短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
I mean一陣嘅凌晨3點
晚安大家,一陣出新故
期待~
不過可能等到瞓著咗laughcry
聽朝瞓醒睇
喂你咁樣好咩
好!
《男朋友出軌,所以我去咗溝第三者嘅男朋友》

1.

只要打開連登感情台,我哋就可以見識到人與人之間嘅關係可以係幾咁脆弱。

「啱啱俾人帽咗,你問我答。」
「條女發現咗我有sp話要分手,點挽回好?」
「成日同男朋友鬧交,好想搵過第二個算...」

每次睇親呢啲post,我都係一笑置之。事關我同我男朋友由高form到而家拍咗三年拖,連鬧交都好少有。即使大家升咗上唔同大學,但仍感情穩定。

所以我點都冇諗過連登感情台叫春post嘅情節會發生喺我身上。

幾個月前,我男朋友突然同我講佢啲friend叫佢一齊幫手搞ocamp。雖然不嬲都有人講ocamp組爸食組女嘅事跡,但佢提出嗰下我完全冇往呢方面諗,因為我信佢唔係一個咁嘅人。

事實證明,係我太天真。

當一個陌生嘅ig account dm send佢同我男朋友嘅親密相出嚟,叫我快啲同我男朋友分手嘅時候,我係拒絕相信嘅,仲好仔細咁望清楚相入面個男仔嘅每一個細節,想說服自己只係人有相似。

最後發現相入面嗰個真係我男朋友。

跟住我block晒我男朋友所有嘢。

佢後尾應該知道咩事,有用唔同方法搵過我,但我冇再理佢。

就係咁,我哋分咗手。

最衰我收到相嗰刻唔記得咗cap圖。如果唔係我就可以send晒俾我個ex成個圈子嘅人。

啱啱分手嗰刻,我都只係覺得好嘔心好嬲,所以我以為自己其實冇咁難過。直到幾日後經過曾經同佢去過嘅地方,我個鼻突然一酸,下一刻眼淚已經自己流落嚟。

原來我唔係唔難過,我只係唔想輸俾佢。

呢一日之後,我嘅情緒不斷喺憎恨同難過之間反覆跳躍,但我努力抑壓住。

一個月後,我喺自己學校門口見到個第三者。

我離遠一眼就望到佢,雖然我之前只係見過佢張相,但就算化咗灰我都認得佢,校門嗰個一定係佢嚟。

佢好似喺度等緊人。我喺冇幾遠嘅地方鬼鬼祟祟咁偷睇佢,想睇吓佢等緊邊個。

過咗冇幾耐,我見到佢露出笑容,跑向某個人,仲撟住對方隻手,好似好親密咁。

嗰個人面向我呢邊,我可以望到佢個樣。

望清楚嗰個人嘅樣之後,我不禁瞪大雙眼。

我識佢。

佢係馮嘉培,同我讀同一個major嘅同學。上年我有同佢一齊做過project,不過唔熟。

唔通佢哋……

遠處嘅兩個人一齊平排行,離開咗學校。

連續幾日,我都見到佢哋兩個一齊。

佢哋關係一定唔尋常。

後來有一晚,我收到陌生嘅ig dm。

「何寶澄,我哋傾吓好唔好。」
「我同佢玩吓㗎咋。」
「我真係愛你㗎。」
「我以後真係唔會再傷害你。原諒我好冇……」

一睇內容我就知係邊個,於是我直接block咗佢。

第二日,我又收到陌生dm。

又嚟?我心諗。

我認自己未放低,但我冇可能因為愛而原諒佢。

我㩒入去,又係一連串嘅message,但今次好似唔係我個仆街ex。

「我想提醒你 你同Michael已經分咗手架喇 你唔好再纏住佢」
「而家我先係佢女朋友」

而家係邊個纏住邊個……

睇嚟佢哋關係出咗啲問題。但我對佢哋之間發生嘅事冇興趣。

不過佢兩個又幾夾喎,一前一後咁send message俾我。

正當我打算照舊block嘅時候,對方又send多句嘢嚟。

「你同佢一齊咁耐 佢一早就厭咗 好心你照下自己咩樣啦阿姐 冇仔會要你架」

我知道我好唔爭氣,但呢句的確狠狠刺痛咗我。

分手嘅呢段時間,我嘅心情首先由嬲變成難過,最後變成咗自我厭棄。我無數次咁諗,係咪真係因為我唔夠吸引,所以佢先會咁輕易去搵其他人?

我同佢一齊之前已經好friend,有少少似兄弟。係咪因為咁,佢覺得我冇女人味,所以先同呢個女仔一齊?

我顫抖住咁block咗呢個account,chat record被delete,但對方講嘅嘢已經深深刻喺我腦海。

究竟佢憑咩咁理所當然去介入其他人感情,仲咁不知廉恥對住我耀武揚威?

我唔甘心。

如果係佢男朋友俾人搶返轉頭,佢係咪仲可以咁開心?

呢一刻,我諗起一個人。

馮嘉培。
寫寫吓發現有啲劇情唔係好順,所以執耐咗
雖然ch 1唔sweet,但呢個真係sweet故嚟
一口氣追到live咗好好睇啊樓主
多謝你

收隻死臭雞皮!
係真sweet故啊LM先
2.

如果我當初有cap低佢哋兩個張相,而家就可以直接send俾馮嘉培唔使煩。

唔係,其實就算我有相都唔會咁做。咁樣太便宜第三者喇。

我要佢體會到同我一樣嘅感受。

而機會好快就來臨。

又有一份group project要做。

聽到呢個消息之後,我即刻喺上年開嘅一個group chat入面摷馮嘉培嘅電話出嚟,然後問佢一唔一組。

佢應承咗。

我同佢又另外搵咗兩個人,終於form好一個group,仲傾好咗group meeting嘅時間。不過大家都忙,所以我哋嘅第一次meeting係喺zoom進行。

「Hello聽唔聽到?」入咗zoom之後,我望一望個list。大家都入咗,但冇人出聲。於是我試探性咁打咗聲招呼。

「Hi聽到呀。」一把帶住熟悉感嘅聲音傳嚟,係馮嘉培。

我竟然有啲緊張,可能因為佢係我即將要「攻略」嘅目標。

其他人都打咗招呼。

但接住落嚟,認真討論嘅就只有我同馮嘉培。其他人一係就唔出聲,一係就淨係附和下我哋。

我有種唔太好嘅預感。

「咁下個星期二我哋就學校見啦。」最後我哋勉強約好咗下次meeting嘅時間。

到咗約定好嘅星期二,我嘅預感成真。

其中一個groupmate臨前一日先話嚟唔到,而另一個傾咗冇耐就話要早啲走。

剩返我同馮嘉培面面相覷。

「咁我哋…自己傾住先?」佢有少少遲疑。

「好啦。」我無奈苦笑,其實另外兩個人嚟唔嚟都應該冇乜分別,真係有用心俾意見嘅就只有我同馮嘉培。

過咗三個鐘,我哋已經幫成組人分好埋工。而因為我哋兩個都得閒,所以就留低一齊搵埋可以參考嘅sources。

我有啲驚呢個project最後會得返我哋兩個做嘢。

呢個時候已經六點,我哋決定走人。

執緊嘢嘅時候,我後知後覺咁發現而家係絕佳機會。

「一唔一齊食啲嘢先返屋企?」我鼓起勇氣問。

「好呀,落canteen?」估唔到佢又幾爽快。

落到canteen,我哋各自嗌咗個頹飯。我哋學校canteen選擇真係唔多,嚟嚟去去都係白汁豬扒飯同茄汁雞扒飯嗰類嘢。

「上年我哋好似都有一齊做過project喎。」食緊飯嘅時候,我決定扮下熟,拉近距離。

「係呀,你一搵我我就記得。」好彩佢都記得啫。

其實上年做project嘅時候我哋都有幾句偈傾,但嗰陣我有男朋友,所以會刻意避嫌。做完project之後我哋就冇再聯絡。

喺呢餐飯入面,我哋天南地北咁傾咗好多唔同嘢。一時講吓上年一齊做project時發生嘅嘢,一時又講吓今年上堂啲lecturer。

一餐飯嘅時間過得好快。眨眼間我哋就食完。

其實同佢相處係幾舒服。佢唔可以話好熱情好多嘢講,但一開口總係令人不由自主咁想同佢分享睇法。

有人話,同某個人相處嘅時候,如果你無時無刻都覺得好舒服好自在,即係對方嘅情商同智商都高過你,喺度遷就緊你。

經過過上年嘅相處同呢兩次meeting,我覺得呢句說話真係有啲道理。

真係俾個第三者糟蹋晒。

我哋住嘅地方係相反方向,所以我哋就喺校門口分別。

「星期二見!」我冇忘記自己嘅目的,懶係活潑咁揮一揮手。

但其實我攰到仆街。
以為嘉培係女仔
Btw好好睇 夠sweet夠短篇 睇到我喺咁春笑 支持樓主
支持 呢幾日追哂
聽日繼續更

麻油雞飯勁香麻油味

一次睇咗2篇!
Pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞