短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
4.

之後我越嚟越常去放狗。

多得我嘅努力不懈,我同阿瀚漸漸咁變熟。

我哋每次放狗都好有默契咁等埋對方一齊。我美其名曰為「給予啫喱同阿B足夠嘅相處時間」。

見我成日都咁勤力爭住出去放狗,連我遲鈍嘅阿媽都起疑。

「你呢排咁勤力放啫喱,係因為瀚仔下話。」有一日食飯,佢突然之間彈咗句咁嘅嘢。

「乜嘢呀?」我嚇咗一跳,但即刻扮到好不解咁樣。

「我前幾日見到你兩個一齊放狗。」佢唔將我嘅偽裝放在眼內。「你係我個女,你趷起條尾我就知你痾屎痾尿啦。我都諗緊㗎喇,你點會突然間咁好死幫我放狗吖。」講完佢就繼續食飯,望都唔望我。

我覺得塊面有啲熱,唯有唔出聲。

雖然話一開始只係當阿瀚做社交恐懼訓練嘅練習對象,但經過呢段日子,我越嚟越少諗起有關練習嘅步驟,反而係單純咁享受同阿瀚相處。

究竟我對阿瀚係抱住一個點嘅心態呢?

我冇勉強自己俾一個答案出嚟。

之後嗰幾日我冇去放狗,亦冇去cafe。因為呢輪學校真係太多嘢做喇!

我事先同阿瀚講咗,所以呢幾日佢都冇signal問我放唔放狗。

唉,有啲唔慣添。

呢日放學,我同我嘅男groupmate一齊走,因為我哋約好咗要傾project。

地點就約喺阿瀚返工間cafe,因為我groupmate嘅女朋友都住喺嗰度附近。

咁樣都方便咗我傾完project直接行返屋企。

其實都冇乜嘢好傾,傾完分工之後就定一個deadline,到時大家搞掂好自己嗰part再一齊執。

話就話group project,其實就各有各做。

「咁我負責呢part?」喺cafe入面,傾好大概有咩內容之後,我就指住其中一part徵求對面groupmate嘅同意。

呢個時候,有人推門入嚟。我哋坐得近門口,所以我望咗眼。

係阿瀚。

係喎今日星期四,佢返夜晚。

佢都見到我,視線喺我同個groupmate之間流連。

我正打算揮手打招呼,佢就已經快速對我點一點頭,然後自己行咗入廚房。

雖然佢冇唔理我,但我總係覺得怪怪哋。

直到我同groupmate起身走,阿瀚都冇由廚房出過嚟。

我有少少失望。咁耐冇見,仲諗住佢會出嚟,等我有得同佢搲水吹添……

返到屋企之後,我收到阿瀚嘅signal。

我不自覺帶有少少期待咁打開signal。

「咁快有新目標?」得一句冇頭冇尾嘅說話。

「????」我係真心唔明,仲諗緊佢係咪send錯。

「你唔係追緊我㗎咩?一排唔見就同第二個男仔單獨出街。」

我本身飲緊橙汁,一見到佢send呢句就即刻濁親,咳到痴肺。

點解……有種被人捉姦嘅感覺?

「唔係呀,我同個groupmate傾project咋。」我即刻解釋。

唔係喎!重點係阿瀚話我追緊佢!

「等等先!做乜無啦啦話我追緊你??」我又send多個message。

其實我知我唔係,但我仍然莫名其妙咁覺得緊張,對住個mon吞咗啖口水。

「你阿媽同我講話你平時死都唔肯放狗,做乜呢排日日都爭住放狗?仲有,點解咁啱我每次返cafe你都喺度?」佢掉返一堆問題俾我。

原來乜都俾佢知道晒。一時間,我唔知點反駁好。

我冇諗到最大嘅叛徒竟然係我阿媽!佢幾時同阿瀚講㗎?!

即係呢排佢明知我目的係佢,然後都出嚟同我一齊放狗,睇住我扮鍾意放狗?!我仲記得我吹水講過自己好享受放狗,因為放狗係同啫喱互動嘅寶貴時刻(係,我嗰陣仲強調「寶貴」)。

佢聽住我講呢番說話嘅時候究竟諗緊咩……

媽呀好柒呀!!!!!

我覺得我又社交恐懼喇。

「……如果…我話我係因為想醫好社交恐懼,所以搵你嚟練習,而唔係想溝你,你會唔會信……」我做最後掙扎,試圖扭轉自己痴女嘅形象。

「哈,呢個藉口幾有創意喎。」果然,佢唔信。

「我真係唔係追你呢。」我再次解釋。

「下話。」外加一個嘲諷emoji。

「咁我之後唔再搵你囉!咁樣你信喇掛?」我開始亂噏。

「以退為進?」

點解我以前唔發覺佢咁自戀??

我(一開始)真係對你冇意思㗎!!
阿瀚好可愛 佢係咪S架
阿瀚最後果幾句對答真係不了
如果個對象唔係中意佢
應該俾人po左上網
「有個自戀狂死毒撚懷疑我中意佢,你問我答」
笑死你問我答 真係好百搭
唔靚仔唔好輕易試
5.

星期六,我冇去到放狗,因為我暫時唔敢面對阿瀚。

俾佢知道咗我鍾意佢真係好羞恥!!!

阿媽朝早仲諗住叫我起身,但我死抆住張被話唔去。

「做咩呀,俾人拒絕咗咩你?」唞咗一排,又要再次自己去放狗嘅阿媽難得咁關心我嘅感情狀況。

我扮瞓咗聽唔到。

阿媽出咗去之後,我喺張床度碌嚟碌去,碌極都瞓唔返。

早知嗰日就唔帶個groupmate去cafe啦TAT

星期日,我仍然唔夠膽見阿瀚,所以我決定喺中午嘅時候去cafe,避開佢朝早返工嘅時間。

我一邊行去cafe一邊睇電話。

我同阿瀚signal嘅對話一直停留喺佢講嗰句「以退為進」。

我諗咗幾日都諗唔通,究竟我應唔應該繼續去cafe撞佢同放狗呢?

我硬係有種感覺,覺得去嘅話就好似輸咗咁。

唉好煩呀!!!

我苦惱咁行到cafe門口。正打算推門,道門就從裏面俾人拉開咗。

我退後,諗住讓入面嘅人出先。但對方郁都唔郁,淨係用腳頂住道門。

我抬頭,見到我呢幾日避之不及嘅人。

點解我想避阿瀚嘅時候佢就一定會出現喺我面前……

佢應該係啱啱放工,一身便服,孭住個黑色背囊。

早知就晏啲先嚟……

老實講,其實我有少少掛住佢。但真係好尷尬呀!

我正猶豫緊要講啲咩嘅時候,佢就開口。

「你點知我係呢個時候收工㗎?」佢望住我歪一歪頭,表情好似好疑惑咁,語氣要幾無辜有幾無辜。

「……」我唔係為咗見你而特登過嚟cafe㗎!

見我睥住佢,佢舉雙手扮投降。「好喇好喇唔玩喇,快啲入嚟啦。」佢伸手拉住我手臂行去收銀。

「請你飲嘢啦,照舊americano?」排隊嘅時候佢問我。

「唔要。我要最貴嘅香蕉朱古力奶昔!」我特登同佢唱反調。

坐低等緊攞咖啡嘅時候,我全程耷低頭玩電話,但其實我嘅目光一直睄緊阿瀚。偏偏佢又乜都冇講,淨係挨住櫈背坐。一時望吓出面,一時望吓我。

「你塊面好紅喎。」佢突然講。

我即刻背對住佢坐。

攞咗嘢飲之後,我哋一齊行出門口。我好想快步行返屋企,但又覺得人哋啱啱請咗我飲嘢,而家直接走好冇禮貌。

所以我都係慢落嚟,由得佢同我一齊行。

佢一邊行一邊搲水吹。

「琴日啫喱冇嚟,阿B話好掛住佢呀。」

佢隻狗掛住我隻狗。

隻狗掛住我隻狗

佢掛住我。

我ff到自己喺度偷笑。

等緊紅綠燈嘅時候,阿瀚又再開口:「我嚟緊呢個星期二唔係返夜晚,改咗下晝更,放五點半。你唔好嚟錯時間喎。」佢語帶笑意。

我轉頭望佢,佢個表情完全係:唉見你追我追得咁辛苦,我就好心提吓你啦。

我對佢反咗個白眼。佢憑咩覺得我到時一定會聽佢話,喺嗰個時間去cafe?

等我返屋企即刻mark低先。

星期二,我糾結咗好耐。

去唔去好呀?

去呢,好似俾佢估中晒咁;唔去呢,我又唔開心。

其實我已經換好晒衫,但就係覺得好唔甘心。

諗咗一大輪,我望一望電話時間:五點三十二分。佢應該收咗工。

呢一刻我又有少少頹。果然頭先應該要去……

「叮!」電話有message。

係阿瀚。

我即刻打開,然後見到佢send咗張相俾我。

係我屋企樓下。

「快啲落嚟。」佢又send咗呢句俾我。

見到呢四個字,我就好似一隻聽到指令嘅狗咁,下一秒就攞起鎖匙衝出門。

係佢叫我落去嘅,唔算係我倒追啦!

但點都要扮吓矜持嘅。落到樓下,我即刻控制住自己嘴角唔好上揚。

「做咩。」我好cool。

「做咩頭先唔過嚟啫。」佢語氣有啲委屈,但好明顯係扮出嚟。

我忍笑。「唔得閒咪唔過住囉。」

呢個時候我靈機一觸。

「琴日就請我飲嘢送我返屋企,今日就喺我樓下等我。你係咪暗戀我呀?」我語氣好得戚咁屈返佢轉頭。

「係呀。」

Wtf!

「真係㗎?!」聽到呢句,我連扮都唔記得咗扮,興奮咁抆住佢衫袖追問。

「嗱都話係你鍾意我㗎啦,咁開心。」佢攤開雙手。

俾佢玩返轉頭,我惱羞成怒咁倔住佢,然後放開咗佢衫袖。

「喂!」佢一下捉住我手腕。「唉係喇係喇係我暗戀你,所以先成日屈你暗戀我。對唔住呀唔好嬲啦。」

「咁就差唔多!」我終於笑返。

隔咗幾秒之後。

「咁而家…即係點呀?」佢有少少遲疑。

「咩點呀?」我學佢之前咁歪頭扮傻。

「即係你同唔同我一齊。」佢語氣無奈。

「唔…咁呀,我考慮下先啦。」

「……」

今次我贏!
跟返投票結果,之後我都係會keep返大約一日一章
好睇,好sweet啊!
多謝支持
唔通我都要搵間cafe 識下d哥哥仔
好好睇
多謝
好甜
Diu你鐘意喇
Cafe 冇cool哥哥識
今日有無更新啊?~
有,凌晨3點前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞