外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
個100間行都要hedge個一球 咪100球inflow into the market
朝早7點到,開始review overnigh PnL 同holdings,開唔同applications/systems ,仲有D sanity check咁
跟住同NY嘅人傾下overnigh有咩特別野,跟住你就可以接美國火捧

呢D時間少trade,你就把握時間睇/覆email,睇下news,再join個morning call,同大家簡單交流下,之後你會有個大概嘅game plan

再跟住落係multitasking,你要price嘅trade tickets/client requests開始多,隨時準備sales問價,mon實個市,睇實你個position同risk,做hedging,個市靜少少你就可以去個廁所,做下analysis,搞下D long-term project咁

再之後到lunch time一係你拎外賣返黎一係叫人幫你,邊食邊睇住本book,因為個市靜少少所以可以同同事吹兩句水

lunch 之後同上差唔多。臨London kick in 嗰下你要睇下D就expire 嘅option position+ 有時要roll position

之後submit 是日PnL + 做ad hoc野+ 搞下project work/諗trade ideas+ 有時attend calls咁,冇咩特別你就走得。
有D position未至於必需但係bonus咁囉
戴咩錶?
人工base 就差唔多
bonus IBD generally高一D
但相應地工時都長唔少
想知fund house其實係trade 正股定derivative多
reddit其實都有唔少高質post
Wall Street Journel/ Bloomberg 嗰D算係正路用黎follow markets嘅source
落trade個system個latency對你哋黎講係咪超級重要?
好詳盡
平均幾點收工?
一般每隔幾耐俾老闆開會問你數?
你自己覺得份工壓力大唔大?
想知佢依家做緊咩
唔係全天候策略
而係會用好長時間嘅macro data分析做macro trend prediction
唔同asset classes嘅price action當然係重要input
總之,就係用一切方式seek long-term alpha
務求達到最高sharpe ratio.

Backtest single product壞處係你唔知唔同asset混合喺asset correlation嘅影響下有咩結果。例如你只test stocks/ bonds你唔會知佢地兩個夾埋會推高sharpe ratio
好L chur通常幾點收工?
其實major真係唔太大關係
Intern experience 重要好多

IBBA non finance con都做到PB
HRE都做到JPM
亦有QFIN做細行/big4 audit

利申:IBBA
都係嗰句,要120%嘅focus同精力
通常~6點我就走
平均6點
唔洗隔幾耐
老細(MD)係全程mon實所有real-time risk確保冇人行差踏錯
而個MD基本就坐喺你隔離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞