為左唔比人劇透已經睇左Matrix 4揮手區

826 回覆
54 Like 26 Dislike
因為HBO有 所以即刻有seed
其實個concept幾得意
用記憶創造一個舊角色嘅imperfect copy希望佢可以好似當年咁救自己出matrix
不過個concept就無乜點再explore
純粹係一個普通plot device 推進故事
"Matrix本身導演都覺得唔一定係咁literal"
呢點絕對認同
第三集就係要你諗呢樣野
所以每個人都有自己解讀
正如有人想由matrix走,亦都有人想返入去matrix
細個睇呢part就覺得好on9,無啦啦開大絕徒手擋機械人,盲左又睇到野
大個先知原來唔係乜野都有五確答案有解釋,係睇你點理解
呢個位係幾好
將matrix故事/反抗故事包裝成一個fiction令人覺得唔需要當真可以更有效控制
呢個如果可以develop做更完整嘅central theme就好
而家覺得只係電影背景設定嘅其中一個位咁

同埋唔知係刻意定咁啱
新morphious 好似好刻意咁話比人聽佢唔係正版morphious,連打鬥都有果個感覺
Laurence fishburn of 比人霸氣嘅感覺
新morphious 有種輕挑嘅感覺

但如果morphious 係leo 整出嚟嘅simulation , 人格演繹上嘅分別唔係好講得通
但係個人覺得咁樣寫好冇性格
由其是第一集係好破格,反叛嘅存在
咁樣寫,留番個part 比fans 無限腦補
同連登仔屌柒試當真講野講一半懶暗示懶詼諧
分別唔係好大
只係你拍嘅係一套電影,而唔係短片

D 人入場係想睇你做個波,唔係拋番個波比我
雖然我想講,儘管第四集拍得再差
佢有令人深思嘅部分,我係幾中意嘅
用真實既記憶去fake9你呢個concept好正wor
Lie to you by telling the truth
我都覺法國佬講啲野太過畫出腸
當觀眾白痴咩 睇左咁多年點會唔明
出面d人係咁講伏喎
細佬覺得
Concept 好,有d 位ok mind blown
劇本拍攝動作cg水準10年前
屌那星
睇到訓撚著左
唔係話Morphious溝Smith咩,所以有時正經有時狂亂
Who?
Leo+morphious?
同hbo同步上映咁on居?
岩岩睇完 係2021年度爛
呢度個寓意好正,今時今日速食世代仲講品味搞藝術就聽乞食
其實今集Morpheus係邊個?只係AI?
飛唔起果度笑左
其實佢點殺smith咪點爆八爪魚
唔覺得有乜模糊
總之好悶
成套戲啲場景不斷重覆,由頭到尾打鬥場面都係一鳩樣。睇黎睇去以為睇緊重播
睇完發覺其實matrix 4係咪Lana拍嚟屌鳩wb唔撚想拍續集

Neo就係Lana突然俾人叫佢去整matrix4既game壓力大撚到仆街,然後Trinity就係Lilly唔撚想搞matrix 所以差唔多成套戲都沒點出場
最後好似太過完滿? Leo個笑容.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞