短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
完,聽日出新故
好睇 推
嗚 好q 兩個都誤會晒對方 雖然現實就難頂
好彩最後都有成功爭取自己幸福!
現實發生嘅話結果就係分開
《社交恐懼自救手冊》/《為咗醫好社交恐懼而搵樓下cafe店員做練習對象,但佢以為我想溝佢…》

1.

老是擔心人家不喜歡你、擔心自己不有趣,怕自己出糗?沒辦法自信面對他人?只要按著以下步驟做,問題都可迎刃而解!

今日,我用一百零四蚊買咗本《社交恐懼自救手冊》,因為我實在受夠連排隊買嘢都緊張到心跳加速嘅感覺喇!

講到社交恐懼,可能大家會浮現一個好安靜怕醜嘅人嘅image,但呢個唔係我哋嘅全部。好似我咁,對住熟嘅人可以好癲,但係喺陌生場合,我恨不得自己可以變成透明,好驚俾人注意到。

但我相信今日將會係我開始改變嘅日子!我望住面前打開咗嘅書籍,虔誠咁拜咗拜。

求吓你,一定要work呀!

我深吸一口氣,打開下一頁。

相信看到這裏的你心態上已準備好蛻變了,那麼我們就開始吧!

第一步:【設定目標】
如無特定對象,可以先幫自己設定一個目標,例如便利商店的店員,可向對方尋求幫助,以製造記憶點,這也是跟陌生人交流的第一步。

店員?

我諗咗諗,樓下cafe嘅店員可能都得喎。我成日都去嗰間cafe,個環境對我嚟講比較熟悉,對實施計劃有幫助。

好,咁目標就暫定係樓下cafe店員!

要向對方尋求幫助……我托住頭苦苦思索咗好耐。

然後終於俾我諗到一個天衣無縫嘅計劃。

第二日,我一早就衝咗落cafe。

間cafe就起喺我屋企附近嘅一條巷仔嗰度,開咗差唔多一年,唔係好大間。入面裝修到好似間木屋咁好靚,所以我好鍾意去。

Cafe嘅外側係一大片落地玻璃窗。入去之前,我就喺外面鬼鬼祟祟咁望入去。星期日嘅朝早,店內只有零零星星嘅中年人坐緊。

我望向收銀,今日返工嘅係嗰個好cool嘅男店員。

點算,有啲想退縮TAT

事關佢真係好冷漠。間嘢開咗成年,之前我同佢買過幾次咖啡,發現雖然佢應有嘅禮貌都做足,但身上嗰陣拒人千里嘅氣場每次都令我覺得好緊張。

唔係掛,第一步就要打大佬?我望住入面挺拔嘅身影,內心糾結緊入唔入去好。

而個男店員好似感受到我嘅視線,抬起頭望咗出嚟。

四目交投。

……咁我冇得唔入去啦,如果唔係會顯得好奇怪。

我收返視線,推門入去,一邊行一邊攞定銀包出嚟。

「早晨,請問要啲咩?」

「要杯凍嘅Americano吖唔該。」

「仲有冇其他?」

「冇喇。」

「多謝你三十四蚊吖。」

我打開銀包摷咗兩張廿蚊紙出嚟遞俾佢。

「收你四十。」佢收咗錢之後又從收銀機攞咗幾個硬幣出嚟,連同張單遞俾我。「找返六蚊。坐低等等吖。」

攞咗咖啡之後,我就離開咗cafe。行到轉角位嘅時候我停低咗,然後除咗自己個袋上面嘅小熊維尼吊飾落嚟,擺係袋入面。

尋求幫助,製造記憶點。

我決定扮唔見咗個吊飾,入去搵個店員「尋求幫助」。

我行返入去cafe。

個店員見我折返,好似有啲愕然。

「唔好意思呀,請問你有冇見到一個小熊維尼嘅吊飾呀,我好似喺度跌咗。」我語氣盡量平穩,但其實我手汗都出埋。

個店員諗咗諗。

「你會唔會係喺出面跌咗呀?我見你行出門口嘅時候個吊飾仲掛緊喺你個袋度。」佢答。「不過你先出咗去冇幾耐,應該就跌喺附近啫。」

失策!估唔到佢會見到我個吊飾。

「哦…..咁我再出去搵吓啦,唔該晒。」我擠出微笑,灰溜溜咁逃離現場。

死啦點解好似咁尷尬咁嘅,佢會唔會覺得我好奇怪!!!

咁樣做係咪真係OK㗎……

諗諗吓我好似真係折返得太快,佢會唔會發現我係特登㗎?早知就喺出面企多陣先入返嚟,而家搞到好唔自然……

但應該算留低咗記憶點嘅。

計劃第一步,少少成功!
覺得完得有dd急
諗住睇多小小男主角角度
仆街我未睇晒都以為gay故
日日走入嚟㩒f5
幾好睇, 留名十卜
多謝
等文嘅唔介意可以睇住我之前寫嘅先中學校園Les故

我暗戀我best friend
https://lih.kg/2678393
今日嗰篇仲未寫,然後我好心急咁玩緊電話

希望12點前有
2.

第二步:【事先準備好聊天話題】
最令社交恐懼患者害怕的就是沒話題和沉默,試著和目標進行有意義的對話,需預先準備幾個話題。聊得不錯的話可嘗試交換聯絡方法。

之後嗰幾日我都keep住去cafe。

而家我已經摸清楚佢返工嘅日子:星期二四晚、星期日朝早。

不過我遲遲都未實行到第二步,因為每次見面都係佢返工嘅時候,好難可以同到佢搭訕。萬一阻住佢返工,唔好話變熟,分分鐘會被佢討厭⋯⋯

於是我按兵不動咗半個月。

期間都唔可以話完全冇進展嘅,由於我星期二四日都去cafe報到,個店員已經認得我,開始由cool變成會同我點頭喇!

不枉我連星期日都掙扎住早起身。

不過,我咁耐以嚟同佢嘅交流都只限落單嘅時候,根本稱唔上係有意義對話。

幾時先可以開始Step 2呀!!!

但好快,上天就賜予我一個機會。

星期六嘅朝早,我喺屋企舒舒服服咁癱咗喺床上瞓覺。自己一個瞓雙人床真係好爽,點碌都唔驚跌落床。

「喂!」我個pat pat俾人用力打咗下,將我從美好嘅夢境中拉出嚟。

「我瞓緊覺㗎!」我唔耐煩咁瞇住眼用力坐起身,唔使擘大眼我都知係阿媽。

「你阿姨突然約我飲茶呀!你今日幫我放狗!唔好諗住下晝先去呀,啫喱實煩死你。」阿媽唔理會我嘅不滿,一輪嘴咁交代好我嘅任務就急急腳咁行返出廳,好快客廳傳嚟鎖匙聲,最後係「呯」一聲,大門被閂埋。

室內又回復一片安靜。

我仲未醒得晒,淨係喺床上呆坐,望住地下發吽哣。

隨即一陣「噠噠噠噠」嘅腳步聲由遠至近傳嚟,打斷咗我。我抬眼一望,係啫喱——我屋企養緊嘅啡色貴婦狗。佢衝入我房,四隻腳都興奮咁踏嚟踏去,條尾fing到好似就嚟甩咁,圓碌碌嘅雙眼充滿期待咁望住我,好似催促我快啲帶佢落街。

平時阿媽都係呢個鐘數帶佢落去。

我嘆一口氣,認命咁落床。

星期六呢個時候,樓下嘅狗公園都唔算多人。我拖住啫喱行入去,打算搵張長凳坐低。

突然,一團白色嘅影向我哋嘅方向衝過嚟。

係一隻白色唐狗。

「汪!」呢個時候,啫喱fing尾fing得好激烈,仲開始同我搶繩,想跑向嗰隻狗,睇嚟係佢個friend。

「唉好喇好喇俾你喇。」我踎低解開狗繩。

一解開,啫喱就跑走咗。望住佢火箭一般嘅身影,我嘆咗口氣。

好眼瞓……

我繼續踎低,默默收好狗繩,卻望到地下自己嘅影子已經被一道高大嘅影籠罩住。

我睄咗一眼,有個男仔企咗喺我隔離。

「啫喱媽今日唔嚟?」對方開口,原來係識我阿媽同啫喱嘅。

不過佢把聲有啲熟。

「係呀。」我邊答邊起身,內心緊張到死。

我阿媽識你啫,但我唔識你㗎呀呀呀!唔好撩我講嘢啦⋯⋯

下一秒,我企直,望到佢個樣。

然後有四隻大字從我個腦彈出嚟。

天助我也。

呢個男仔係cafe嗰個cool cool男店員!

佢應該都認得我,因為佢望到我個樣之後都窒咗窒。

媽媽,我愛你……喺呢一刻,朝早俾人摷起身放狗嘅不滿同疲倦煙消雲散。

係機會喇!第二步計劃!有意義嘅對話!呢個簡直係天跌落嚟嘅好機會,我一定要好好把握。

「咁…咁啱嘅,你又嚟放狗呀?」呀我喺度講乜嘢,嚟得狗公園唔係放狗唔通嚟跳繩咩……

好彩佢禮貌上都點咗點頭,睇落唔係好介意。「你就係啫喱媽個女?」佢又問。

我點頭。

然後就dead air咗……

好尷尬。今次嘅相遇太突然,我個腦完全醒唔起有咩話題。

「你今日唔使返cafe咩?」我明知故問,求其搵嘢講,想打破沉默。

「係呀,聽日先返。」佢答,然後又靜咗。

好彩呢個時候啫喱同白色唐狗已經跑返返嚟。我鬆一口氣,即刻踎低「專心」咁摸啫喱個頭,又倒水俾佢飲。

而cafe男店員就彎腰幫佢隻狗上繩。

「咁我哋走先喇,你哋慢慢吖。」佢起身。「阿B,同啫喱講拜拜啦。」佢同佢隻狗講嘢嘅時候好溫柔……

等陣先!佢哋走喇?

有意義嘅對話呢?!

雖然我有鬆一口氣嘅感覺,但同時又有啲失落,睇嚟我今日係做唔到第二步㗎喇,唯有目送佢哋離開。

不過走咗都好嘅,我真係諗唔到仲有咩可以講。佢再留喺度我仲尷尬。

計劃第二步!少少失敗……
Pish
Pish
而家考慮緊要唔要轉一轉更故嘅模式,想參考大家意見

正評維持現狀,每日更一章
負評每星期更一個完整短篇故
目前呢個故我會跟返以前嘅模式先,呢個故完咗之後我再睇吓到時投票結果係點,下一個故就按照投票結果更新(冇人投嘅話我就照舊
每個星期一更會無乜人睇架
Btw 加油好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞