為左唔比人劇透已經睇左Matrix 4揮手區

826 回覆
54 Like 26 Dislike
我咁分類,cyberpunk aka後現代主義,本身就係主張追求感性,反思現代既問題。無論blade runner定攻殼都一樣
matrix當年既cyberpunk,就賣自由意志
今集要分既話,就係metafiction(自嘲)同二元論(LGBT)
出Bugs隻game叫 binary
The one唔再係the one
our side唔再係human
場仗唔再係human or matrix
手段唔再係war or surrender
Choice唔再係red or blue pill
You call this a choice?

吊詭既係,結果又俾trinity選擇war or surrender
又再喺最後補鑊,變成第三路線改造matrix
由反思現代變成奉承現代,由反抗現代變成改造現代
確實脫離咗cyberpunk
因為機器已經進化咗講大話(media cersorship)同7代matrix(Web 3.0),主導權已失(oracle?),所以war or surrender已經不再有任何意義。尾段Trinity選擇係believe or Deja Vu,由被動Deja Vu再次回歸主導believe,再轉化believe成modify(例如 awomen)。

反正cyberpunk已經降臨咗,再reload三部曲只係星戰翻版,一群懷勉美好時代(WB)以不願覺醒的電池們(電影)到底該如何走下去,近年嘅大作都係MCU、007、侏羅紀,越來越少Philadelphia、Forrest Gump呢啲話題十足嘅Oscar film,市場只包容政治正確電影。
屌,啱啱睇完free guy
其實我當free guy 條友做npc 版本嘅neo
再腦補一下
個心反而冇咁鬱悶
啱晒上面班負皮豬睇,佢哋連個故事流程組織唔到
原來睇戲就係要睇到咁撚深入先叫睇戲
咁不如睇返文藝片啦夠晒深
仲有你開個新AC不斷吹奏,你話唔係打手真係冇咩人信

睇戲又話要睇人地分析又乜又剩,係咪代表人地分析就係精華
自己理解唔到/理解到其他野就代表錯?
我唔認同,正如文學作品都係唔同人有唔同解讀
當下睇完解讀到D咩其實就係接收左D咩返黎

但除左呢D所謂分析之外,套戲俾人感覺就係爛,其實就係咁簡單

我相信中間六十年其實好多野冇拍到出黎都拍唔到出黎
不過算啦都係當BBQ大結局咪算

若要人不知,唔好太低B,好心你哋反省下啦

晒時間係連登做打手,不如去炒美股NTF好過啦
算柒數啦
佢連自己睇到幾幕明明好明顯嘅伏線
都可以用嚟吹奏自己/吹奏套戲
就知道佢智力有限
連POST都冇開,又冇回覆,就知係打手啦屌
已完全封鎖
然後再加下meta野玩下social commentary懶深奧
屌不如拍法國佬9up兩個鐘算
有冇人睇完之後J咗Carrie Anne Moss?雖然46歲做得我老母,好矛盾
淨係想知嗰班死話zion係第二matrix既FF派去曬邊
話垃圾果d可以睇吓呢個影評 我個人就收貨既

https://www.toy-people.com/?p=68108-1
J咗,心情好複雜
54歲
無限流前半差啲大獲全勝佢都話有聽到啲fan theory㗎
我明後設,諷刺等元素,但仍然係垃圾
相反唔應該觀眾知道電影想諷刺xxxx,而幫套野加分
同意, 完全為咗賺最後一水而拍
用咁撚多錢咁大製作用左咁多人時間拍套垃圾出黎為左渲洩自己既不滿,除左自撚私諗唔到第二個形容詞

作為一個FANS只係想睇一套優秀既作品, 你拍套咁既野出黎毀左我心目中個地位就係仆街冚家剷
YES
套野被我感覺,導演本身有才華,但唔願意下被迫拍續集,所以最後純發洩拍垃圾續集出黎,咁佢太情緒化

我明導演嬲咩,但唔應該搵觀眾出火.
公平講,係華納為咗賺$$$$拍
導演本身唔想拍
你唔拍我就搵其他人拍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞