短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
加油
等埋先瞓
打完check緊
5.

星期日嘅夜晚,我部電話響唔停。

即使我狂cut線,對方仍然孜孜不倦咁打過嚟。

我俾佢嘅堅持打敗,最後都係聽咗電話。

「教練,今日星期日呀,放過我啦⋯⋯我對腳好酸呀⋯⋯」我唔俾對方任何開口嘅機會,一聽電話就開始扮慘,意圖勾起佢嘅同情心。

「酸就跑多幾轉,等身體習慣下。」可惜呢招對魔鬼教練嚟講冇用,佢嘅聲音裏只有冷酷同無情。

我真係服咗佢。佢成日打電話嚟,搞到好似係我爭佢錢咁。

但其實呢一切都係我自己攞嚟,係我知道自己會偷懶,所以之前拜托過佢督促我跑步。

「我一定會係咁拖延,你到時一定要用盡所有方法逼我落街!」冇幾耐之前由我親口講出嘅說話仍然歷歷在目。如果可以回到過去,我一定會狠狠咁打自己幾巴。

扮乜嘢勤力?喺屋企hea唔開心咩?咁多口做咩呢?

「唉,」我聽到溫仲衡嘆咗口氣,睇嚟佢都覺得我好難搞。「咁啦,如果你今日肯跑,我就請你食宵夜啦。」

「我要食串燒。」我舔咗舔嘴唇。

肯跑下話,跑一百米都係跑吖,我沾沾自喜。

「成交。」佢應承得爽快。

我迫不及待咁換衫落街。行到跑步嘅地方,溫仲衡已經喺度等緊我。

佢額上有薄汗,因為佢每次喺我嚟之前就已經自己跑咗陣,等我嚟到之後就專心陪我跑。

其實呢個免費教練真係唔話得,仲要自費請我食嘢吸引我嚟跑步。

「係咪我肯跑就有宵夜食先。」熱身嘅時候,我向佢再三確認。

可能係我期待嘅表情太過明顯,佢忍唔住笑咗出嚟,嘴邊一個酒窩浮現。

「冇錯,如果你可以喺37分鐘內跑完5k,我就請你食串燒。」

?你頭先唔講嘅??

我立即轉身就走。

「返嚟。」溫仲衡一早估到我會有咁嘅反應,喺我成功轉身之前佢就捉住咗我嘅手臂。

我憤慨咁轉頭,想鬧佢卑鄙,卻對上佢似笑非笑嘅表情。

「想去邊?」佢語氣平淡,但我從中聞到一絲威脅嘅味道。

我即刻唔敢出聲。

媽咪呀⋯⋯佢嗰種教練嘅氣場真係好得人驚⋯⋯

「開始啦。」佢彷彿冇留意我嘅情緒一樣,自顧自咁宣布。

我敢怒不敢言。

喺溫仲衡嚴厲嘅督促下,我最後辛辛苦苦咁跑完5k。

因為要趕住喺佢講嘅時間內完成5k,今次跑完我真係得返半條命。

「36分48秒。幾好吖,達到我set嘅標準。」佢若無其事咁舉錶宣布我跑步所用嘅時間。

究竟佢係咪痴線,點解跑完5k都呼吸自如,好似冇事發生咁嘅??

「好喇,可以去食串燒喇。」佢講。

但我啱啱跑咗咁耐,而家完全唔想食嘢。

都唔知佢今日係咪一早知道我跑完會唔想食嘢,所以先至咁豪爽話會請我食宵夜。

「呢餐記住先,之後搵日請你食啦。」

聽住先啦。

最後佢陪我沿住頭先跑步嘅路徑散步,等我唞順條氣。

夜晚陣陣涼風吹過。行咗一陣,我身上嘅燥熱都漸漸散去,心情慢慢變得舒暢。

其實堅持到最後嘅話,跑完步的確好舒服。

呢個時間,路上冇其他行人,只有我哋兩個,格外安靜。

「第一次見你嘅時候,你喊緊,我遞咗張紙巾俾你,你仲記唔記得?」行行吓,溫仲衡突然開口,打破咗呢刻嘅寧靜。

乜原來佢認得係我呀?

我點咗點頭。

「其實我一直都想問你,你嗰晚點解喊嘅?後尾又見你成日鳩下鳩下咁,我仲以為自己嗰陣係認錯人。」???

咩鳩下鳩下,講嘢小心啲好喎。我關注點完全錯晒。

不過我最後都係如實咁同佢講。可能係秋天夜晚嘅氛圍太舒服,太容易令人放下戒心。

聽完我講之後,溫仲衡沉默咗幾秒,然後開口:「其實我以前都戴過綠帽。」

「吓?!」我語氣勁驚訝,甚至有少少失禮。

「做咩呀,好出奇咩?」佢好似被我嘅反應娛樂到。

唔係講笑,我懷疑佢係為咗安慰我而作出嚟嘅。

「你咁靚仔都戴綠帽?」

弊,唔小心講咗真心話添。
live
好快手
我時刻都mon實樓豬你出文
好感動
Live!!好開心!!!
一變翻第一人稱就又開始睇到傻笑
一路睇一路同自己講,「故黎㗎咋!現實唔會有㗎!」
但樓主你文筆幾好,寫得貼地得黎又有畫面感,令人睇得好投入,pishpish!
多謝你睇得開心就好
下一章大隻靚仔係咪就會哄埋嚟
未諗
瞓覺 推
一日無入嚟多咗咁多頁以為更新咗好多文
現實有 不過唔係我哋姐
啲故sweet到心痛是咪正常
點解心痛
都ok多啦
真嘢唔好講
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞