短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
好好睇呀救命而家每日都要入嚟望吓你更咗文未
多謝支持
笑死 同自己扣埋一齊
好睇
一次過追到live左
今晚更
gchi!
好好睇每篇都好有feel
G持 好好睇呀 晚晚入黎追
3.

「你根本唔係酒店員工,只係一個混入嚟呃錢嘅騙子。」周汝程好淡定咁講咗一句。

陸子毅心一跳,第一反應係想逃跑。好彩佢仲記得手上係被扣住手銬,所以冇郁到。

佢知道自己已經敗露,再辯解都冇用,所以佢決定同面前嘅人談判。

「小姐,一係咁,我俾返五百——唔係,我俾返一千你,你放咗我啦好嗎?」陸子毅擠出微笑。

周汝程先唔會輕易放過呢個人。佢冇回應,只係從衫袋拎咗部電話出嚟,對住男人個樣「咔嚓」一聲影咗張相,然後喺電話㩒咗幾㩒。

「喂!」陸子毅完全遮唔切自己塊面。「大佬,唔好咁啦,我都係第一次咁樣混入酒店搵食㗎咋,我又冇傷害到你,嗰五百蚊又係你自己俾我嘅,冇必要咁樣下話。」

周汝程唔信佢講嘅嘢。「哈,個個俾人捉到都話係第一次㗎啦。」

「我講真㗎!」陸子毅舉起冇被扣住嘅手對天發誓。「我係之前喺另一間酒店見到人用呢招,所以先參考佢試吓咋。」

周汝程一下子就捉到佢講呢句說話嘅重點。

「另一間酒店?邊間酒店?嗰個咩人嚟?」佢急忙追問。

「就附近嗰間咋嘛,田園酒店。」陸子毅俾周汝程扣住咗又影埋相,佢都知自己走唔甩,所以乖乖哋咁有問必答,希望對方之後可以大發慈悲放咗佢。

「不過話時話,你係咪差婆嚟㗎,咁多嘢問嘅。」佢忍唔住多口問咗句。

「收聲。」周汝程兇狠咁睥住佢,但睇落其實一啲都冇威懾力。

不過陸子毅仍然識趣咁唔再出聲。

而周汝程心中另有打算。

田園酒店正正係佢朋友單案發生嘅地方。

佢仔細打量面前嘅男人,睇對方講嘢嘅神情唔似講大話,佢有可能真係目擊到嗰個酒店女員工或者同黨作案,所以先模仿佢哋行騙。

如果係咁嘅話,就更加唔可以放呢個男人走喇。

朋友冇酒店女員工嘅相或者資料可以提供,有呢個男人喺度,周汝程可以更輕易咁搵到個酒店女員工出嚟。

「小姐?」正思索著,男人試探性咁出聲。「你問嘅嘢我都答咗你啦,我可唔可以賠錢俾你你放我走呀?而家呢個時段有好多水——住客入嚟㗎。」

「你仲想去呃其他人?!」周汝程狠狠踢咗佢小腿一腳。

「我屌!」陸子毅捂住自己被踢中嘅地方,痛得齜牙咧嘴。

「跟我返房,我仲有嘢要問你。」呢度始終唔係一個好嘅問話地方。周汝程無視對方嘅表情,自顧自咁扯住佢行前。

陸子毅俾佢咁樣一扯,下意識同佢鬥力。

周汝程停低,轉頭倔住佢。

「嗱,我警告你呀吓,我已經影咗你相,再將你張相send咗俾我朋友㗎喇,你再唔乖乖哋合作嘅話我而家就可以打俾酒店,同佢哋講我捉到個扮行李員嘅騙子。」佢作勢打開通訊錄。

「等、等等先⋯⋯我冇話唔同你合作⋯⋯」陸子毅淆底。

「咁行啦。」周汝程唔再同呢個人多講,徑自往前走。

「喂你行慢啲啦!」陸子毅俾佢突然嘅動作搞到爭啲kick親。「女仔之家咁大力嘅⋯⋯」佢低聲抱怨。

一路上佢哋同幾個住客擦肩而過,每個人都用奇怪嘅目光望住佢哋兩個⋯⋯之間嘅豹紋情趣手銬。

周汝程目無表情,好似冇發現有咩唔妥咁,而陸子毅就覺得自己已經社會性死亡。

以前細個當眾被人識穿係騙子嘅時候都冇而家咁尷尬⋯⋯

入到房,佢終於忍唔到開口。

「我哋真係要一直扣住呢舊嘢呀?會唔會太張揚⋯⋯」佢記得鎖匙已經被掉咗出街。

聽到佢嘅說話,周汝程閂好門,淡淡咁望咗佢一眼,然後喺衫袋摷咗條鎖匙出嚟,插入鎖窿位一扭,手銬就打開咗。

陸子毅目瞪口呆。

「你唔係⋯⋯」你唔係掉咗條鎖匙喇咩?!

「哦,」周汝程打斷佢,「我頭先掉咗我中學嘅locker鎖匙落街,有問題?」

「冇、冇問題⋯⋯」陸子毅暗暗咬牙,早知係咁,頭先就應該用武力夾硬搶佢衫袋入面啲嘢check吓先⋯⋯

見到佢不忿嘅表情,周汝程偷笑。

想同我鬥?下世啦。

我假假哋都係個偵探嚟㗎。
多謝支持
好想比人扣埋一齊
冷靜少少
典解咁少人
locker鎖匙
只有我哋幾個人圍爐取暖相依為命
要入房推倒軟萌子毅了
有酒店有床有手扣
唔係咁㗎 冷靜啲先
推!!
苦苦一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞