外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
其實ibank自己出果d trade idea間bank自己係咪真係有果個position
法文去in法行有啲幫助,但只係bonus黎
學programming同拎高啲gpa
法行以外 歐資sellside buyside traders 同quants 大部份都係法國佬 美資可能少d 但美資都比較難入
準備其他野實用d,個人觀點而已
想知你地個行做到最高級/最出名既香港人係邊個或做到咩職位?
最犀利嗰D應該跳左出黎自己開fund/pe/prop shop,而唔係留喺投行逗人工,賺最多嘅應該一早做左億萬富豪
send 出街嘅都係research同sales嘅
trader 自己嘅idea一般圍內circulate唔出街,而得trader係有position嘅
至於trader參唔參考research同sales就另一回事
巴打 kongU master of finance 對想入大行PB or S&T有冇用
做億萬個班會唔會比返錢你地管 定係自己玩多
btw 點test alpha 會唔會有例子 例如tesla
以為會有d上管理層做Jamie Dimon個d咁
咁咪梁錦松
搵咁多諗住幾多歲退休?
我要慢慢 google你 d terms
Back test 係咪一定要比錢 (唉我都知答案)

學完你d terms有唔明可以再問架可~
Intraday data應該都要錢
除非你係crypto

同埋你可以每段時間都set你ge universe做當時某隻指數ge所有成份股,之後再落filter…,咁都可以避免look ahead bias
巴打可唔可以講吓L/S equity 點入
咁有冇suggestion睇咩網會有真係有用既資訊同strategy?
有8字數想比人投資有咩介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞