為左唔比人劇透已經睇左Matrix 4揮手區

826 回覆
54 Like 26 Dislike
同wb 傾好數要拍 matrix 4 賺錢,要有錢去拍Sense 8

仲插入大量Sense 8演員
其實佢有口講諷刺Big gun Bullet time低俗

建議二刷
最正都係Smith開頭自嘲過段,又會畀拍呢下堅好笑

今集啲槍戰打鬥動作就算9數啦,但故事性刻劃得唔錯,留有大量空間填補
屌,咪撚伏鳩人啦
大家唔洗多謝我。
個4D得幾下 中哂伏 唔好買
感覺呢集一般
前半我覺得ok合格, 交代到同講得通嘅...
後半就平庸啲

導演有好多嘢想講, 但有啲嘢表達得太白, 好似法國佬個段...
另外以前三部典嘅劇本同拍摄, 每一集單獨睇都係比呢集圓滿
似係個導演明知為錢都照拍
拍到法國佬嗰段良心發現叫佢好突兀咁寸鳩其他系列既續集同自己
舊三集其實都係愛情片黎
只可以用平庸去形容,你睇返前三步曲真係神作之中既神作,二千年頭仲未係個個人屋企有電腦已經夠膽將大量電腦用語溶入套戲裡面又講得通個故事;動作場面到今時今日都係經典中既經典;唔少LGBT、BDSM同kink既原素;最後又可以帶去存在主義、宿命論、AI同程式有意識又會點。
真,前段討論下隻game應該寫咩果段其實就係諷刺呢個作者已死既年代過多解讀,可能由頭到尾都係一個愛情故事
睇訪問話係因為佢地父母相繼離世,所以妹妹先有個idea去"復活"個系列

但相比之下,以前個故事世界觀etc,好明顯係反復度咗好耐先有咁嘅效果
而今集就真係無咁驚喜
有冇monica bellucci?
Matrix由第一集已經係黑白男女都咁重要

話女權既真係要重温下
套戲一開波已經自嘲,仲出續作做乜鳩
佢仲開埋名話華納話要做就做啦
流浪者個part獨白同post credits scene又係自嘲黎
一套自嘲嘅cult片黎, 最後搞到喪屍圍城唔知做乜鳩
我覺得還好
因為佢帶出左更多人性同世界觀
以前3集就係人類好想反擊,好想重奪自由
好想neo 救世
今集就係同你講人類會委曲求全
人類會係強權之下點樣選擇
而果啲選擇其實又係唔係真係有得揀
機械果邊又帶番出共生既關係
其實單純個故事結構黎講幾豐富
只係個味道,場面同想像既有出入咁解
套戲有D垃圾,前3集太經典
個男人係機械軍團個boss??
點解平時打男主又控曬時間咁勁 smith又可以打到佢仆街
最後女主又輕鬆ko佢
兩條友對住架車射都唔會射死入面啲自己友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞