短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
又一點
樓主 我個鐘一點了
以我個鐘作準
已硬豬可摸以係個故完先至加個topic落去
唔好劇透
仲諗住講明個故會發生咩事,等你哋自己判斷個故啱唔啱口味追唔追落去
睇到唔啱口味我會負皮你了
唔洗擔心
請問大家,煙花係用咩擬聲詞的
啪啪啪
-.-
霹靂啪喇?
8.

入夜之後,陸子毅同周汝程一齊坐上樂園嘅摩天輸。

樂園夜晚會放煙花,而摩天輪嘅位置正正可以欣賞到天空上嘅煙花。

當然,個個都想試吓坐住摩天輪咁睇煙花,所以摩天輪成日都排長龍。

好彩佢哋兩個好早就喺呢度排隊,幾乎排喺隊伍嘅頭幾名。

喺煙花𠥔演即將開始嘅時候,摩天輪都開始放人入去。

周汝程腳步輕快咁行去其中一個車廂度,朝早因為嘔吐而頹喪嘅表情已經不復存在。

其實佢係第一次坐摩天輪。

估唔到第一次坐摩天輪竟然係同一個啱啱識咗幾日嘅人一齊。周汝程並唔係因此而覺得遺憾,反而係感覺有啲神奇。

唔知陸子毅第一次坐摩天輪係咪同胡彩欣呢?佢不合時宜咁諗。

摩天輪緩緩升起。

大會仲未開始放煙花,夜空中仍然係漆黑一片。喺光污染咁嚴重嘅城市中,天上只有疏落嘅幾粒星星,閃爍住微弱嘅光芒。

周汝程望向坐喺對面嘅陸子毅。

好難想像幾日前佢哋只係一對陌生人。

周汝程低頭。隔住摩天輪嘅落地玻璃,佢見到地上嘅遊樂設施同遊客都離自己越嚟越遠。

周汝程有種抽離於暄鬧外嘅孤獨感。

等破案之後,佢同陸子毅應該都會變返陌生人。到時陸子毅會攞住錢返去G市,而佢自己亦都會返去喺A市嘅屋企。

從此再不相見。

周汝程覺得自己心入面有種講唔清嘅惆悵,就好似吸咗一啖香煙入肺,但點都呼唔返出嚟,反而一直埋藏喺體內。

唔通係夜晚摩天輪嘅氣氛令佢產生咗錯覺?周汝程唔知自己點解變到咁傷春悲秋。

「煙花要開始喇。」陸子毅嘅聲音打斷咗佢嘅思緒。

係呀,煙花。

周汝程回過神來。佢望向窗外,翹首以昐。

佢哋唔係等咗好耐。約莫幾秒鐘嘅時間,一團五顏六色嘅光芒快速衝上夜空,上升至某個高度後就喺寂靜中爆開。

「好靚呀!」周汝程幾乎要將成塊臉都貼上玻璃窗。

呢個時候,佢哋身處嘅車廂悄悄咁升上最高點,然後停住。燦爛嘅光輝映射喺佢哋兩個嘅臉龐上。

周汝程望向陸子毅,對方嘅雙眼呢刻變得特別明亮,眸中被耀眼嘅星光填滿。

周汝程一時間移唔開眼。

但對方感受到佢嘅視線,目光忽然從滿天嘅煙火轉移到佢面上,鎖定住佢嘅雙眸。

視線相接,但冇人移開。

窗外嘅煙花依然一簇接一簇咁上升着,璀璨而熱烈,令人無法忽視佢哋嘅存在。

但呢一刻,車廂內兩人嘅眼中只有彼此。

窗外空中「呯」、「呯」嘅聲音一下一下咁敲打喺周汝程嘅心房。

佢心念一動,脫口而出:「不如我哋⋯⋯」

陸子毅瞳孔微微放大。

「鈴鈴鈴!」

刺耳嘅電話鈴聲突然響起,打破一室彌漫嘅旖旎。

摩天輪徐徐下降。

「喂?」周汝程聽電話,強行壓下自己急速又劇烈嘅心跳。

「請問係咪陸太呀?我係田園酒店嘅員工。」

周汝程聽到對方嘅稱呼後,首先窒咗窒,然後先開口:「係呀,做咩事?」

「你哋係咪同我哋嘅酒店員工胡彩欣好熟?有警察嚟咗我哋酒店,話要問你哋嘢。」

周汝程心一跳,愕然咁望向一直關注住佢嘅陸子毅。對方投來一個詢問嘅眼神。
冇睇到 最後用咗「呯」
樓主今日早咗
嗚live咗
回應返心跳嘅話 嘭 會好啲
有冬菇點解唔落埋馬蹄
屋企冇 懶得買
諗唔到
第一句打左摩天輸
酒店咁得意打比周汝程唔係打比陸子毅仲要係問係唔係同胡彩欣好熟
都冇所謂 前面又冇提係邊個登記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞