短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
真, 睇到餓都唔會睇到一個結局
i mean一星期一個短篇
忙咗成個星期返嚟見到已經過咗七日以為啱啱好睇完個短篇, live咗 之前兩三日上嚟睇一次又係live 連我第一次見到呢個post一口氣追曬兩三個嗰時都係追到live, 永遠要吊住舖癮
你注定係要life
live
用咗蝦醬同琴日啲椰菜嚟炒飯
很香
勁揼本嘅周打海鮮湯有煙肉 三文魚 比目魚 帶子 蜆肉 薯仔

鮮到仆街
未食早餐好肚餓
唔係香港
似係美食合集多啲
嘢食仲準時過文
飲一碗應該飽晒餸仲多過湯
飽到仆街
9.

喺摩天輪落嚟之後,周汝程同陸子毅急急腳咁去攞車,揸車返酒店。

一路上,兩個人都冇出聲。

返到酒店,迎接佢哋嘅係兩個警察。

「你哋好,係咪陸生陸太?」

佢哋被對方帶領住行去酒店大堂角落嘅一張梳化度。

其實呢兩個警察都唔係問咗好多問題,只係問咗佢哋兩個同胡彩欣嘅關係、對佢有咩認識,同埋佢有冇咩異常嘅行為。

警察透露嘅資訊唔多,但佢哋口中嘅一言半語足以令本身就查緊胡彩欣嘅周汝程同陸子毅知道而家發生緊咩事。

有受害人報警話自己俾胡彩欣同佢嘅同黨勒索,仲提供咗證據。

警察今日已經拉咗人。

後來警察過嚟酒店查問,又從酒店員工口中得知胡彩欣最近仲主動接觸周汝程同陸子毅呢pair住客,所以佢哋先想問多兩句,睇下佢哋係咪另一對受害人。

問咗幾句後,兩個警察起身離開。

「如果你哋再諗到啲咩,記得聯絡我哋。」臨走前,其中一個警察講。

周汝程同陸子毅目送佢哋離開後就急急腳咁搭𨋢返上房。

「即係我哋搞咗咁耐,最後得個吉。」陸子毅喺房間來回踱步。人都拉埋,有埋證據,佢哋兩個嘅計劃已經作廢。

「係⋯⋯」周汝程都好崩潰。其實胡彩欣俾人拉咗係好事,但白忙一場嘅感覺真係好難受。

件事已經唔需要我哋兩個再查⋯⋯周汝程一邊扶額,一邊拎起電話。佢要同佢個朋友講呢件事。

早唔報遲唔報,係要喺我哋查得有啲眉目嘅時候先嚟有人報警⋯⋯理智上知道咁樣係無可奈何,但周汝程都係忍唔住喺內心抱怨。

電話接通,周汝程同對方講咗今日發生嘅事。

聽到呢個消息之後,朋友嘅聲音變得氣憤。

「果然係佢!我之後就帶個死佬過L市!唔該晒你呀周汝程。」講完之後,對方就cut咗線。

「唔使客⋯⋯」周汝程嘅說話被硬生生打斷。

佢本身想講,其實佢冇幫過任何嘢。

直到今日為止,佢哋都只係查咗個頭,咩證據都未攞到。

而家咁樣發展,周汝程亦冇可能賺到淨低嘅調查費。

估唔到真係得個吉⋯⋯周汝程自暴自棄咁癱喺床。

俾師父知道嘅話一定笑到我面黃。

周汝程其實好內疚,計劃中斷不突止,仲連累陸子毅陪佢癲咗幾日冇收穫。

諗到呢度,佢攞出電話,delete咗之前影陸子毅張相。

「你張相我delete咗㗎喇,我聽日都返A市。」佢show咗部電話俾陸子毅睇。「Sorry呀,呢幾日煩咗你咁耐。」既然單案已經完咗,咁佢哋之間亦再冇任何羈絆。

今日摩天輪上未講完嘅說話,就當係自己喺氣氛影響下嘅衝口而出啦。

周汝程打開電話,訂聽日嘅機票。

陸子毅仍然冇講嘢,不過佢唔係因為收唔到錢白忙一場而失落,而係因為知道周汝程聽日要走。

呢幾日呃唔到錢,但卻係佢咁耐以嚟過得最開心嘅時光。唔使擔驚受怕、唔使違背良心做犯法嘢、唔使扮成其他身份,而係光明正大咁以「陸子毅」嘅身份同周汝程相處。

雖然由一開始就帶有其他目的,但周汝程係唯一一個喺知道佢係騙子之後都繼續同佢來往嘅人。

可惜佢區區一個騙子,同周汝程最後注定係要各行各路。

佢可以為周汝程做嘅最後一件事就係,喺第二日揸住嗰架租返嚟嘅跑車送佢去機場。

「我唔送你入去喇,一陣要去還車呀!」機場門口,陸子毅語調輕快咁同周汝程揮咗揮手。

「得喇!」周汝程拖住行李回頭,笑住同佢揮返手,然後又停咗停,表情欲言又止。

但最後,佢都係乜都冇講,緩緩步入機場。
聽日最後一篇
今日早左
話說今日第三定唔知第四次番睇合租故
睇完之後起一起樓豬底,睇吓仲有冇乜嘢佳作
原來短篇合集個post就係你開嘅
即刻由#1開始睇
甜到me睇到發晒姣嘴角含晒春
咪咁
今日咁早以為未到一點唔會有文
Surprise
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞