短篇sweet故合集

1001 回覆
266 Like 9 Dislike
新故style爭咁遠
轉吓style不過都係sweet故
突然變左要查案咁 好有趣
期待發展 要sweet呀!!!!
用咗第三人稱
G持
Push!!
一次過追晒
寫多d sweet 故啦 支持支持
出未
寫緊
文呢
Check緊,準備出
缺糖
2.

其實周汝程之前已經聽講過L市有啲人會混入酒店扮員工呃遊客貼士,但佢冇諗到連市內最高級嘅酒店都有呢種情況。

發現自己俾人呃咗之後,佢連飯都冇心情食。

佢決定去附近行吓視察環境。

始終佢今次山長水遠嚟L市唔係為咗旅行,而係有案要查。

成件事要由半年前講起。

半年前嘅某一日,周汝程嘅一個朋友突然喺signal搵佢。

「我懷疑我老公之前同我一齊去旅行嘅時候識咗個女人,仲俾個女人搶錢。」

原來上年十二月,呢個朋友同老公一齊去咗L市旅行,喺佢哋住嘅酒店識咗一個主動同佢哋搭訕嘅酒店女員工,佢話可以推介L市好玩嘅地方俾佢哋,仲好貼心咁做咗佢哋嘅導遊,陪佢哋去咗啲景點。

但遊覽期間,呢個朋友感受到佢老公同個女員工之間嘅關係有變化,好似有啲曖昧。

後尾佢同老公一齊喺房休息嘅時候,對方總係搵藉口出去。

佢懷疑丈夫係去搵個女員工。

到咗旅程嘅最後一日,佢老公突然臉上帶住傷痕咁返咗嚟房。

「做咩事傷成咁?」朋友問。

但佢老公只推說係自己跌親。與此同時,佢身上嘅現金不翼而飛,但佢解釋只係跌咗。

返返嚟之後,出於某種直覺,呢個朋友偷偷哋攞咗老公嘅銀行卡去睇餘額,發現餘額係零。

佢質問佢老公,但對方死都唔肯講。

佢懷疑呢件事同個女人有關,但佢冇證據,丈夫亦唔肯透露任何嘢。

於是佢就搵周汝程,希望佢可以幫手嚟L市調查。

周汝程而家住緊呢間酒店並唔係當時嗰間,而係喺附近。

佢暫時未諗好下一步,亦唔知個女人咩樣,所以今次嚟係想視察一下環境先而唔直接去嗰間酒店,費事留得太耐打草驚蛇。

呢單係自從周汝程喺師父手上接手偵探社之後嘅第一單案,亦係佢第一次獨自調查,所以佢一定要好謹慎。

喺呢度做酒店員工,個女人好可能本身就係L市人。嚟L市之前,周汝程係咁樣諗嘅。

但經過今日,佢諗法有啲唔同。

周汝程諗起今日扮行李員嘅男人。

個女人好可能同佢一樣都係扮酒店員工嚟呃錢,只不過個男人係呃貼士,而個女人就喺男人手上呃錢。

甚至乎,佢哋好可能係同黨嚟,只不過大家分頭去唔同酒店行騙。

諗到呢度,周汝程喺行李喼度攞咗需要嘅用具,然後出咗房門。

冇辦法喇,而家咁嘅情況佢唔可以太小心翼翼。

佢一定要快啲搵到呢個男騙子先。萬一佢哋呃得七七八八之後轉場,就好難再搵到佢哋。

好彩佢記得個男人咩樣。

周汝程急急忙忙咁喺酒店入面搵咗一圈,但唔見人。

正當佢打算放棄,去外面搵嘅時候,佢突然靈機一觸。

個男人係食煙嘅,佢呢刻會唔會只係喺後樓梯?

始終而家先夜晚七點幾,正正係住客check in嘅高峰期。人一多,酒店大堂就更亂,佢冇可能放棄呢個絕佳機會。

所以如果酒店其他地方都唔見佢,佢好可能只係去咗食煙。

周汝程果斷咁搭𨋢上七樓,然後行去後樓梯,由上而下逐層逐層咁搵。

終於,喺行緊落去三樓嘅時候,佢聞到煙味。

佢加速行落去。

冇人,但煙味變得更濃。

周汝程掩鼻,放輕腳步再行落去。佢喺三樓同二樓間嘅轉角位停低,探頭望落去。

一個男人喺二樓食緊煙,佢嘅側面向住周汝程,低頭㩒緊電話。

男人身穿黑色短袖T恤,下身卻係正式嘅西裝長褲。佢腳邊有一件一睇就知係俾人隨意掉落地下嘅酒店制服。

周汝程瞳孔放大。就係呢個人!

佢一邊喺腦中綵排自己一陣嘅行動,一邊將手探入衫袋摸出一舊硬物緊緊捉住,然後以迅雷不及掩耳嘅速度衝落樓梯,並將手上嘅硬物一嘢扣落去男人嘅手腕。

一切都係咁行雲流水,對方幾乎冇任何反抗嘅機會。

等陸子毅反應過嚟嘅時候,佢發現手腕上係一個情趣手銬。

仲要係好刺眼嘅粉紅豹紋花色。

佢呆咗咁低頭望住自己嘅手腕幾秒,然後驚駭咁抬頭,發現面前嘅人係下晝嗰條一俾就俾咗五百蚊貼士嘅水魚。

而呢一刻,呢條水魚正施施然咁將手銬嘅另一端扣咗喺自己潔白纖細嘅手腕上,然後推開一旁牆上嘅通風窗,豪不猶豫咁將手上嘅鎖匙拋咗出去。

「你做乜鳩呀?!」陸子毅忘記咗自己呢刻扮演緊嘅角色,驚恐咁爆咗句粗口。
live
會keep住寫 寫到冇idea為止
本身今日真係諗住側側搏唔寫 聽日先更 但俾人催兩催又覺得都係唔好咁懶啦
今日突然無文睇 好空虛
而家咪有囉
臨瞓一推
好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞