位後面係一個大叔,著住白色背心,頸上搭住一條毛巾。炸豆腐時,油煙熱氣將佢塊面熏得通紅,額上亦有點點汗珠。

大叔間唔中會用毛巾隨意抹一抹汗,但好快就繼續手上炸豆腐嘅動作, 幾乎一刻都冇停過。

「識食喎。」陸子毅呢個時候跟咗上嚟,企咗喺周汝程隔離。「試吓佢哋個蒜茸臭豆腐啦,正㗎。」

周汝程點頭。

當熱辣辣嘅臭豆腐終於到咗周汝程手上,佢已經餓到雙眼冒青光。

金黃酥脆嘅臭豆腐靜靜瞓咗喺周汝程手上嘅紙盒入面,不斷冒出熱騰騰嘅白煙。臭豆腐表面被灑上蔥花,又被淋上特製嘅蒜茸辣醬,散發出誘人香氣。

周汝程攞住攤檔提供嘅竹籤,迫不及待咁拮咗一嚿,吹兩吹就擺入口。

熱燙嘅湯汁隨住周汝程嘅咀嚼而喺佢口腔內爆開,香辣濃郁。周汝程瞇起雙眼,一臉滿足。

可惜佢享受咗唔夠一秒,表情又突然變得痛苦。

好熱!

陸子毅默默喺隔離望住呢一切發生。見周汝程咁辛苦,佢諗咗諗,就喺褲袋摷咗張紙巾出嚟,攤開放喺自己手心。

然後佢將呢隻手放喺周汝程嘴邊。

「Lur落嚟啦。」佢笑。佢份人不拘小節,唔太介意污唔污糟,淨係想幫周汝程。

「唔唔!」周汝程雖然已經被熾熱嘅湯汁辣到講唔到嘢,狂標眼水,但佢仍然瘋狂搖頭。

擺咗落口嘅嘢,絕對唔可以lur返出嚟!呢個係周汝程嘅信念。

佢一邊諗一邊擘大口,不斷吸氣同呼氣,又用手喺嘴邊狂撥。

陸子毅見佢咁堅持,唯有收返手。

佢收好紙巾,改為撟手,睇戲咁睇周汝程嘅狼狽樣。

佢咁嘅樣究竟點做到偵探㗎?陸子毅心諗。

食完嘢之後,陸子毅同周汝程交換咗contact,約定第二日會合。

第二日,周汝程搞好check out手續之後就拖住行李喼行出酒店。陸子毅已經喺門口等緊佢。

佢急急腳咁行過去,對方接過佢嘅行李,帶佢去咗一架跑車度。

「你喺邊度搵到架咁嘅車㗎?」周汝程望一望部跑車嘅外觀。紅色流線形嘅車身喺陽光嘅照耀下閃閃發光,十分高調。

乜而家做騙子咁好搵㗎咩?

「租返嚟㗎,做戲做全套吖嘛。」琴晚周汝程已經同陸子毅傾咗佢哋計劃嘅大方向:扮有錢人!

其實都唔完全係扮嘅,周汝程本身家境的確唔差。

但呢一刻,周汝程低頭望住自己成身名牌嘅打扮,有啲唔自在。

佢有好多名牌嘢,但從來冇試過好似而家咁一次過堆晒喺身。

陸子毅琴晚反覆要求佢今日咁樣著。

「我哋得一星期時間,要去到盡。萬一個女人後日就走咁就仆街喇,我哋一定要盡快吸引佢嘅注意力。」陸子毅琴晚係咁講嘅。

而陸子毅自己就著得好普通。

呢樣都係佢哋一早溝通好嘅。

佢幫周汝程放好行李之後,仔細咁打量佢嘅打扮。

然後佢開口:「呢套掂呀,如果我見到你呢種打扮睇落又有錢又冇腦嘅人,一定會主動接觸你。」陸子毅面露讚賞。

周汝程都唔知應唔應該多謝佢好。

陸子毅冇理佢嘅反應,行前為佢拉開車門,仲懶紳士咁示意佢上車。

周汝程毫不客氣咁坐咗上去,陸子毅亦拉開另一邊車門坐上去。

跑車揚塵而去。

最近,田園酒店嚟咗一對好引人注目嘅住客夫婦,佢哋住喺1105號房。

聽講個老婆對老公好差,自己着晒名牌,但老公淨係著普通衫。

聽講個老公先係真正嘅有錢人,只不過為人低調,唔知點解會娶咗個咁嘅老婆。

聽講個個酒店員工都爭住去1105號房,因為嗰對夫婦出手闊綽。

胡彩欣第無數次經過1105嘅時候,裏面傳嚟咗一把憤怒尖銳嘅聲音。

「陸子毅你去死啦!」

房門被打開,一個男人俾人由裏面推咗出嚟,隨即房門被重重關上。

四目交投,男人對住佢尷尬又抱歉咁一笑。
Live左
摩牙
唔想完
追曬
樓主要為我笑到唔識落返黎嘅顴骨負責
除咗最新呢個 個個都代入到
搞唔掂甜死
呢個幾好睇
一舊臭豆腐就攻陷左佢個心

btw唔好quote文
樓豬唔煮嘢食嘅?
今朝仍然係酸辣粉 冇影到
花椒油gd?
Jeng
求食譜
好睇
朝早食酸辣粉
毒撚表示好鍾意睇呢種故
+1滿足晒自己嘅ff
勁不建議 食咗2朝 今朝食完個胃就唔舒服了
齊柏林辣雞塊真係好好食
今日唔煮了,買咗炸蠔南瓜薯餅燒雞髀
啱啱收工 好肚餓呀
快啲去食嘢
特登隔兩日先過嚟睇
又冇了
對打字厭倦了,嘗試手寫希望10點出到文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞