外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
最top 個幾間中資d 人工好似同bb 差唔多什至高過喎, 最近睇clsa 加晒人工,asso 都有 90k base, bonus 仲要多一截
贏返...
輸左就係輸左
你繼唔繼續坐貨你要假設你依加全cash
喺呢個價位呢個市況你會唔會買入
the fact that你之前輸幾多唔應該影響你之後嘅決定

心理上唔係好接受到嘅就走一半
可以有D心理安慰
隻野繼續升你可以諗好彩我仲有一半
隻野繼續跌你可以諗好彩我走左一半
咁就立於不敗之地
工時/work life balance係big plus
但IBD個exit ops 闊D, in general bonus高D
PB係target有錢人嘅唔太清楚
0 PB 全部institutional
positive vega 嘅話ivol 升option premium 升
要做delta hedge, 有時仲要hedge 埋gamma同其他greeks
點睇美銀最新果份報告

市田依家20個指標入邊 有15個都嚴重超標 包括巴菲特指標 都係屬於嚴重高估 到達左「臨界水平」
咁撚少
why not both?
ta 講緊唔至charting,仲包modelling 都vol 相關嘅analysis
最大心態唔同應該係每單trade都會諗自己有冇statistical edge

你做carry/ relative value trade 喺控制風險下會有edge
你做market making賺bid/ask spread 有edge
你係high vol環境short vol 有edge,因為好多時有vol risk premium 令到realized vol < implied vol
你backtest 自己一套quant strategy/ 執行高sharpe嘅trading system 有edge
你甚至只係long SPY/QQQ/ 60/40 stock/bond 都有edge,因為長遠EV 正值

你賭場玩blackjack除非識card counting,否則無edge
你短炒鳩炒蝕bid-ask/ commission冇edge,咁同送錢冇分別
你預minimum幾球年薪
上網報免費course,睇書,自己落場玩(paper trade/細本)
最重要係最後嗰樣
特登搵佢將張圖計一計
出到嚟Sharpe 有成50好癲
(daily mean pnl~1.5 mil, std 0.5mil)
我知sharpe係呢到冇咩用但都幾誇張
啱啱睇bloomberg 見CLSA加今年加人工30%~40%因為D人才不停流失(之前出價太低)
不過咁
佢俾出咁高人工咁入門難度就基本上會睇齊返
唔好因為係中資覺得easy左
congrats PHD 條路唔易行

樓始終佔左一大忽
我儲蓄一成都冇,錢至少放左落債券身上
跟住就係futures 玩macro trading同long hold 股票ETF咁

想合理風險但maximize回報,你要有low correlation assets進行diversification,再加上+1~ Sharpe嘅trading/investment strategy
長期跑贏大市係唔係至有極少人或者冇人做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞