短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
快啲出
more
我就嚟有糖尿病
想問 係咪得絲會入嚟睇
因為小妺代入咗自己做女主角
你再扮...
信我
聽日應該會係呢個故嘅最後一篇
今晚更
男讀者在此
好睇 一口氣追哂
好奇一問 點解可以諗到咁多唔同既名
仲要全部唔係公廁名
自己好鍾意你故仔入面主角啲名
我係打速成嘅 改名嘅時候求其打一個碼 再望下recommendation 有咩字啱用 例如何寶澄 我係首先瞇埋眼打個咗個碼(人)打完出嚟見到有個何字就用咗 寶同澄都一樣

另一個方法就係睇吓身邊啲人嘅名 用佢哋嘅縮寫改過第二個名 我身邊有人叫kp 所以我就好直覺諗到嘉培
幾得意
第時如果生仔女用第一個方法都幾好
好睇!推一推
推爆佢!!!!
樓豬加油

等緊文~
推呀
Live咗
5.

我發現,自從嗰次同馮嘉培講咗我被出軌嘅經歷後,佢明顯對我積極咗。之前明明係我主動多,但而家就算唔係一齊上堂,佢都會主動約我一齊食lunch。

平時啲行為都比以前曖昧咗少少。

呢日喺間大房上堂,冷氣開得有啲勁。

我着咗外套,但都覺得凍。

呢一堂一坐就要坐兩個鐘。越坐得耐,我隻手就凍到越僵硬,寫字都開始有啲艱難。

我對住隻手狂呵氣。今次唔係扮,係真係凍。

呢個時候,坐我隔離嘅馮嘉培遞咗包嘢俾我。我下意識捉住,隨即一陣溫熱被我掌心包裹住。

係暖包嚟。

我有啲驚訝,抬頭望佢,但佢已經低頭若無其事咁寫緊notes。

佢表情咁平淡,唔知點解搞到我更加唔好意思添。我唯有努力驅趕走內心嘅奇怪諗法,專心寫notes。

另一隻手一直緊緊捉住個暖包。

過咗一陣之後,lecturer放break,我抄埋淨低嗰幾隻字就放低咗筆。

我呼一口氣抬頭,原來馮嘉培一早就寫完notes,唔知由幾時開始就一直托住頭望緊我。

我俾佢望到個心一跳。

「做…做咩呀?」

咪口吃!我同自己講。又係你話要勾引人嘅,而家喺度怕咩醜?!

馮嘉培冇出聲,但就突然伸手掂咗掂我隻手。

「唔凍喇喎。」佢講咗句,然後又迅速抽返走自己隻手。

??

「我去廁所。」我都未反應得切,佢就輕飄飄咁掉低呢句說話起身走咗。

唔通聽到我被背叛嘅故事後,佢真係動咗惻隱之心?

但係佢自己都有女朋友㗎喎,如果佢真係同情我,唔係更應該遠離我?

我承認我好心動。始終我溝咗佢咁耐,難得終於有回應。

但同時,好矛盾地,我又好希望佢其實唔係回應緊我。

我唔希望佢係一個會背叛女朋友嘅人。

呢個念頭一升起,我都覺得自己痴咗線。我搞咁多嘢唔係就係想佢鍾意我咋咩?我一開始嘅目的就係由第三者手上搶佢過嚟,等個女仔體會一下我嘅心情。

呢段時間嘅畫面浮現喺腦海。我哋一齊趕project嘅畫面、一齊食頹飯嘅畫面、一齊上堂嘅畫面……喺我唔察覺嘅情況下,馮嘉培填滿咗我本應因為失戀而染上陰霾嘅生活。

乜原來失戀後嘅時間都可以過得咁快㗎?乜原來失戀嘅日子只係咁㗎咋?

乜原來,我咁快就已經從失戀嘅痛苦中復原喇?

上一次喊,更多係因為被背叛而生出嘅失望同自我懷疑。但我個ex同個第三者對我嚟講就只係好耐好耐以前出現過嘅路人。

我而家忘記咗當初要報復嘅決心,甚至有啲後悔自己嘅行為。

因為我真係鍾意咗馮嘉培。

我終於明白到咩叫自討苦吃。

呢個時候,馮嘉培返咗嚟。

「做咩咁嘅樣呀?」佢好敏銳咁察覺到我嘅情緒。

「冇嘢呀。」我將所有嘅悶悶不樂吞落肚。

佢亦冇再問落去。

「我聽日唔同你食lunch喇,我同我表妹食。」落堂之後,馮嘉培一邊執嘢一邊開口。

「乜你同你表妹咁friend㗎咩?」我隨口一問。其實我覺得佢係約咗女朋友。

表妹呢個藉口實在太爛,仲衰過話約咗朋友。

「係呀,我哋由細玩到大㗎,佢時不時都會過嚟搵我。」佢一邊講,一邊show佢同一大班親戚嘅合照俾我睇。

講到似層層咁,唔通佢一陣真係約咗表妹?

「嗱,呢個咪係佢囉。」佢指住其中一個女仔。

我定睛一望,卻見到熟悉嘅面容。

呢個咪第三者????

「呢個…呢個係你表妹?」我嚇到爭啲走音。

「係呀,」佢唔為意我嘅反常,「遲啲都可以介紹你識。」

我冇回應,因為我心入面早已掀起驚濤駭浪。

我回想返之前喺校門見到佢哋兩個嘅畫面。

即係我一直以嚟都溝緊第三者嘅表哥?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞