為左唔比人劇透已經睇左Matrix 4揮手區

826 回覆
54 Like 26 Dislike
完全無聽過1 2 3 ,睇呢集會唔會成頭問號
無收皮 係講人類分裂啫
呢到擺明留後路
唔係死撚曬咩
我get 到係噤
冇同機械合作
會黑人問號到完場
100%會
最好全集睇,就算依家睇番特技一D都唔落後
第二,三集係2003年, 當年睇過,宜家起碼都三字頭了
mcl 現場買
謝謝您
佢無直接講錫安結局點
佢只係話分成兩派

一班打死唔信人類以外 只靠人類自己
以Morpheus為首

一班覺得可以有“盟友” 通過合作嚟過更好嘅生活
以將軍為首 同 工程師個女合作

Morpheus堅信人類可以自己就可以走向未來
因為Morpheus見證住Neo點樣創造奇蹟
所以聽到呢到Neo先道歉 話佢自己唔知道會咁

將軍個班覺得Neo 帶嚟咗盟友
同埋船上都有提到有人覺得第3集結局 Neo就係最“早”個個選擇同機械合作

後面工程師個女 就隱瞞Neo佢兩個無死向將軍道歉係一樣意思
因為Neo兩個係到 Morpheus實救
Neo就會有份一起帶領人類
而Neo唔一定會選擇合作

今集其實幾強調 “無得選”呢樣野
長篇大論睇到我瞓著
不過應該會繼續拍嘅
有點欄 正係到賣回億
無睇
不過想問成套戲講咩 有咩位特別 結局係點?
對我黎講唔係傷害
而家就咁翻譯單字 史
下一集會唔會我地要去元宇宙入面睇了 都唔知幾多年後
以為neo 會變超西,點知冇,又唔係好打
淨係擋子彈,有啲失望
變撚左廢老
今集評價兩極分化好正常
首先今集係第4集 唔係重啟 唔係另一個“第一集”
所以如果期望睇到啲好超前嘅野 例如“人活係虛擬世界” 呢啲idea就會失望
今集主要係補返個happyend比男女主

但其實今集都有提到啲好重要嘅野 可惜都係點到即止

第一樣係 分析師講大話個到
smith講 當程式都講大話時 呢個世界仲可以信咩
即係好似我地用電話睇時間咁 根本唔會諗
部電話會向我地講大話
第3集結尾 機械都應承咗Neo離開地球
但有今集出現 即係機械講大話

如果話舊3集 係講機械控制人類嘅強大
今集就係提出 大多人類對機械 麻目嘅信任
所以上面有人話今集女權咗 Neo廢咗
其實唔係 試諗下Neo比人捉咗去洗腦 但Neo都係懷疑呢個世界
而且今次唔係女主入嚟救男主
係男主 自己跳樓先
就算失敗咗一次 都覺醒咗藍髮妹
然後再自己寫Morpheus出嚟救自己
所以話Neo廢咗嘅 只能講都係只睇視覺表現 唔睇劇情

第二樣就係 生活 同 自由思想
藍髮妹屌鳩將軍 重視士多啤梨多過解放人思想
士多啤梨代表嘅係人類嘅“慾望”
更好嘅味道 更好嘅生活
但係母體入面已經有啦
正如第1集個25仔 情願食 假牛排
個分別就係 係母體入面 母體比你就有得食 唔比你就無

將軍個班人 依家就互相合作
但當生存壓力愈嚟愈細(機械自己互打)
就會想要愈高嘅生活水平(慾望)
咁就又loop返去最開始
只能夠講 war war never changes

第三樣就係最尾分析師所講嘅成班豬 不論男女主loop幾多次 都總會有人選擇留係母體嘅美好生活
因為 服從 屈服 同樣係一種選擇
而所謂選擇又某程度上 不存在

總結嚟講 今集第4集我係覺得幾滿意的
係可惜有啲位點到即止
希望後面會有第5集 講深入啲
我覺得失望
重溫緊
選角唔多like, Smith太後生
劇情高度fans 向,動作埸面係大量分鏡果種
唔多期望有下集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞