外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
如題
對呢行有興趣嘅有咩都可以問,盡答
你點入的?
屋企廚房幾大
係最typical嘅入法
大學year 3 intern
之後return offer
做到依加
唔想知,一年太多呢d 人開post
有幾多香港人做緊?
一個人住緊300零呎
俾number未
做緊咩desk
平均月入幾多
對比ibd,已經算多
本地local大學入嘅香港人一年一間行大概5個左右,不過個variable 都幾大下, 呢度淨係講緊S&T/ Global Markets
唔包IBD, quants, research (人工都係高)
FX Vol
姐係玩外匯各種期權嘅market making
由普通put/ call 到exotic 嘅例如digital option 同knock outs 都有
0知識都會請intern?
請問樓主係咩major?
Fresh Grad,
投行S&T, 2022
平均70000底薪 + 100k sign-on bonus + 15 - 30% bonus
做到associate (第三年)
大概110k底薪 + 25-75% bonus (variable 開始大)
自己落袋個舊錢會買咩保值
中學畢業入到?
呢行有幾多個人
Trade vol其實即係點?
因為佢唔似FX個啲咁咁明顯一買一賣啲咩,睇極都唔明有無啲例子講下
例如1m USDJPY ATM報5.0既話
呢個5.0有咩意思?
唔該哂
美股有咩推薦
短炒定長揸?圖表派?
蝕過幾多錢
睇下你做緊咩
如果從事金融證券類其實係有機會,年中耐唔耐都有grad program 可以報, 我聽過有Bloomberg/非投行 bank 嘅人入到高盛做,直接就做到year 3 analyst; 不過你一係要識人,一係你依加已經做到好top,再加你interview 表現好咁就有機會;
仲有一個成本高嘅玩法,就係讀碩士報associate program,不過唔係top嘅program基本唔洗點諗

tech/IT 都有機,依加global markets 開始睇重coding/IT skills; 當然本身勁都可以報quants/ buyside quant funds
做em定g10
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞