短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
7.

其實今日去主題樂園玩嘅時候,胡彩欣同陸子毅講咗自己第二日放假。佢暗示陸子毅約佢,但陸子毅無動於衷。

因為佢已經諗好要趁呢個機會同周汝程去玩。

「我哋聽日就去玩啦。」陸子毅邀請周汝程。「胡彩欣聽日唔喺度。」

「點解你講啲嘢搞到好似我先係第三者咁嘅。」周汝程笑,但最後都係應承咗。

第二朝一早,周汝程就俾陸子毅嘈醒咗。

「快啲起身啦!」陸子毅情緒高漲咁催促。

周汝程皺眉,用被笠住自己個頭,然後轉身繼續瞓。

「喂!」陸子毅行近周汝程張床。對方包到自己實一實,好似一隻蟲蛹咁。

陸子毅用力咁拍咗拍,但周汝程紋絲不動。於是佢出手扯周汝程張被,但對方亦都用力抆住唔俾佢搶被。

「咁大力嘅你?!」陸子毅覺得好吃力,周汝程係佢見過最大力嘅女仔。

為咗保護作為男性嘅尊嚴,佢咬牙,出盡九牛二虎之力,想搶周汝程嘅被。

一拉一扯間,陸子毅一個唔小心,仆咗向周汝程。

周汝程一直俾厚厚嘅棉被包圍住,所以睇唔到發生咩事,佢淨係突然feel到一嚿重物壓咗落嚟。

佢即刻意識到係陸子毅。

「呀!」佢尖叫。「你好重呀!起身呀!」佢用盡全力咁想推開陸子毅,但唔成功。

而陸子毅趁機扯走咗佢張被。

冇咗棉被,室內冷氣嘅涼意襲來。周汝程打咗個冷震,不滿咁坐起身,然後死死地氣咁去刷牙。

九點鐘,佢哋兩個出咗酒店,揸車去主題樂園。

一路上,路人都將目光投向佢哋呢架咁高調嘅跑車。陸子毅成日出去,一早就習慣咗人哋嘅視線,而周汝程就好似第一次坐呢架車嗰陣咁,低頭用手遮住自己塊面。

好快,佢哋就到咗目的地。

「我帶你去玩呢度嗰個過山車吖,勁正呀!」明明陸子毅琴日先嚟過,但佢嘅表現興奮到好似第一次嚟咁。

其實周汝程唔係好敢玩過山車,不過佢覺得一場嚟到,乜都唔敢玩太掃興。見到陸子毅咁興高采烈,佢都被感染,糊里糊塗咁就跟住一齊排過山車。

直到佢坐到上去,扣好安全帶,佢終於開始淆。

「⋯⋯」佢身體坐得好僵硬,完全唔敢講嘢。

「你驚㗎?」陸子毅擰過嚟見到佢蒼白嘅面色,呢刻佢先知道原來周汝程驚過山車。

明明頭先佢表現得好冷靜。

陸子毅仲想講嘢,但呢個時候,樂園員工輕輕㩒咗個制,然後佢哋坐緊嘅過山車就猝不及防咁衝咗出去。

「呀呀呀!」尖叫聲此起彼落,周汝程緊緊皺住眉,連叫都叫唔出。

過山車刺激嘅衝刺旋轉令佢覺得自己好似就嚟要死喺呢度。

好唔容易捱到完結,周汝程從座位離開時,對腳已經發軟。

一行出外面,佢就忍唔住衝向垃圾桶,然後扶住垃圾桶彎腰,一嘔嘔咗十幾秒。

陸子毅乜都冇講,淨係一下一下咁掃佢嘅背。

嘔完終於舒服啲。周汝程抬頭,只見陸子毅喺袋摷咗包紙巾,抽咗一張出嚟遞到佢嘴邊,跟住仔細咁幫佢抹走嘴角殘留嘅嘔吐物。

不適嘅感覺已經得到舒緩,所以周汝程呢一刻嘅腦袋已經開始運作返,但佢寧願自己而家係冇意識。

佢竟然幫我抹嘔吐物!周汝程喺內心哀嚎,覺得咩架都俾自己丟晒。

但陸子毅仍然冇講嘢,抹完之後就掉咗張紙巾,然後從袋中遞咗支水俾佢。

「冇嘢吖嘛你,sorry呀,我唔知你唔坐得。」等周汝程「咕嚕咕嚕」咁飲咗水之後,陸子毅終於開口。

「唔關你事,我都唔知⋯⋯」周汝程有啲唔好意思咁笑,佢都唔知自己原來咁渣。

希望佢唔會覺得我好掃興啦。周汝程喺內心嘆咗一口氣。

不過話時話,呢個人平時唔嗲唔吊咁,估唔到佢又幾體貼喎。周汝程諗起頭先陸子毅表現出嚟嘅反差,不禁偷笑。

不過下一秒,佢又俾遠處嘅設施轉移咗視線。

「嘩!我想坐嗰個公主車!」佢細步跑過去。

「你幾歲呀大姐⋯⋯」陸子毅回復原狀,語帶嫌棄,但最後都係抬腿跟咗過去。
快啲起身
今次呢篇都幾長
仲有幾多集
live
大約3
佢地會唔會係樂園見到。。。。
推啊
好sweet
好sweet
唔經唔覺就咁sweet
我留意咗樓主你好耐,好好睇呀
有時睇到我甜笑咗出嚟
勁sweet 一㩒入嚟忍唔住睇哂
樓主做到每日一更好厲害 咁多時間寫文
睇到糖尿超標
Lm
冬菇蒸肉餅 蝦醬炒椰菜
通菜會再正啲
今晚有冇
1點
等你呀樓主
樓主又話一星期一篇, 但點解我無論隔幾多日再入嚟睇都係新故嘅中間
今晚嗰篇呢
呢個其實係美食日記post
啲人投票一日一篇呀
今晚一點更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞