短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
唔記得推
夜晚睇到個故心情有啲複雜又sweet 但係又有啲心酸
同樹妮妮首新歌有啲match 聽住嚟睇好有feel
https://youtu.be/Zk3sgptSjZ8
等文
我唔會再信啲煮食鍋上面嘅烤焗功能,同炆冇分別
夜少少寫
juicy煎啦不如
仲淨咗2隻 醃過夜聽日煎
冇野做入黎推下先
已經寫緊
樓豬次次都秒回我 好sweet
等你
今日先睇到呢個po 即刻爬晒啲估
想讚樓豬寫得好生動
多謝你
今日無文
寫緊
好好睇快啲出
嗚嗚…
等文中
LM!!!
樓豬寫得太sweet了
幾時有男神會同我chat
4.

入到房,周汝程坐喺床邊,而陸子毅就坐喺張床隔離嘅細梳化上。

經過一番唔太和平嘅審問,周汝程終於對面前呢個騙子有所了解。

陸子毅,G市人,職業係騙子。平時會去唔同地方行騙,目前住喺L市田園酒店。

人生成就係俾人拉過三次但因為冇證據所以俾人放返出嚟。

講到呢度嘅時候,陸子毅嘅表情好似仲有啲自豪。

周汝程反咗個白眼。「唔緊要,我可以令你有證據咁俾人拉第四次。」

而同周汝程嘅猜測一樣,陸子毅喺田園酒店目擊嘅假酒店員工就係佢要搵嗰個女人。

「以我觀察,個女人應該係專勾引有婦之夫嚟呃錢嘅。」陸子毅好有信心咁講。

周汝程冇表示同意或者反對,只係安靜咁聽。

見佢唔出聲,陸子毅講得更起勁。

「嗱,target人夫聽落去好似好冒險,但如果成功得手,人夫係好容易拿捏嘅,因為佢哋顧忌個老婆。只要掌握住佢哋出軌嘅證據,就算你直接搶佢哋錢佢哋都唔敢出聲啦。」

周汝程突然諗起佢朋友話佢老公滿身傷痕咁返嚟。唔通真係搶錢?

佢向後仰,身體被柔軟嘅床接住。

周汝程望住天花板,陷入思考。

佢一開始嘅計劃係自己一個去田園酒店,喺嗰度高調咁曬自己有錢,睇吓個女員工會唔會主動接觸佢。但如果個女員工嘅目標真係有伴侶嘅男人,佢自己一個去咪得個吉?

諗到呢度,周汝程猛地坐起身,目光轉向陸子毅。

「你而家住緊田園酒店?」佢向陸子毅確認。

察覺到周汝程冒住光嘅眼神,陸子毅有種不詳預感。

「係呀,做⋯做咩呀?」佢硬住頭皮咁講。

「我之後呢一個星期要同你一齊住,方便我查案!」果然,周汝程冇辜負到佢嘅擔憂,一臉興奮咁宣布。

「吓?!」雖然已經從對方之前嘅言行隱約估到佢嚟L市嘅目的,但陸子毅仍然俾佢嘅要求嚇親。

「唔好玩啦小姐,你查案關我咩事啫,你搵你啲同事啦。」佢唔得閒陪呢啲一俾就俾五百蚊貼士嘅大小姐玩偵探遊戲呀。

周汝程都估到佢會拒絕。佢企起身行去床尾,踎低打開自己個行李喼喺度唔知摷咩。

周汝程身上著住一件短版T裇。喺佢專心搵緊嘢嘅同時,T裇嘅下擺亦隨住佢踎低烏向前嘅嘅動作往上揚,露出腰間一片雪白嘅肌膚。

坐喺不遠處嘅陸子毅見到呢個情景,好唔自然咁咳咗聲,然後轉頭望向落地窗外嘅景色。

「搵到喇!」將自己個喼摷到一片混亂之後,周汝程終於從中攞出一疊白色卡片。

佢抽起其中一張,行去陸子毅隔離。

「嗱,呢張係我卡片。我係偵探嚟㗎咋,我唔似警察咁可以想點就點,想搵人就搵人,所以真係好需要你幫我手。」一日最衰都係師父。周汝程心諗。

兩個月前,周汝程嘅師父突然間話要退休環遊世界,然後掉低間偵探社俾周汝程之後就唔見咗人。周汝程用盡方法都搵唔到佢。

嗰陣周汝程突然接手偵探社,偵探社得返佢一個,佢處於方寸大亂嘅狀態。

呢排好唔容易請到個part time嚟做佢助手,周汝程將偵探社啲嘢交俾佢之後先放心過嚟L市。

「吓?乜原來你唔係警察嚟㗎?」陸子毅從梳化上趷起身。既然唔係警察,佢覺得自己其實都夠膽拒絕嘅。

「我唔係警察,但我係一個熱心舉報罪案嘅好市民。」周汝程瞇眼一笑,對住佢搖咗搖手中嘅電話。

陸子毅坐返低。

「但係⋯我酒店book到聽日咋⋯⋯我都冇錢續住。」佢垂死掙扎。

「錢呢方面你唔使擔心,呢一個星期嘅食宿我包晒!完咗之後我會delete你張相,亦唔會去告發你。」偷望咗一眼陸子毅嘅表情,佢又開口:「如果最後搵到個女員工嘅罪證,我仲會將破案得返嚟嘅錢分返三成俾你。咁樣得唔得?」不得不承認,周汝程提出嘅條件對於一個收入不定嘅騙子嚟講好誘人。

就算最後破唔到案,至少佢完全唔使擔心呢個星期嘅食宿,甚至有機會擠啲時間出嚟做「自己生意」添。

喺陸子毅考慮緊嘅時候,周汝程一直耐心等候,冇開口催佢。

最後,陸子毅深吸一口氣。

「成交!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞