外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
我係咁諗嘅
Technical Analysis都係quant strateigies嘅一種
想知有冇用你寫個program分in-sample同out-sample
喺in-sample optimize 個系統再喺out-sample backtest多次
睇下個sharpe ratio係點
都ok高
qfin入面有唔少人分數夠讀醫科有突
好似上年定今年有個狀元都走左去讀qfin
炒開咩,用咩入市指標入市
有咁嘅先例
之前quant嗰邊有個developer跳左過去
事關佢嘅skill set嘅特別同埋develop嘅工具算係接近pricing嘅核心,而唔係整下D alert system同charting tool咁
做緊啲 investment有關嘅嘢
想問吓由淺入深認識 Finance and investment係咪都係跟CFA課程最好
包養我ok?
大學學嘅任何野你返工都唔會足夠架啦
我唔算睇好多書嘅人
主要都係投行training (full-time offer 會有個training,投行會送你去華爾街嗰邊訓練一個月)同shadow D senior 交易員慢慢學
想問下你year 1 2 intern 係返咩
因為每次trade都要拎approval
仲有個minimum holding period
點睇港股呢個垃市場嘅前景

今年IPO 數目跌
恒指價量皆跌
今年仲要加印花稅

D期權成交又少
一味推牛熊窩輪俾券商cap水

ETF 市場搵埋global X入來
D成交都少到喊
唔想自爆
話說其實係咪好多有用嘅野都係用口相傳唔會輕易響坊間學到
中學畢業左幾年
可唔可以帶我入行
trading floor唔俾用手機係一貫慣例
有D firm可以但基本上只係俾你睇兩眼message覆兩句咁
去廁所開大係可以上最耐網嘅時間,但留意呢個時候你要搵人cover你嘅position,唔想大家難做你最好痾快D
睇嚟你完全唔坐盤…全部btb
首先我當時想入D有principal嘅
如果係cash equities嗰D你基本上只係幫個客喺exchange進行買賣,係一種agency business而你charge手續費,變做類似sales trader咁
FX嘅世界係好散嘅而且OTC,投行有自己嘅inventory/ position同你地進行market making,有真PnL會好玩D
想問interest rate swap 可以點理解,點可以三個participants 都有benefits
1個人300呎,2個人600呎,3個人900呎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞