短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
樓主好乖 準時出文
《女偵探x男騙子》

1.

八月份嘅中午,淺藍色嘅天空純淨得好似被仔細擦洗過一樣。烈日當空,艷陽明晃晃咁高掛喺天上,散發住穿透機場採光玻璃窗嘅熾熱。

好彩機場入面夠冷氣咋。周汝程拖住行李喼心諗。

佢踩住高踭鞋,好似行catwalk咁行到機場門口,玻璃自動門應聲打開。

一陣悶熱潮濕嘅空氣隨即撲面而來,空氣中夾雜住汽車廢氣嘅混濁。

周汝程皺眉,快步行到冇幾遠嘅馬路旁。高踭鞋敲打地面所發出嘅「咯咯」聲為佢嘅心情添上咗幾分煩躁。

佢頂住太陽毒辣嘅目光,抬手截咗架的士。

周汝程坐入充滿陣陣涼意嘅車廂後不禁嘆咗口氣。

L市嘅夏天果然唔惹小。

到咗自己一早book好嘅酒店門口,佢先算真真正正咁鬆一口氣。

一行入去酒店就被冷氣包圍嘅感覺實在太爽喇。佢感歎。

酒店內嘅香薰味道亦令佢心情舒暢。

酒店行李員自動自覺咁行過嚟幫佢拎行李,一路跟住佢行到酒店櫃檯,然後低眉順眼咁企喺一邊等佢check in。

Check in完入𨋢,行李員好盡責咁眼觀鼻鼻觀心,企得好直,一句聲都冇出。

到目前為止,周汝程大致上對一切都好滿意。

如果部𨋢都有埋香薰就好喇。佢皺一皺個鼻,心諗。

隨著「叮」嘅一聲,升降機已經到咗佢間房嘅樓層。

「請跟我嚟呢邊吖。」行李員為佢帶路。

入到房,周汝程環視四周。

間房俾想像中寬敞。一入門口左手邊係有磨砂玻璃牆嘅浴室,房間中央係一張加大雙人床,房最入面有張大書枱,隔離係一個衣櫃。

果然係一分錢一分貨,好彩我冇貪平揀啲低評分酒店。周汝程心諗。

喺L市呢個咁平民嘅地方有呢種質素嘅酒店的確係好唔錯。

周汝程滿意咁點頭,佢從行李員手中接過行李喼,隨手放喺床尾,然後喺手袋攞咗個銀包出嚟,摷咗張五百蚊遞俾行李員。

佢感覺行李員本來公式化嘅微笑呢一刻終於變得真誠。

行李員接過貼士後向佢道謝,簡單介紹咗幾句注意事項就準備離開。

周汝程叫住咗佢。

「唔好意思呀,請問你哋嘅餐廳喺邊呀?」經過成個朝早嘅奔波,佢感覺自己飢腸轆轆。

「餐廳喺一樓。」對方禮貌嘅笑容不改,令人無可挑剔。

「好,唔該晒。」

行李員走咗之後,周汝程隨意踢走對高踭鞋,用力一坐就坐咗喺床上。

床墊彈力十足,瞓上去一定好舒服。

佢咁樣諗嘅同時,實際上的確真係咁樣做咗。

結果佢一瞓就瞓到夜晚七點。

周汝程係餓醒嘅。

房入面啲燈一直開住。佢一擘大眼,雙眼就被刺得狂標眼水。

隔咗一陣佢終於適應咗房內嘅光線,佢再次張開眼,然後坐起身。

「咕嚕咕嚕」嘅聲音由佢個肚傳嚟。

周汝程呆坐咗一陣,起身行去書檯。上面擺咗張餐廳客房服務嘅餐單。

佢懶得落餐廳。

佢拎起餐單,隨意掃咗上面嘅字一眼。

然後忽然僵住,視線停留喺餐單上面某一點,久久不能移開。

周汝程book酒店嘅時候睇過簡介,呢間酒店總共七層,得一間餐廳。

餐單上面有寫餐廳嘅位置。

喺二樓。

佢快速回想今日入住時嘅情況。

「餐廳喺一樓。」佢好清楚記得跟著佢上嚟嘅行李員係咁樣答佢。

唔通個行李員記錯咗?但酒店人員點可能會記錯,呢間酒店又唔係大。

周汝程再仔細諗咗諗有冇其他奇怪嘅細節。

然後佢記起今日搭𨋢上嚟嘅時候,自己其實隱約聞到𨋢入面有種奇怪味道⋯⋯

係咩呢⋯⋯佢苦苦思索。

過咗幾秒,周汝程瞪大雙眼。

係煙味!佢心跳加速。

為咗照顧客人嘅感受,一般酒店都唔容許酒店人員身上有煙草味或者其他怪味。

而嗰個行李員身上有煙味。

呢間酒店算係L市最好嘅一間,規矩亦好嚴謹,員工理應唔會犯呢啲錯。

除非⋯⋯

一股寒意湧上心頭。

嗰個行李員可能根本唔係酒店員工嚟!

佢仲俾咗五百蚊貼士人⋯⋯

我堂堂一個偵探,竟然咁輕易就俾人呃咗五百蚊⋯⋯周汝程崩潰抱頭。
再推
新故!
保子
推下先
推呀

今次係偵探同食腦罪犯嘅?
啱一半啦
孤獨地推
幫你
有愛
酒店仲唔係有甜
諗多咗
幫推
推 會唔會變左做鬼故
唔會啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞