為左唔比人劇透已經睇左Matrix 4揮手區

826 回覆
54 Like 26 Dislike
唔需要睇Matrix 2同3,反而要睇Animatrix
試飛飛唔起個下想屌出黎

明明係緊張正經時間格硬係要做啲on9野出黎造個笑位

Stars wars789都好多呢啲on9迪士尼式笑位
屌你老味呢集垃圾到仆街
屌左出聲
我寧願佢拍到一手Ko 曬d 人仲好睇
d動作場面堅正
你意思 比起cctvb ?
好垃圾,啲打鬥大部份都唔知做乜,中間果場好睇少少,但打兩下又影可個乞衣做乜,迫我反思社會議題呀結尾又有女權力量,點解條女識飛
女主還好啦
反而藍妹咁鳩都做隊長
無啦啦指名得藍妹救到女主,真係極hardsell
女主識飛冇問題,但喺咁易解兩句得掛
利申未睇 ,不過想借post 講下
由第2集開始已經為拍而拍,完全無晒第一集既寓意 哲理 象徵 , 故事都無左種顛覆性概念

如果我係編劇, 一定唔會著默去返去現實既人類內鬥, 講唔9搭8既野, 然後又講程式upgrade 復制, 人類建立反抗大軍 圍繞住呢D 乜乜叉叉無聊戲

從其他哲理出發, 已經大把野講

Case 1 : Neo見證人類劣根性 , 即使最終獲勝亦會重復自我毀滅之路 , 相較底下, Neo帶領下同AI 協商 將原本唔完美既matrix reboot 轉移落一個新matrix度, 新matrix 唔會受任何加插程式影響 (agent 各樣)
Case 2 : Matrix 入面既人類自然發展(科技, 武器) 比鍚安人 同 AI 更加快,形成新世代人類,覺醒後形成3派 AI vs 錫安 vs 新世代人類
Case 3 : AI 慾意殺晒matrix 全人類 , 想現實世界同人類欖炒, 無任何能源
Case 4 : matrix 既程式反植入現實中未覺得既人類, 意識取代, 有AI意識既人類肉體
成套戲我覺得就係 批判新時代電影、抖音短片
不斷餵D速食垃圾俾你,用一D快感、感官刺激去控制你
亦即係Analyst 升級版既Matrix 比以前 Architect 既Matrix 容易控制人群
人群反而心甘情願留係Matrix

Matrix 3部曲 亦都同 舊Matrix 既古老程式一樣,不合時宜咁被新時代大清洗,變成左好似Merovingian 痴線佬去 懷念以前good old day
Matrix 4迎合新時代,好似新Matrix 成個system產量仲提升左
槍戰、飛車、打鬥、喪屍圍城 、騎呢笑位、Crossover 所有商業元素加埋落去炒埋一碟,但同時亦都淪落到唔洗深思既商業片

所以佢自己用左好多時間自嘲
我諗最後彩蛋應該都係導演對呢套戲既comments
導演拍套戲自嘲自己係今集加入大量商業元素
點解今集主角變到飛唔到?
真,衰衝動
佢一講法文就知佢係邊個啦
唔係話neo+trinity個發電量極高
而整個成世既反抗率係0(舊matrix係1%)
所以先復活再困住佢地

BTW我覺得matrix最重點係令你個世界反思
第一集有neo,神童同成個世界觀令你諗我地生活緊個世界係乜野黎,真定假
第二三集有oracle,architect,法國佬之類
令你諗咩係選擇,人有冇得自由選擇,我個選擇係咪自己決定,定由其他野引導我地

但今集就冇左呢d位,變左fans情懷片
最後彩彈即係同管理員對話個度?
我直情覺得冇必要睇
鑊鑊都係咁
當一套戲喺一個post入面不斷俾人負皮
緊有幾個彈出黎話好好睇
到套戲落左畫再討論繼續負皮既時候
果幾條友就會唔知去左邊…
見撚到奇洛個髮型已經唔想睇
同john wick/佢平時一鳩樣
點解會唔執下
擺到明hea拍想連戲去jw4
有無人知話old fd 變左乞衣個個係咪以前個個高享受 法國佬? 有啲啲印象
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞