外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
有冇俾人捽數
very hot
因為係投行trader 唯一可以冇限制炒嘅野,好多trader 玩埋一份,年中聽唔少人跳去新興crypto fund
同學相認

Buyside investment team lm
利申唔係呢幾年grrad
多謝你答我
想知點解今日全線currency下跌嘅關唔關歐洲lockdown事唔該曬
我個background我都識幾個同我類似
你又知係我
點睇ibank vs banks嘅s&t

有無話分fx/fi/equity trader最勁
通常啲人會唔會轉asset
2022 Top BB S&T Analyst 1 會係大約90k base salary
投行TRADER係咪乜幣都玩 定係只TRADE BTC ETH?
year 2 唔係GPA爛到七彩都仲可以搏下
take sem gap/ defer一年都仲諗得過
當你冇relevant intern experience 你要試下敲入細buyside firm/中資細firm (最容易),再慢慢跳去大D嘅,玩下case com/ trading competition/ investment competition,join 下investment society個D,之後再報機會大好多
見到你打咁多字去答我真係好有心
我仲想問下當年你係點樣去讀書同溫書㗎?
聽聞trader返工淨係去3次廁所 (開市前,lunch,收市後) 係咪真?
同埋想問炒crypto推薦邊個platform穩陣啲?
哇屌
我俾你知我俾間firm你再對下desk同年份同background基本同自爆冇分別
香港外資投行得果幾間
Fg 做緊programming ,cv唔錯但係同trading/ finance冇關

如果想轉行做trader可以點做? 例如考cfa果類既試同埋有冇咩學trading 既網/書推介?
幾年前我係覺得投行唔信咩technical analysis
入到至發現呢方面同散戶差唔多
一樣有trader用support/resistance, trend line, key levels breakout, MA 個D野
不過只係analysis 嘅一部份
你最勁同最差係邊單trad?
自己 & 公司
散戶靠TA炒FX係咪死硬
佢係barclays? 我反而唔知添
不過投行係咁,時不時有人走/expand,有vacancy個下就係機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞