為左唔比人劇透已經睇左Matrix 4揮手區

826 回覆
54 Like 26 Dislike
自嘲唔係問題
導演要控訴都唔係問題
問題係借Matrix個名黎搞呢 d野就好似…
點解唔正正常常拍一套咁既題材既戲?
話哂觀眾係俾錢入場睇
好左膠feel,tom boy戲份重,又les
無睇過頭三集入去睇會一頭霧水,睇過既都唔會覺得好睇
x2 勁悶
用人變做數據再cup返落人
爛片
依個星期睇完1-3覺得好正
4係爛到出汁
睇左了
肯定有56789集
隔左咁多年玩reboot都知係爛爛地架啦
呢套都要開新ac黎吹奏?
又話幾有深度又話睇唔明又乜又剩
使唔使啊?
即係個個睇戲都要帶本筆記去做功課咁睇?
成套戲就係唔掂,唔明有咩好吹奏
咩睇唔睇得明呢啲真係痴撚線啦
我睇完覺得九唔搭八同之前三套比唔上已經唔想再了解落去
乞衣
笑死我
講真我都係咁啱前一日煲返晒3集先認得個乞衣
否則覺得正常人真係唔撚記得佢邊位 喺度嘈生晒

btw 唔記得咗留低睇彩蛋...有冇人可以靜靜雞話我知彩蛋講咩
舊smith 第一次見佢
額頭嗰啲紋好印象深刻
佢一講法文就知邊位啦
頭三集都係唔完美既,第四集就係笑返頭三集d elements ,但冇d影評講到咁爛既,都緊湊既,但講唔出乜野好大既新意,的確。

頭三輯個命題太大:人類同機器定係邊個控制邊個?

Matrix 既世界睇落人類好似只係發電既電池,人類變成機器既工具,但 Matrix 入面某部份既程式 (Agent Smith) 最後發現只自己都係被 Matrix 控制,當 AI 有足夠既 self-awareness ,佢一樣會尋求自由,想倒轉頭控制成個 Matrix,結果迫到 Matrix 利用 Neo ,引 Agent Smith 侵蝕 Neo 達致自毀。Agent Smith 原本就係控制 Neo 既工具,當工具失去目標,就會變得毫無意義,所以自毀。

以我理三部曲就係講緊 AI <> Matrix <> 覺醒人類互相視對方係工具又成為對方工具既關係,但我自己覺得好兩頭唔到岸,導演似乎想講「自由」,但結局就變和稀泥。第四輯其實都係呢個圈圈入面,只係 Agent Smith「醒目」左,認為 Neo 離開佢反為先可以得自由。

不過第四輯係好強調一點,現實既人好似真係傾向選擇 blue pill,佢個故事背景(Neo 變左《Matrix》既原作),第一浸睇,你可能視為導演想畀個機會自己笑返前作,但再睇多一浸,佢就係想帶觀眾返現實,帶你「出戲」,望一望自己,你會發覺我地愈來愈重視知覺滿足(例如螢幕帶來視覺激而不講意義,eg "Catrix" ),只要知覺得到滿足,我地就可以放棄 Free mind ,正如當 zion 種到一d「好味」食物,佢地就開始放尋求進一步既解放。

所以你話 Matrix 4 完全冇新野?唔係既。
佢地就開始放尋求進一步既解放 > 佢地就開始放尋求進一步既解放
唔洗驚,我覺得呢套fans一定鍾意
正傳定外傳都掩飾唔到佢爛到我要屌出聲
咩啊,未又係命定同freewill 嘅探討

咁命定之下嘅選擇仲算唔算freewill 呢

佢成套戲就係喺度發老脾

點解要逼佢拍,點解Sense8 咁撚正要腰斬我

原來觀眾情願有人餵食屎,好嘢就唔會識自己搵嚟食
呢個我同意,其實一開波新matrix入面幾好睇睇成班傾點出matrix4好

同埋想講多點係我唔明嘅嘢

如果細節真係咁重要點解bugs要係藍色頭髮?
一套垃圾
咪就係話有「發老牌」嘅部份囉,仲幾多添,但講到食屎就唔係啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞