為左唔比人劇透已經睇左Matrix 4揮手區

826 回覆
54 Like 26 Dislike
以前係講out of body 講awaken 前衛野
呢套你講個啲 只係社會性 人類社會野 無咩太特別
唔係原Matrix 個種好sexy既神秘感 時代 唔同佢地年紀經歷唔同 諗既野都唔同左 唔係好保持到覺得
超越唔到原三步神作 講Awaken Inception都好好睇
呢套只係戲一套
咁佢出小說算啦電影就係由好多元素堆砌出嚟,單憑故事中心思想去拍戲,其他嘢就得過且過
話套戲垃圾就比人屈無睇過頭三集+當popcorn movies
係咪好似睇跟john wick咁?
如果睇得明內容, 就知道家姐場面係致敬父母, smith係寸鳩WB, 無深入了解3部曲哲學/宗教/世界觀, 單純以popcorn片態度去睇, 會睇到一頭霧水
Sorry呀呢套係連所謂中心思想都好平淡
即咁如果你當sci fi 睇 期待好爆mind fuck咁睇
呢套一定無囉 edge of tomorrow 講既野 都可以話屌打今集
等我歸納,不倫不類 就係在於 用Matrix個名 去拍緊啲 延續唔到Matrix神話既野
致敬父母 寸鳩WB ,我睇得明,咁又點?
關哲學宗教世界觀事?
同埋我都幾肯定睇得 Martix 一定唔會用睇 Marvel 心態去睇
咁講即係入場睇 妖夜尋狼 話人用睇 魔戒 心態去睇一樣無稽
呢套唔會入場睇, 好快HBO會上, 睇預告/海報好爛片feel

唔駛好快已經網上有得睇
果啲咩Finally/Follow the Rabbit/Alice in the wonderland/oracle果啲,我知呀,睇左1-3好多次,我睇得明呀,So?
如果呢套叫勁 咁Prometheus 求其用返個個世界觀黎拍套續集 相信都會好睇過Matrix '4'
根本呢套就唔係咩續集 係為拍而拍 出下片比fans J下 既 炒冷飯 , 簡單講 即係 無橋

樓上都有人交待左 兩姊妹(兄弟) 被年年逼問下
唔知姐定妹 先拍套黎交下貨咁 滿足下片商⋯

真心成件事都係Commercial 考慮

如果based on Matrix 個standard
呢套完全講唔出咩勁野 突破、大前題之處!
以前三部曲黎講 呢套係垃圾黎 原諒我直白
唔想睇到啲盲粉 係到盲撐

利 睇左Matrix 廿年 時時都係到諗同fd傾佢講既野

呢套shit 爆
覺得唔好睇就比人話你睇唔明R撚爆頭
fans service 都稱唔上,fans會睇到好失望
話垃圾 串左少少 其實以Matrix fans角度都叫J左 但真係唔好期待係咩神作囉想講
純粹畫面upgrade 版 一場夢境既 Matrix
下! 乜咁炸 潮⋯⋯⋯ fans會屌出黎囉
純粹 哦又係Matrix 有少少以前啲打鬥feel 咁回一回味咁囉
其實連畫面都唔算特別吸引
呢套可以睇嘅,但真係唔好有期望
動作場面完全配唔上matrix個名
另外女主角覺醒完全冇鋪排過咁
Trinity個到真心hea到爆 無啦啦出條女黎硬hack佢
屌 成套都hea架啦其實 虎頭蛇尾
呢樣真心好撚失望,你故事延續講其他嘢OK,但係點解自己抄自己都拍得啲畫面咁撚劣,仲要無論場景調度、分鏡、剪接、風格同後期都冇樣似Martix或者冇乜成本拍啦,畫面上似睇緊Netflix劇咁上下囉,全部嘢都係冇哂味道
其實套戲一開始順住講metaverse 都仲還好,係咁兜返轉頭真係頂唔緊虎頭蛇尾
以前去戲院睇matrix,係睇到Wow一聲,mind fuck之餘係覺得啲畫面/動作/分鏡都係好classic
雖然Matrix3喺戲院睇果陣都悶到瞓著,但至少睇完出嚟唔會屌,但呢套matrix4真係屌出聲
其實係個感覺同藝術風格同之前太大出入
本身matrix 係好cyberpunk
今集變到好科幻同超能力,都冇咁dark
尤其果個bullet time
好似變到jojo 個Dio 開the world 咁
個bullet time 真係想笑鳩佢 屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞