短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
巧sweet牙
好好睇呀!期待新故仔
想幫佢影個close up 但我搵唔到佢個樣喺邊
甚麼玩意
Poodle嚟?
留言睇故同嘢食
終於live到!!!!!
大大力支持!!!!!!!!!!!
睇到係咁傻笑支持
加速
G持
我同你個名咁似
在線等樓豬新故
《晚晚跑步都撞到同一個男仔》

1.

只要有足夠動力,呢個世界上咩都有可能發生。

就好似我呢個平時追巴士都喘氣、中學陸運會經常缺席嘅人都會下定決心跑步減肥一樣。

無計,失戀嘅力量實在太強大,前男友嘅移情別戀令我一個衝動就加入咗運動減肥大軍。

我決定將悲憤化為運動量,提升自己,要我前男友後悔。

等到我減肥成功,佢想同我復合嘅時候,我要狠狠拒絕佢。

一幻想到個賤男悔不當初、低聲下氣咁求我嘅表情,我就覺得自己充滿幹勁。

但好可惜,我太高估自己嘅決心。

我嘅熱情只維持咗兩日。

第一日因為有新鮮感,所以唔算難捱;第二日我開始覺得吃力,但都死撐落去。

今日第三日,我終於喺跑到目標路程嘅一半時停咗落嚟。

其實唔係我嘅體力撐唔到落去,而係心理上冇辦法堅持。

我本身就係一個唔鍾意運動嘅人。

我喘氣,打開電話一睇:跑咗2km。

我覺得自己跑咗好耐,乜原來先得嗰2km⋯⋯

我離開緩步徑,行埋一邊,幾乎係跌坐喺側邊嘅長櫈上。

一停落嚟,我就感覺到成個身體都散發住熱力,心跳一下一下咁好急促,但汗又唔算多。

我乜都冇做,淨係喺度發吽哣,感受住心跳一下下咁慢落嚟。

幾分鐘後,我被一股寒意激得打咗個冷震。

坐咗咁耐,啱啱運動完嘅熱一早已被秋夜嘅涼意驅走。

忽然一股悲涼湧上心頭。我個鼻一酸,喺頭頂綠樹影子嘅掩飾下開始低頭喊咗起嚟。

點解我咁黑仔俾人戴綠帽⋯⋯點解我明明下定咗決心跑步,但第三日就失敗⋯⋯

我承認自己有少少鑽牛角尖,但我被挫敗感淹沒,呢一刻根本冇辦法理智思考。

好彩而家係夜晚,呢邊冇乜人經過,我可以放肆咁喊一場。

“Time: 25 minutes; Distance: 2.0 kilometres.” 電話嘅計步app嘅女聲突然宣布,原來我頭先唔記得咗㩒暫停,佢就一直計住時間。

我喊得更加淒厲。

我唔需要你提醒我有幾廢呀⋯⋯

正當我沉浸喺自責嘅情緒時,眼前突然出現一片雪白。

我有少少嚇親,唔記得咗喊,慌張咁抬頭。

有個男仔企咗喺我面前,遞咗張紙巾俾我。

死,喊得太忘我,冇留意有其他人嚟添。

我頭先唔會喊得太大聲掛⋯⋯

一瞬間我嘅悲傷被尷尬取代,我即刻耷低頭,慌張咁接過佢嘅紙巾點頭道謝,唔敢望佢個樣。

我望住地下,淨係見到對方黑色嘅波褲同跑鞋。

好彩對方冇講啲咩,見我攞咗紙巾就跑開咗。

我望住佢嘅背影好有節奏咁一下一下越跑越遠。

原來佢都係嚟跑步嘅。

如果可以好似佢咁快就好喇⋯⋯

又一股涼意襲來。

都係快啲返屋企啦。我企起身,搓一搓手,縮埋一嚿咁行返屋企。

一邊行一邊又好奇咁諗:點解個男仔可以著咁少衫都唔凍嘅。

乞嗤!

我捽一捽個鼻。

聽日要著件厚啲嘅衫嚟先得。
已更
我愛樓豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞