外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
S&T 有70000?
Jpm ibd 都係得70000
你覆太短唔夠visibility
如果programming唔勁, 去邊個desk做比較適合?
交幾多數有個往年average同market share做基準,個個book size唔同所以冇咩劃一數字
你交唔到/meet 唔到target你個bonus 會好低甚至到0
再差D,你會年終review俾人炒
再差D,成條team 可以cut 走埋
再差D,可以成個部門cut曬
可以參考下credit suisse點cut佢個prime brokerage arm
啱啱法巴咪炒燶左
S&T唔真,50-60個鐘先係常態
IBD / 尤其M&A 忙嘅日子一星期有80個鐘唔奇,但正常已經冇之前咁chur (6X-7X)
FX Market 嘅野我唔太方便講
唔係
而係我對FX/個嘅意見啊呢D我都儘量唔講
始終我有access to投行嘅research, trading desk 每個trader嘅axe 同exact positioning
所以唔太方便講任何野
ibank 同普通bank/非BB S&T做嘅野差別不大,但人工有差別
冇話分邊個勁定唔勁,賺到錢嘅trader就係最勁
轉asset有,但通常within FICC個世界入面,好少會跳左去equity咁
wow 邊間
你啲客係 pb 客定 institution 客多?同埋 vega 對 option premium 有咩影響,嗰客 hit 你價係咪要係市場做 delta hedge?
炒crypto 好多乜幣都玩,大家都係賭徒,有D Director/MD玩到好撚大
去3次唔真,但去得超級快
trading firm 個個開turbo 咁
你地炒野主要用fa定ta
你覺得你地同full time retail traders有咩分別
例如用既tools, 心態, risk appetite之類
識人係JS 做FICC sales, 7yrs experience, 靚女, 想問吓幾多錢人工?
好問題
冇人入呢行係想對社會作出貢獻,個個都係諗點賺錢(你面試果下唔好咁答,點都要講D行野交功課)
你由投行身上攞幾錢人工,投行expect你為佢賺返10倍以上嘅錢,所以你最直接嘅貢獻係對投行,你幫緊佢地賺錢; 同交稅,基本你喺任何地方都係最高稅階;

跟住落係交功課時間
FICC嘅世界所有投行買賣都係以提供流動性促進交易為主,冇投行嘅存在機構找換外匯/黃金/債券個差價會變大,慢慢一層層推落去基本上小市民普通找換外匯成本都會增加。一D大公司,機構亦需要低交易成本黎促進外匯以至商品交易,而好多公司業務係跨國為主。無投行/market makers托市/提供一定流動性,喺thin liquidity時候中say只有賣單無買單,個價好容易閪跌,所以market makers為FICC市場提供穩定作用

Equity嘅世界道理一樣。不過就再多一樣,就係為一級市場投資者提供exit,而一級市場係幫公司集資,而無一級市場集資基本AAPL/TSLA呢D唔會咁短時間有咁大leverage做到咁大。
如果有興趣嘅話可以點學呢啲分析 ,vol surface, skew, probability distribution, payoff
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞