外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
好多行都用緊架啦
以前個班trader有齊哂自己既vba excel
係佢地搵食工具黎 依家都有用架啦
不過digitalisation 會加速vba migration 啦
6科35以上呢個po 應該周街都係
DSE 大學呢d垃圾嘢都要吹奏一輪
都唔知笑你on9好定可憐你白卡好
Sell-side點都冇buyside咁好搵
Sell side係贏execution fee,product volume同埋bo spread 個幾滴
靠個flow volume 大而搵錢
但sell side take個risk好細 相對穩定
Buy side一定會aggressive 啲架啦
咁變相咪有得贏/輸多啲
其實好睇你用咩方法trade 短炒定長揸 短炒咪睇vol 睇drift 長揸咪analyze 簡公司

不過我以前做project 都有用過ML 去判斷買定唔買 其實都會有錢嬴 (不過可能係牛市所以result 唔錯 無做太耐backtest 因為無咁多data)
2. 睇間firm 既culture, desk level limit 可以係trading head 同market risk 一齊傾. 亦可以trading 自己話晒事
3. 正常40歲FO sell side 搵夠上岸架喇,有d 會上到位做trading management 唔使自己trade, 有d 老既比人淘汰/唔想跑數就可能轉做risk management/ project management
高手 你建立trading plan 既流程係點樣?我係咁既

1. screen stock (搵基本面正常 e.g. eps growth past 5 years > 5% , 市值over 1000億)

2. Screen 超賣既 stock , 例如高位回落8%以上

3. 睇candlestick , volume 決定買唔買

但咁既set up 贏得好少, profit ~5% ,我盲買msft 同qqq 仲賺

我想精進下 swing trade, 有冇咩改善方向/source可以學野

如果你由對答當中睇唔出一個人係堅定流咁你都係唔好入黎呢個po
謝謝🙏
和你的網名相反,你貶低別人,只會顯得自己無力,更加不會是龍!我要頒令禁制你運作!
做sales要幾technical?
等等先
用VBA做trade 定做analysis
VBA好唔efficient喎尤其handle好大嘅data set嗰時
Pricer啦 backtest analysis
成個post都有,你可以慢慢追post
d同事做到好殘好虧定係放工都會去做gym扮靚keep住狀態唔錯咁
有咩技術?有咩知識?撈邊行先?
老實講
你3X無相關經驗難度要入投行我未聽過有咁嘅先例
每間fund個mandate都唔一樣
做intern想問問題最好喺呢兩個時候,一係lunch time,一係收市/交左捧之後。

問問題最好將D問題group 埋一齊問
同唔好問D google到嘅野
on9野最好唔好問
好trivial嘅野問其他intern先
technical 野儘量問analyst/associate/vp (按難度/經驗需求遞增)
問D/MD嘅野一般就high-level D咁

你話會唔會嫌intern問三問四,其實好睇個trader性格同本身忙唔忙(同佢嗰日PnL點,心情靚唔靚)
我自己就好鐘意答人問題嘅
無知一問讀accounting & finance有冇機會入到 如果有係要透過咩途徑或者讀緊大學已經要做嘅嘢
Day Light Saving 關係,依加7點15左右到就得(之前要早一個鐘),所以會6點半起身
健康冇差到,我間唔時都會做下運動
樓主你好勁可唔可以識你 求加 tg: mm788321
岩岩入行幾個月嘅fx trader雨知月正式開盤
見到老細俾我個target, 未開始開盤已經有啲壓力覺得meet 唔到
岩岩入行幾個月嘅fx trader下個月正式開盤
見到老細俾我個target, 未開始開盤已經有啲壓力覺得meet 唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞