為左唔比人劇透已經睇左Matrix 4揮手區

826 回覆
54 Like 26 Dislike
應該話Trinity廿年前個樣已經老
望返Leonardo 其實佢都算襟擺㗎喇
好似睇hunter 團長對希索加
登出方法有啲兒戲
之前返第三集,
雖然第三集劇情爛,但起碼都明佢up乜。

今集直頭垃圾
呢集既唔好睇係佢有想講既野,但啲野真係講出黎,例如neo訓左發生左機械人大戰,其實係幾震撼,但係覆述出黎就無意思。話啲人寧願食士多啤梨都未必想夠trinity,但成件事得naobi阻止佢,咁啲群眾呢?仲要佢最後扭軚。

然後無啦啦將1-3集都仲係正常人既trinity神化,係咁勁既頭兩集一早搞掂啦

然後最後反派輸係靠agent smith,一個夠膽講係近代寫得最好既反派角色變節,唔係唔得但總覺得夾硬

而最大鑊既係有bug,都話左唔夠能量,兩個主角仲要逃走左,咁機器人除左瘋狂打鳩你班仆街仲可以點
你訓左喎師兄,前者呀

因為想製造能量嘛,仲講埋有條女個老豆設計左「復活」呢樣野,仲教佢點潛入去
線上高清慳番幾草野
同意。

好多角色完全無動機刻劃。例如smith有乜誘因要幫neo ,反派大佬原來想發多d電就安放到neo 同triff咁 反派大佬本身既身份喺matrix 既角色定位係咩,成套戲無交代。同第三集極少linkage。成套戲不倫不類靠播回憶就仆街啦。

至於樓上講乜兩個插頭,who fuckin care。
成部戲完全係退步,垃撚圾,仲想賣關子,收皮啦
如果想拍續集而有一定深度會有個根本問題,就係neo唔可以係主角,根據第三集既脈絡,應該拍zion點樣變化,機械人大戰,啲人選擇救唔救neo,就咁做一集
例如smith有乜誘因要幫neo<----
如果你明白第三集 smith 衰乜,就唔難明佢點解幫返 neo,因為佢想 neo 遠離 matrix ,由得 neo 永劫輪迴的話,analyst 會繼續控制佢同 Leo。
其實劇情有交待,你應該睇漏左。
我以為係第一集睇住佢地喺電話亭著草嗰個乞衣
剛睇完
成套個方向同前三集唔同咗
明佢用意但呢集真係夾硬拍

就算套嘢met甩Matrix個名我都覺得唔好睇
仲要係續作真係唔撚掂完全冇味道
雖然見返Neo同Trinity係感動嘅
但我會當依集冇出過
補充:其實份野有d位幾好笑,甚至成套都有d喜感,連彩蛋都係
利申:剛剛睇完,我唔覺得好好睇,但尚可
本身第三集smith想離開matrix到所謂現實,但機器同neo 約法三章,當想侵蝕neo 時,佢既命運就係輸比neo。
第四集Smith 點會想俾analyst控制
analyst 係同時控制 smith 同 neo 架
第4集點解 smith 會覺醒,點就係新 morphous 走去搵 neo 一執槍就醒
中段 neo 入返 matrix ,smith 咪伏佢叫遠離 matrix 囉,話佢冇能力救 trinity
睇完
覺得好垃圾 咪再水人去睇

1係好撚好睇
2動作同打鬥好睇好深印象
3結局 整體覺得麻麻

4我完全睇唔到任何一樣優點 我覺得特技重好似退步左
有d失望,唔知係咪預算唔夠,打得唔好睇同埋有d動作怪怪地,但場景破壞係足夠既,bullet time睇落好膠好老尷咁一d都唔型同以前好唔同,同埋唔知點解睇落感覺似一套美劇多過似電影,有d場景剪摺好怪拖戲做唔緊湊所以似美劇,係最尾先似番電影,成套戲感覺好唔matrix但又有matrix元素,佢想創新但感覺唔好睇
唔係好明點解smith要幫neo. 同埋點解唔怕bullet time
因為成套戲係講個精神分裂號寫game佬
1. Matrix 1-3 嘅虛擬世界有green tint, Matrix 4 冇
2. 寫Game 佬個真身個樣=老左嘅 the Architect
3. 後半段完全係打機橋段 - 不停同一招擋子彈 人肉炸彈
4. 個亞洲女個名講明叫 Bugs, 係佢帶寫game 佬見Morpheus
5. 「擔任《復活》共同編劇的大衛米契,他形容本片非傳統意義上的續集,而是「以十分巧妙的方式含括前面三部《駭客任務》的獨立存在,一部美麗又怪異的創作」」
仲有最後彩蛋又去返講寫game, 首尾呼應
呢套真係垃圾無任何野值得討論
但我諗好多fans都想睇正統續集
如果唔係而家評分都唔會咁低
今集俾我感覺似正式續集既前傳,試下水溫
半個鍾講完既劇情拉到兩個鍾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞