短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
😡
一口氣追晒
留名等更新
完全唔夠喉 好正
呢篇好快完嘅話 不如而家出文
仲度緊時間線聽日朝早會出
好!等你!
臨瞓推一推
再推推
絕對正常!
樓主的文很甜很暴力!
好似生啪白砂糖咁
暴力但有效
好好睇!
又話聽朝
係喎 直接瞓死咗
頭先諗咗劇情 而家打
補充糖份
打完 check埋出
2.

上車之後,我攞部電話出嚟,見到網友覆我message。

「咁大鑊?你肯定佢係咁講?」

「係😭😭」我嘆氣。

「一陣得唔得閒 可唔可以call你」我又講,我而家好急切咁需要一個人聽我訴苦。

「好。」佢應承得好爽快。

一返到屋企,我就直接打電話俾網友。佢好快就聽咗。

「今次真係玩完,我冇機會喇⋯⋯」一接通我就開始呻。

諗起今日男神同佢啲朋友講起自己鍾意嗰個女仔嘅時候臉上嘅表情,我就知道自己一定冇機會。平時都冇見過佢個樣咁溫柔⋯⋯

「既然係咁,你不如搵過第二個算啦,還掂你同你男神本身都唔熟。」佢好咁直接講咗個事實出嚟。

「唉⋯⋯」雖然佢講嘅都啱,但係呢一刻我淨係覺得好頹。

察覺到我嘅情緒,網友語氣有啲恨鐵不成鋼。

「究竟你個男神有咩咁巴閉可以搞到你頹到咁,只係靚仔咋嘛,我夠靚仔啦。」

我不自覺咁返咗個白眼。

又喺度借啲意自吹自擂。

「我先唔係淨係鍾意佢靚仔囉,我之前見過佢⋯⋯」我即刻為男神辯護。

「見過佢扶阿婆過馬路吖嘛,好溫柔好善良吖嘛,」佢打斷我,「得喇你講咗十世喇。我真係未見過有人好似你咁搞笑,因為呢啲嘢鍾意人。咁講嘅話我都扶過阿婆過馬路啦,又唔見你鍾意我?」佢個語氣好似真係俾我激親咁。

「你收皮啦!」我把口下意識咁反駁佢,但內心唔知點解比佢嘅說話影響咗,竟然開始想像同佢一齊會係點。

我俾自己嘅想法嚇咗嚇,開始起雞皮。

呢條友?唔好玩啦。同佢一齊一定日日俾佢激死。

雖然佢真係好煩膠,但同佢一來一回咁樣鬥嘴之後,我心情的確係輕鬆咗。

「話時話,你男神實際上究竟講咗啲咩?會唔會係你聽錯咋。」可能係察覺到我哋嘅話題好似扯遠咗,佢將對話拉返返嚟重點。

係喎,男神!

諗起佢我又再頹返。

「冇可能聽錯㗎喇,我今日因為想借啲意同佢講野,所以上堂時特登坐佢後面。然後就聽到佢個friend問佢點解唔同某個女仔出去,佢就答話自己已經有鍾意嘅人⋯⋯」

我一輪嘴咁呻,一時唔發覺電話另一邊嘅人沉默咗。

「你今日坐佢後面?」沉默咗一陣之後,佢淨係問咗呢句。

「係呀,做咩?」

「你呢科上堂應該都有分組㗎嘛,你係邊組?」佢做乜問埋啲唔關事嘅問題?

「你問嚟做咩呀?你又唔係我學校。」我冇好氣咁答佢。

其實俾佢知都冇所謂嘅,不過真係唔知佢問嚟做乜。

但之後佢又再追問咗幾次,我見佢好似好着緊咁,最後都係如實作答。

答完佢之後,我聽到佢深吸咗一口氣。

我仲諗緊佢咩葫蘆買咩藥,佢就開口。

「聽日落堂得唔得閒,我嚟搵你食飯。」咁突然?

「做咩無啦啦咁好死嚟山長水遠搵我。」其實我都想見吓佢嘅,但我覺得佢而家提出好奇怪。

之前話請佢食飯佢都唔肯,我仲諗住佢淨係想維持網友嘅關係添,而家又無啦啦約我。

唔通佢見我失戀想嚟安慰下我?

好快,佢就回答咗我嘅問題。

「Er…其實我都係讀____U。」吓?

「咁大件事你唔一早講!又話係好朋友?!」我爭啲走音,因為真係好驚訝。

喺連登識嘅時候,佢一早就睇過我學生證,知道我讀邊間。但佢冇提過自己讀邊間u,我就理所當然咁以為佢係其他學校嘅。

有冇搞錯,佢竟然瞞咗我咁耐。

一諗到自己平時喺學校可能試過同佢擦身而過,我就覺得好神奇。

「Sorry囉我一開始冇諗住我哋關係會keep到咁耐㗎嘛,所以就冇特登講。」

我仲沉浸喺同佢同校嘅驚喜之中。相比起嬲佢隱瞞,其實我都係興奮比較多。

「唔怪得我哋學啲嘢嘅進度好似一模一樣咁啦!」之前浮現過喺腦海嘅疑惑終於都解開。

「係呀係呀,咁所以你聽日想去邊度食嘢呀?」佢問我。

好自信喎,我都未應承同佢食。

「你又知我一定肯同你食?」我把握機會寸佢。

「咁算囉。」

「咁又唔好,哈哈。」我見好就收。

收咗線之後,我依然維持住我嘅好心情,甚至不自覺咁開始哼歌。

估唔到佢竟然係同我同校,真係有緣!

唔知佢係咩樣㗎呢?
再推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞