短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
計劃有變,聽日先完結
早唞大家,送給大家齊柏林和酸菜白肉鍋
好肚餓呀
不如試下一邊食,一邊打
竟然 竟然 未完
笑死 原來係表哥
決定睇埋呢篇等一個星期再入黎
好好睇啊 少女心爆發
琴日冇check清楚

講到似層層咁,唔通佢一陣聽日真係約咗表妹?
好好睇 啲獨白好好笑🤣🥰
但可摸耳早啲出埋大結局篇🥲
打緊喇
唔小心Live咗
好sweet呀
6.

食lunch嘅時候,我一直諗住呢件事。其實都冇乜嘢,只係佢哋嘅關係對我嚟講太具衝擊力喇,我點都估唔到佢哋係表兄妹而唔係男女朋友。

食完lunch,我匆匆同馮嘉培告別。

老實講,喺震驚過後,我反而有種好彩嘅感覺。

好彩佢唔係人哋男朋友……

困擾我多日嘅問題喺呢一刻迎刃而解。

唯一嘅問題係,佢同佢表妹咁close,會唔會最後都發現我嘅目的呢?如果佢表妹知道我喺佢身邊,應該唔會講啲咩好說話,分分鐘屈返我轉頭都仲得。

我覺得,都係我自己搵機會同佢坦白比較好。

我想親口認真咁同佢解釋,如果佢原諒我,咁我就順勢同佢表白!

聽日佢約咗佢表妹,咁我後日先講啦。

但到咗當日,我都係講唔出口。

尤其係見到馮嘉培呢一日一反常態咁沉默之後。

佢係咪知道咗啲嘢?我心急如焚,想即刻坦白但又唔敢。

最後我哋各懷心事咁分別。但返到屋企,我已經後悔自己咁鵪鶉。

再咁拖落去真係唔掂。

我一衝動,就直接打咗俾馮嘉培。

直到佢聽電話嘅時候,我其實都未諗好要點講。

「Er…Er…你夜晚可唔可以出嚟呀?有啲嘢想講。」我緊張得滯,講咗呢句。

何寶澄你喺度講咩?!無啦啦約人出嚟,佢會唔會覺得好奇怪……

「好呀。」但佢竟然應承咗。「我過嚟你嗰邊吖。」

我迷迷糊糊咁就收咗線,而家唯有等待今晚來臨。

餘下嘅時間我都喺忐忑中度過。

夜幕低垂,我同馮嘉培並排行到海旁。

昏黃嘅街燈稀疏咁排列,偶爾有一兩盞壞壞哋嘅,吃力咁透支僅餘嘅一絲光芒。路上偶爾有跑步嘅人經過,「踏踏」嘅腳步聲由遠至近,隨即又遂漸淡出。

世界彷彿只剩低我哋兩個人。

好長嘅一段時間入面,我都只係低頭沉默咁行。馮嘉培冇催促我開口,只係不急不緩咁跟喺我隔離。

身旁一側樹影班駁,另一側係大海。

我哋停下腳步,轉而挨住向海嘅欄杆企。大海遠處嘅盡頭隱約有一點點嘅光,閃下閃下咁。

眼前平靜嘅海面間或隨著微風輕拂而悄悄波動著。

「我…..」呢一刻,我哋幾乎係同時開口。

「你講先啦。」我毫不猶豫咁讓咗個機會俾佢。有咗呢個插曲,我好唔容易鼓起嘅勇氣又被海風吹散。

感受到我嘅怯懦,佢順勢開口。

「我知道我表妹就係你同你個ex之間嘅第三者。」佢好直接就講咗出嚟,印證我嘅猜測。

果然,佢真係已經知道咗。咁佢會唔會估到我咁積極接近佢嘅目的?

我低頭不語,強行嚥下內心嘅苦澀。

「前日你見到我表妹張相之後,表情就好奇怪,所以我琴日就問我表妹係咪識你,然後就知道咗你哋嘅關係。」佢語氣好平靜,我冇辦法從中窺探佢呢一刻嘅情緒。

佢繼續講落去。

「你係咪因為咁樣,所以唔想再同我來往?」

我驚愕咁抬頭望佢。

「吓?」我脫口而出。

點解佢嘅關注點同我諗嘅唔同?

「唔係咁㗎……」我一急,連忙澄清。

唔知係咪我錯覺,我講完呢句嗰刻就feel到佢眼睛一亮,表情亦明顯放鬆落嚟。

「既然係咁,可唔可以話俾我聽你煩惱緊啲咩?」佢語氣柔和。

可能係佢神情太溫柔,令我產生咗一種「無論我做咗啲咩佢都唔會介意」嘅幻覺,我掙扎咗幾秒後就將成件事完完整整咁講出嚟。

向馮嘉培坦白之後,我有種講唔出嘅輕鬆感,而佢沉默咗好耐。

我緊張咁偷偷打量佢。最衰我哋呢個位置太暗,佢嘅輪廓若隱若現,我一時之間都分辨唔到佢嘅表情究竟有冇憤怒或者失望。

「所以你一開始接近我係以為我係佢男朋友?想利用我?」過咗一陣,佢望住面前漆黑一片嘅海開口問。

我點頭。我冇辦法否認,我一開始的確想利用佢。

「咁而家呢?」佢突然擰轉頭望向我。

我終於望清楚佢嘅表情。我見到佢臉上有種期待嘅神情,雙眼緊緊注視住我。

我忽然面紅耳赤,講唔出任何說話。

雖然一早諗好要表白,但到咗最後關頭我竟然唔敢開口。

「你而家對我係咩感覺?」一向溫和嘅馮嘉培,呢一刻居然步步緊逼。

視線仍然唔放過我。

「我……」係時候講出口㗎喇,係時候話俾佢聽,雖然一開始動機不純,但而家我對佢嘅感情係真嘅。

「我…我鍾意你……」我躲避佢嘅視線,聲音細如蚊蚋。

但我知道佢聽到。

因為下一秒我就落入佢嘅懷抱。

「咁就夠㗎喇。」佢攬實我,輕輕咁摸咗摸我嘅頭。

佢身上清爽嘅氣味撲鼻而來,我幾乎要沉淪喺其中。

我緊緊捉住佢件衫,好驚呢個只係幻覺。

佢一邊摸我頭,一邊輕聲咁同我講佢對我嘅感覺,同我講佢有幾驚我會因為佢表妹而唔再同佢來往。

「之後冇必要我都唔會同佢聯絡喇。」馮嘉培嘅聲音悶悶不樂,我知道佢係心痛我。

最後我哋攬咗好耐好耐。

耐到足以令我相信,無論之後發生咩事,佢都會咁樣攬實我。
好甜呀 好好彩 一入黎就睇埋個結局
期待下一篇短故 支持
樓主筆下嘅男仔都好溫柔
QAQ好sweet好好睇
好甜好好睇

樓主係咪有睇F1?
有睇
保子下季要同大陸仔一隊 喊出黎
睇完好想拍拖啊
現實同故係唔同㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞