外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
ivy league
英國G5
其他唔洗諗
Master 入會係點入?
想問下由BO轉FO會唔會好難㗎
(N展major,major都算係Finance類,仲有啲CS底)

同埋嚟緊我有BO嘅SuperDay,想問下大概有咩注意事項,同埋SuperDay大概係剩返幾多個人
姐係mutual fund, pension fund, 某D asset management, insurance 咁
佢地唔借錢炒,所有錢都係本金real money
唔撚俾買賣
咳咳
其實啱
上面其實只係主觀感覺+Market Share嘅判斷
某D boutique個size唔係最大果朵一樣勁響, e.g. evercore/ lazard
叫咩價位既雞
provide liquidity
大學嘅時候除咗intern,其實extra curricular activities重唔重要,有冇玩好多case comp?
點睇btc走勢?
普通U當你非三大,你要過HR screen 難度比非三大高,CV/GPA要勁/要識人咁
你炒開有幫助,但你預佢問得再深入D同難D
但除非你track record好好,否則起唔到D咩大影響
個associate program就係intern
點睇CICC, CITIC CLSA 嗰D
CFA 有冇用,你自己有冇考
咦 似啦
似係sales/客會對voice trader講嘅野
葡萄樓主
我係荷蘭留學再係當地做 LevFin Intern
而家轉左公司新搞既Private debt
同香港finance 完全兩回事
人工又低一大段 向上又無乜空間
人生已完 一入去就好似等退休咁
我見你都會用data,model,Marco-analysis黎support自己觀點,可唔可以粗略分享下目前個人做投資既流程?

目前小弟通常以TA分析大盤行業個股(MA,Vol,Fundflow,支撐壓力),目前打算研究多些少Marco trend,Fundamental既野,想知通常有咩途徑可以接觸到(多唔多睇13F報告,其實有無用)?

因為小弟目前都係靠上網自學,所以唔知條路有無行歪左
trade support 屬於back office
投行入面負責同trade相關嘅瑣碎野,老實講都幾無聊下,人工始終係投行唔低得去邊,起薪30-40k 左右,無咩bonus,之後都係升asso/VP,基本好難上到director
好唔好睇你想做咩,你想做PM/trader 有自己本book嘅就儘早跳開呢個位
我做過support buy side trader 既IT. 唔開名啦,

不過我係好奇你係trader, 定係fund manager. 係我做既公司裡面, trader 只做交易. 買乜野同賣乜野都唔關佢事, 係fund manager 決定.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞