短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
Feel 到下一篇就完
咁勁嘅你
好on9話推但撳咗不推文
好正
次次睇呢啲都好想拍拖 但現實拍拖煩好多
美好戀愛只存在於幻想中
幾時再有下一篇
今晚
好耐未試過有小鹿亂撞嘅感覺睇樓主嘅文仲好過溝女
屌你老母甜品到糖尿病
3.

夜晚,一諗起聽日要見網友我就興奮到喺床上碌嚟碌去瞓唔着。呢種興奮甚至蓋過咗以前同男神一齊上堂嘅期待。

我突然諗起一樣嘢。

「話時話 你係咩組㗎?」我攞起電話,tg問網友。

佢同我讀同一科,咁會唔會係同我同組㗎呢?我喺腦中快速過濾自己見過嘅同學,試圖將佢哋個樣同呢個人把聲配對。

「唔話你知。」

唓,懶神秘。

隔咗一陣,電話彈咗個通知。

竟然係男神,佢久違咁覆我ig story。

「邊間餐廳嚟㗎?」我今日個story po咗嘢食相。

以前嘅我一定好開心咁覆佢,但我而家越望佢個icon越覺得唔順眼,最後乾脆俐落咁block咗佢。

然後我cap圖send咗俾網友。

「我block咗我前男神喇!舒服晒!」

佢好快就覆咗。

「。。。」

「咁快變前男神?」

梗係!人哋都有鍾意嘅人喇,我仲纏住人做乜喎。

Block咗前男神之後,呢一晚我瞓得好安穩。

第二日上堂我特登勁遲入課室,就係為咗避開前男神坐。

我由課室後門偷偷鼠入去。

有啲人留意到我嘅動靜,擰轉頭望左我幾眼。

其中就包括前男神。

佢嘅眼神搞到我爭啲把持唔住……

我即刻移開目光,揀咗課室最後嘅角落頭坐。

今日要忍住,唔可以再好似以前咁偷偷昅佢喇。

我一定要放棄佢!我下定決心。

但唔知前男神今日發咩神經,上緊堂嘅時候有好幾次都望後嚟。

唔係我自戀,但我真係覺得佢望緊我,因為每一次我都同佢對視到。

我不滿咁打開tg。

「勁煩囉 今日前男神係咁望過嚟 勁唔想同佢對視」

我網友幾乎係秒回。

「你好憎佢?」佢問。

「係!!!」

但其實我都係隨口噏吓。人哋都冇做錯任何嘢,有咩好憎吖。

與其話係憎佢,不如話係愛而不得……

咦。我咁諗完自己都打咗個冷震。

「我覺得你應該要放下仇恨,唔好對佢咁有敵意。其實佢個人都唔差嘅…」唔知點解今日網友一反常態咁幫前男神講說話。

「你又知?」我問。

「我係驚你嬲得濟,搞到自己唔開心啫⋯⋯」

「你變咗喇 以前你會同我一齊鬧佢㗎」

「。。。」

斷斷續續咁同網友喺tg傾咗一陣之後,話咁快就落堂。

我望一望電話,網友仲未覆我上一個message。佢話佢都上堂,唔知佢落堂未呢?

我低頭打字,諗住tg同網友講我落咗堂。

呢個時候,我睄到前男神執完嘢之後行向我呢邊。

可能係搵friend掛。我冇理到佢,繼續坐喺原位低頭望電話。

下一秒,我部電話咁啱響起。

「你打嚟就啱喇,我啱啱落堂,已經執好嘢喇。」我一聽電話就迫不及待咁同佢講。

終於可以見到網友喇!

「執好嘢就行啦。」佢答我,話中帶有笑意。

行?行去邊先得㗎,又唔俾個地點我。

正當我打算咁樣回應佢嘅時候,我察覺到有啲唔對路。

佢把聲唔止喺電話入面傳出嚟,仲同時喺我頭頂傳落嚟。

我意識到啲嘢,即刻抬頭。

然後我見到唔知幾時企咗喺我個位前面嘅前男神。

唔係掛⋯⋯

就算我份人再遲鈍,都開始get到而家係咩情況。

唔通我網友就係……我望一望前男神,又望一望自己部電話。

唔會嘅唔會嘅,邊有咁離奇嘅事發生吖。我嘗試自我安慰。

我接受唔到自己一直以嚟私底下同網友對住男神發花痴嘅說話竟然會係講緊俾佢本人聽。

一定係我搞錯咗!我對自己強調。

但彷彿故意要打碎我嘅奢望一般,面前呢個人冇好似我希望咁行去搵其他人,而係繼續企喺我面前,仲對住我搖咗搖手中嘅電話。

佢電話螢幕顯示通話中。

我心入面「咯噔」一聲,不詳嘅預感湧現。

抱住僅存嘅一絲僥倖心態,我瞇起眼,仔細咁再望佢電話上面顯示嘅一行字。

然後我見到自己個網名。

喺我腦袋仲處於一片空白嘅狀態時,電話掛斷嘅聲音傳嚟。下一秒,前男神⋯⋯網友嗰把不懷好意嘅、帶住笑意嘅聲音再度響起。

「行啦,飛天大波妹。」

我塊面瞬間爆紅。
好野入到黎就有文
好好睇公公
已硬
建議樓主今日諗定下一篇故仔,聽日快啲出
唞吓先
正阿等下一篇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞