為左唔比人劇透已經睇左Matrix 4揮手區

826 回覆
54 Like 26 Dislike
講真,我都覺得演得最出色既係法國佬
有咩鏡頭/劇情你覺得第四集係做到「經典/神作」呢個效果先,連呢點都答唔到就算鳩數啦
講幾句咪算
好似係咁提咁

不過佢都無其他野好講
我邊句話第四集係經典神作
文盲?
前段自己解構返martix作為media呢樣野算唔算?
當然後段垃圾我非常認同。
的確係
雖然係真係假都好,都足以表現到佢想講個系統係故意將少數有問題嘅人排出,真實世界經歷毀滅,再重建,達致成個系統循環,正常運作
所以變咗個end其實兩種解讀都冇咩大問題,好戲就係咁

同埋其實唔係上面有人話wifi控制咁簡單
首先neo喺現實世界,其實佢除咗多咗啲plug位,應該係無任何改造
除非你話原來matrix出嚟嘅人全部都有多咗呢個原生wifi功能

唔知有冇人記得,佢哋坐架飛船嗰幕八爪魚係穿透咗neo身體,仲用咗金色光嚟表達
講到金色光問題,如果真係現實世界,我覺得又冇乜必要用金色光嚟做對比,大家嘅認知應該係冇光啦,做乜要故意喺第3集先加呢樣嘢上去呢

仲有就係smith個mind係可以出到嚟現實世界,我記得係2尾3頭置入呢個懸念
我嗰陣睇就覺得幾shock啦,因為如果可以做到咁,係一定會質疑成個基本設定,real world到底係咪real world

以上種種,如果你要話real world係real,咁個世界觀設定本身都要好科幻,有超能力先比較合適,但又會同matrix個虛幻concept duplicate咗
所以你話導演冇心引導觀眾咁諗我真係唔信,呢個真係2-3嘅討論大topic嚟,所以佢先係神作
仲以為你有咩高見,挑
D人睇過曬三集,三集都高質,入得去睇自然有呢個期望。
你以為睇港產片,marvel片呀,正傻鳩。
同意
你都痴撚線
塞自己閪腦諗既野落我把口
有病睇醫生啦
所有神作續集都要係神作,godfather都唔得啦,通街都神作咩
你自己弱撚智怪邊個
續集唔係問題,但點解要選擇拍爛佢
如果有心拍
出返Animatrix咁嘅前傳都大把故事
氛圍
neo張工作枱都幾型
見到有trinity第二集墮樓pose個figure
Godfather 2 得wor
係3 瀨野咋嘛
比導演睇到個meme 爆炸都似

我反而唔太中意夾硬塞佢落嚟9up
好似導演想set 個稻草人出嚟笑佢老土
笑舊派嘅人迷戀舊藝術/電影/文化
但係又唔好笑,仲要尷尬
其實香港上映第二日已經有seed
Hugo 唔拍
佢其實一向都少理情懷同翻拍

Lawrence fishburn 就話冇收到邀請(據聞可能佢發表過唔lgbt friendly 嘅言論,唔sure),電影入面果個mophious 係matrix 入面leo 自己set嘅simulation 入面嘅npc, 然後出咗嚟matrix, 再用磁能粒粒出嚟「現實世界」
Laurence 收唔到邀請wor
Hugo 本身都唔中意翻拍
個導演後來有解話
佢話第一集係大家睇neo點樣意識到matrix既存在,點樣去醒覺

第三集就係俾大家代入neo當初個經歷
雖然佢冇再解讀落去
不過我個人覺得如果zion係真實,d金光好難去解釋得到

但第四集就好似推翻晒第三集呢d野反思位,垃圾之作

好型
有睇個解讀係zion係現實
而neo係睇化埋現實所以明白現實可以同當初自己睇穿matrix咁一樣睇穿
姐係類似佛教咁思考到脫離人嘅境界
Matrix本身導演都覺得唔一定係咁literal
可以係in our mind(e.g in some way we’re plugged to the machine)
所以要睇穿埋呢層先可以去到更高一層嘅意識
一早預左係垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞