短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
我都睇左兩次合租 好sweet
係囉等我今晚1點先入嚟
點知星期五反而早有

呢篇好sad
sweet返好唔好
推 希望唔好sad end
㩒錯不推文添 自膠
Push
臨瞓再推
我要sweet 呀!!!!
lm
咦你又入咗嚟
中學啲作文紙
想食…
可摸耳繼續update你食乜幾好睇
Ipad嚟特登上網down原稿紙template
Live 咗
原來你喺度 一直開追故模式見唔到
10.

「呢度就係你個女同佢男朋友喺唔同地方嘅相。」周汝程坐喺辦公檯後,將一疊相推向對面嘅中年婦女。

對方身型有啲臃腫,衣著華麗,一睇就知非富則貴。

雖然上次去L市係查騙案,但更多時候,周汝程都係幫人查吓婚外情、尋人之類。又或者好似今日咁,幫啲有錢人查佢哋子女嘅交友/感情狀況。

中年貴婦交低現金,滿意咁離開。

周汝程鬆一口氣,收好錢之後就開始整理四周散落嘅文件同資料。

之前請嘅part time 辭職唔做,而家周汝程只好一腳踢做埋助理嗰份。

呢排佢接到咩委托都係自己一個走嚟走去咁周圍調查。

冇助理真係好唔方便,所以佢已經喺偵探社門口貼咗張招聘啟事,又喺網上刊登招聘廣告。

可惜等咗成半個月都只有兩個人嚟應徵,仲要唔合適。

一個就睇小說睇上腦,以為偵探就好似福爾摩斯咁日日去查謀殺案,過住驚險刺激嘅生活。周汝程都唔好意思請佢,廢事打破佢嘅幻想。

另一個見間偵探社得周汝程一個人,嫌多嘢做。周汝程淨係問咗佢幾句嘢對方就趕住走咁款。

最後又係請唔到人。

一開始,周汝程嘅要求好高,想請個醒目又幫得手嘅人。而家佢已經唔敢要求太多,只要係個正常人就得。

原來嗰陣有陸子毅幫手係咁難得。周汝程忍唔住又諗返起喺L市同陸子毅一齊查案時嘅情況。

計起上嚟,距離L市嗰陣已經過咗一個月喇。

喺L市分別嘅時候,佢哋好有默契咁冇交換contact 。

雖然一開始請陸子毅幫手時,周汝程俾咗自己張卡片佢,上面有偵探社電話,但喺呢一個月入面,陸子毅都冇打過電話嚟。

可能佢已經揼咗張卡片,又或者佢唔認為有需要搵周汝程。

隔咗咁耐,周汝程諗起佢嗰陣內心仍然有些少酸酸澀澀嘅情緒。

好彩嗰陣冇表白,如果唔係就尷尬。佢苦笑。

呢個時候,偵探社入口玻璃門上嘅風鈴適時發出清脆嘅「鈴鈴」聲。

偵探社嘅入口喺一樓,以前師父嘅辦公檯就喺嗰層。而家師父唔喺度,一樓暫時冇其他用途。

但周汝程習慣喺二樓做嘢,所以都冇特登搬嘢落一樓,淨係喺一樓嘅樓梯隔離整咗塊牌,叫啲人有案件委托就上二樓搵佢。

來人推門而入後,接着就係一陣踏上樓梯嘅腳步聲,揭示住新一名客人嘅到來。

周汝程深呼吸。

係時候投入返工作喇。佢提醒自己。

好快,腳步聲變得越嚟越越近,睇嚟對方已經上到嚟。

於是周汝程面帶微笑,從辦公檯後抬頭對住來人開口:「你好,請問有咩幫到⋯⋯」話都未講完,佢突然好似啞咗一樣發唔出任何聲音。

企喺佢面前嘅係一個熟人。

「陸子毅?」周汝程驚訝咁叫出聲。「你點解會喺度㗎」

前一秒仲諗緊嘅人,下一秒就出現喺面前。周汝程覺得呢個世上唔會再有比呢樣嘢更神奇嘅事喇。

陸子毅冇即刻回答。佢滿意咁欣賞完周汝程驚喜嘅表情後,就舉起手中嘅一張紙俾周汝程睇。

「我嚟見工。」佢笑,手上攞住嘅擺明就係從偵探社門口撕落嚟嘅招聘廣告。

「咳⋯見工?呢份工唔係咩人都請㗎喎,要求好高㗎。」周汝程感覺自己喉嚨發癢。

其實佢恨不得即刻應承。

見周汝程咁嘴硬,陸子毅都冇拆穿佢,只係扮認真思考,但嘴角似有似無咁帶著笑。

「咁呀⋯⋯咁我唯有犧牲色相,為自己換取一個工作嘅機會啦⋯⋯」

「好⋯好啦⋯⋯」周汝程滿臉通紅。
完 聽日出新故(會回歸返5章以內完結)
live今日咁早
今日得閒
今日好早
Btw我覺得用返第一人稱寫好似甜啲
有代入感啲
內心戲多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞